Translate

Wednesday, May 31, 2017

EDHE QANI NESIMI NUSËROI PARA MUSTAFA HAJDUTIT

Pakot mund të jenë vetëm meritë dhe vullnetit, shpirtit human të donatorëve myslimanë. Kurse, nëse pretendohet se këto pako janë vullnet i Mulla Sulës, atëherë morali i kësaj është se Mulla Sula, më në fund, pas një presioni të paparë të mediav të vendit dhe të jashtëm, ka urdhëruar që të paketohen të gjitha ato ndihma që janë vjedhur nga pakot e donuara nga Turqia, të cilat janë zbrazur dhe deponuar nëpër depot familjare të tij
Shkruan: Kastriot Paçuku
Është e pabesueshme se si me aq lehtësi njerëzit e vetëthirrur për besim e për zhvillim të jetës fetare pranojnë që të bëhen pelerinë e lezetshme e banditëve dhe hajnave të pamëshirshëm.
Sot, i ashtuquajturi myfti i Tetovës, njëfarë pseudoakademiku i cili pranon karrierë të re nga një manipulator i cili e emërton në një detyrë të re duke shkelur çdo rregullore dhe, për më keq, duke qenë më afat të skaduar dhe me nënshkrim të falsifikuar në Regjistrin Qendror duke gënjyer së është reisul ulema. Pra, sot, Qani Nesimi, i zgjedhur në mënyrë të jashtëligjshme myfti i Tetovës, nga uzurpatori i postit të reisul ulemasë, Sulejman Rexhepit, detyrohet që të tregojë veten se as një sekond nuk i plasë për parimet islame porse është në gjendje që edhe hajninën ta bëj hallall vetëm e vetëm që të jetë rehat në kolltukun e Mystinisë së Tetovës. Prandaj edhe me kënaqësinë më të madhe fëmijërore pranon që të nusërojë përkrah Mustafa Hajdutit.
Qani Nesimi nuk e përgenjeshtroi Mustafa hajnin në momentin që tha se në Tetovë kishte sjellë 350 pako me ndihma humanitare, apo rreth shtatë ton me produkte ushqimore dhe higjienike. Tashmë dihet fare mirë se pse kjo përpjekje e Mustafa Dautit për të gënjyer pa fije turpi, por, ajo që nuk po kuptohet është vullneti kaq i madh dhe i pashembullt për ta përkrahur në vjedhje të ashtuquajturit myfti të cilët duhet të jenë shembull tipik i proklamimit dhe zhvillimit të devotshmërisë tek çdo besimtar i vendit.
Si të pranohet për myfti njeriu, si Qani Nesimi, i cili me aq lezet pranon që ta bëjë fakt të kryer se sot janë shpërndarë shtatë ton në 350 pako ndihmë humanitare. Kutitë ishin të radhitur kësisoj: në thellësi kishte gjashtë kuti, në lartësi gjashtë dhe në ballore kishte gjashte kuti, që do mthënë se, gjithësej ishin 216 pako. Le ta përdorë pak kalkulatorin Qani Nesimi dhe le të shohë se nga sa kilogram, duhet të kenë secili pako që të arrihen mbi shtatë ton ndihm, e që me aq lehtësi i kapin dhe i mbajnë nënat plaka skamnore por edhe fëmijët!
Qani Nesimi me lezet pranon të deklarojë se këto ndihma janë të siguruara falë angazhimit dhe autoritetit të Sulejman Rexhepit, referen ky i një rrencaku i cili është i bindur se rrena e përsëritur dyzet herë bëhet e vërtetë! Në Tetovë duhet të grumbullohen ndihma humanitare të donuara falë angazhimit dhe autoritetit të vetë myftiut dhe jo që aty të vijnë pakot e siguruara nga Mulla Sula! Pse me aq lehtësi hiqet dorë nga personaliteti vetanak vetëm e vetëm për tia bërë qejfin Mulla Sulës. Natyisht, kështu sillet vetëm ai që është indoktrinuar nga njëmendësia ideologjike totalitariste. Dikur edhe arusha kur pirdhte në mal meritat i kishe Shoku Tito.
Pakot mund të jenë vetëm meritë dhe vullnetit i shpirtit human të donatorëve myslimanë. Kjo është e vërtetë. Kurse, nëse pretendohet se këto pako janë vullnet i Mulla Sulës, atëherë morali i kësaj është se Mulla Sula, më në fund, pas një presioni të paparë të mediav të vendit dhe të jashtëm, ka urdhëruar që të paketohen të gjitha ato ndihma që janë vjedhur nga pakot e donuara nga Turqia, të cilat janë zbrazur dhe deponuar nëpër depot personale të tij që më pastaj të përdoren për nevojat e lokaleve të tij, një herë te Pisha e pastaj te Konaku. Apo, në këtë element Mustafa hajni por edhe myftinjtë e tjerë janë shumë të sinqertë kur këto pako ia adresojnë autoritetit të Mulla Sulës, sepse po e tregojnë “një të vërtetë për boss-in e tyre. A nuk ua kujton kjo Pablo Eksobaren!?
Një është e vërtetë: OH HILAL dhe Mulla Sula, në asnjë moment, në asnjë rast nuk kanë bërë apel për grumbullimin e pakove për ndihma humanitare. Ë asnjë moment nuk kanë dalur në opinion se filan donatori ka donuar pako për myslimanët e vendit me rastin e Muajit të Bekuar të Ramazanit. Në asnjë paraqitje nuk kanë falënderur publikisht donatorët, ashtu siç e kërkon bontoni i mirënjohjes islame. Kësisoj, lihet përshtypja se pakot janë të BFI-së dhe të Mulla Sulës, i cili, duke udhëhequr një institucion prodhues (!!!) ka kapacitete për të siguruar edhe pako me ndihma humanitare! Pordhë e ftohtë kjo e Mulla Sulës e cila serviret për Mustafa Dautin i cili në shijimin e saj i përfshinë edhe myftinjtë e myftinive të BFI-së. Sa shpirtgjërë ky farë Mustafa hajni, a?!  

Osman Kadriu: Pas 100 ditëve Zaev do t’i ndërrojë ministrat (VIDEO)

Bazuar në përbërjen e re qeveritare profesori universitar Osman Kadriu në intervistën e tij për Lajm TV ka deklaruar se pas kalimit të afatit 100 ditor, Zoran Zaev do të kërkon rekonstruksionin e Qeverisë.
“Kjo ndodhë kur Qeveria nuk ushtron detyrat që ka, dhe atëherë kryeministri ka obligim t’i paraqitet parlamentit me propozim për rekonstruksionin e Qeverisë. Kjo do të ndodhë 100%, dhe ky rekonstruksion do të shkojë deri në zëvendësimin e ministrave, më së shumti 1/3 e Qeverisë”, veçon mes tjerash Kadriu.
Sipas tij mund të vijë edhe te votëbesimi i Qeverisë. 

Tuesday, May 30, 2017

Mërgim Mavraj "këshillon" Sulejman Rexhepin e BFI-së (FOTO- VIDEO)

Në një intervistë me “Bild”, Mavraj ka thënë se ka zgjedhur të ndihmojë familjet në nevojë, edhe pse mund të blejë orë të shtrenjtë apo të ndërtojë shtëpi për vete.
“Po ju japë një shembull të thjeshtë: Unë mund të blej një Rolex në Gjermani ose të ndërtoj një shtëpi për vete në Shqipëri. Këto gjëra nuk kanë rëndësi për mua personalisht. Por tani unë kam mundësi të bëjë para të mira përmes futbollit. Përveç kësaj, unë kam njohur njerëz të rëndësishëm dhe me ndikim. Unë dua që ta përdor këtë rrjet [rrjet të bamirësisë në Shqipëri v.j], ta përdorë siç është më së miri dhe të bëjë mirë”, deklaroi Mavraj për “Bild”. 
Mavraj ka thënë se është pjesë e një organizate humanitare, e cila ndihmon familjet në nevojë, ndihmon fëmijët të arsimohen dhe po ashtu edhe të moshuarit në nevojat e tyre, njofton Insajderi.
“Për dy vite, unë kam qenë kontribues i një organizate humanitare që punon për nevojtarët e të gjitha llojeve. Ne u mundësojmë fëmijëve të kenë një arsimim të mirë, organizojmë mësues që të shkojmë në shkolla në fshatra, kujdesemi për të moshuarit, njerëzit e sëmurë, i ndihmojmë me strehim”, deklaroi futbollisti shqiptar.  


Për dallim nga ai, kreu i BFI-së Sulejman Rexhepi ishte pjesë e kritikave mediatike të mediave jo vetëm të vendit dhe rajonit, por edhe të atyre botërore për mbajtje të një ore dore Rolex që kushton 37.000 dollar. Sulejman Rexhepi kuptohet është lider fetar dhe mbi të gjitha duhet të dominon humaniteti, por tek ai është e kundërta meqë donimojnë luksi, sefaja dhe keqpërdorimet. Mos të harrojmë se për të kishte mjaft kritika për keqpërdorime të fondeve të ndryshme një ndër ato janë edhe donacionet që u dedikuan nga mbarë rajoni dhe vendi për vërshimet dhe familjet e rezikuara nga vërshimet vitin e kaluar në Hasanbeg dhe rrethinë. Gjithashtu kohë më parë kishte edhe dëshmi të gjallë nga një donator Turk që jeton dhe vepron në Austri për keqpërdorime të ndryshme nga kreu i BFI-së, Sulejman Rexhepi. Përmes këtyre deklaratave Mërgim Mavraj edhe pse i fiton paratë vetë me mund dhe punë përsëri ndhmon të varfërit dhe jo si Sulejman Rexhepi i cili pos vetë edhe mbarë familjen e furnizon me rroga nga BFI. Dihet publikisht se buxheti i BFI fund e kry është donacion nga muslimanët, andaj me çfarë të drejte Sulejman Rexhepi të mbanë orë Rolex, ndërsa shumë musliman në vend dalin gati çdo ditë në media dhe tregojnë hallet e tyre që i kanë nga gjendja e rëndë socio-ekonomike. Mavraj këshilllon Sulejman Rexhepin përmes këtij veprimi duke i treguar se ora Rolex është haku i muslimanëve për të cilët duhet kujdeset.   

“Mos i harroni gjatë fushatës zgjedhore luftëtarët e Kumanovës”

Familjarët e pjesëtarëve të Grupit të Kumanovës kërkojnë nga politikanët në Kosovë që gjatë fushatës parazgjedhore të mos harrojnë fatin e luftëtarëve të arestuar në Lagjen e Trimave, shkruan Gazeta Lajm.
“Ka ditë që jozyrtarisht ka filluar fushata parazgjedhore në Kosovë, dëgjon llojlloj premtimesh, pa asnjë parallogari se a janë të realizushme apo jo këto premtime të shtyera nga “dora e lirë” e politikanëve tanë, mirëpo çka më ka bërë përshtypje falti se në asnjē rast dhe nga asnjë politikan kosovar nuk u tha as edhe një fjalë e vetme për të luftetarët e lirisë që po mbahen politikisht të burgosur në kazamatet sllavo-maqedone. Ju politikanë dhe parti politike me ndikim në vend, duhet ta dini se po kërkoni edhe votën e familjarëve dhe farefisit e shokëve të idealit të Sokolit, Valit e të gjithë atyre djemve që mbahen padrejtësisht në burgjet famkeqe sllave në Maqedoni, dhe njëkohësisht duhet ta dini, se këto familje kanë vetëm një kërkesë, t’i trajtoni e mos t’i harroni djemtë e tyre, luftetarë tanë, të bëni më shumë për lirinë e tyre, sepse nëse askush tjetër, shteti është ai qe duhet ti mbroj qytetarët e vet. Të bëheni burra e jo frikacakë!”, shkruan Ajshe Nezaj në Facebook, familjare e Valdet Zekajt, duke komentuar informacionin e Gazetës Lajm për kacafytjen e djeshme të pjesëtarëve të Grupit të Kumanovës me policinë në gjykatë, pasi u refuzua kërkesa që disa funksionarë të ftohen si dëshmitarë.

VAZHDON KARVANI I HAJNISË

Sot në Gostivar u lakuriqësua edhe më shumë Mustafa Dauti. Ai rrejti për numrin e pakove si dhe për peshën e tyre. Mustafa Dauti po tallet me dinjitetin e skamnorëve duke u shpërndarë artikuj me afat të skaduar, ndërsa Myftiu Shaqir Fetahu luajti rolin e kamufluesit të gënjeshtrës dhe vjedhjes së Mustafa Dautit i cili Muajin e Ramazanit e përdor për tia shplarë mëkatet Sulejman Rexhepit përjetësisht të mëkatshëm
Shkruan: Besim Shaqir
Edhe sot u dëshmua ajo për të cilën tash e sa ditë po flasin mediat rreth OH Hilalit të Mustafa Dautit, i cili, bashkë me Sulejman Rexhepin, alias Mulla Sulën, organet e BFI-së tashmë i kanë shndërruar në lavatriçe të parave dhe të aktiviteteve të pista të tyre.
Sot, karvanin e vet të hajnisë së rëndë Mustafa Dauti e ka ndalur në Myftininë e Gostivarit ku është tallur me skamnorët dhe jetimët, ndërkohë që këtë organ të BFI-së e ka manipuluar duke e vënë në shërbim të qëllimeve të tij të pista.
Mustafa Dauti pa pikë turpi deklaron se ka shpërndarë 300 pako, diku mbi gjashtë ton ndihma humanitare. Mustafa hajnit duhet bërë me dije se sot, në oborrin e Myftinisë së Gostivarit nuk kanë qenë më shumë se 128 pako dhe, sipas pakove që janë matur sapo kanë dalur nga oborri i Myftinisë është konstatuar se nuk kanë qenë më të rënda se 11 kg. respektivisht jo më shumë se një ton e gjysëm!
Se Musafa hajni tashmë është i dëshmuar si rrencak dhe hajn i përkryer kjo tashmë është më se e ditur, por, habit fakti se si me aq lehtësi vihet në shërbim të tij myftiu i Gostivarit, Shaqir Fetahu. Si ia mbanë goja këtij farë myftiu që të deklarojë se me këto ndihma Mustafa po zbutë varfërinë tek skamnorët e Gostivarit. A e di Shaqir Fetahu se sa familje të varfëra janë të evdinentuar në Gostivar. Cili është kriteri që i futë në kaegorinë e të varfërve qytetarët e Gostivarit? A e di Shaqir Fetahu që sipas statistikës zyrtare në Gostivar janë të evidentuar rreth 6248 familje të varfër, skamnorë e nevojtarë për ndihma humanitare?
Pse myftiu Shaqir Fetahu me aq lehtësi pranon që ta zyrtarizojë e ta vërtetojë gënjeshtrën dhe hajninë e Mustafa Dautit? Vetëm për faktin që thotë se në këtë aktivitet ka përkrahjen e parezervë të Sulejman Rexhepit? Rrej Mustafa rrej Shaqir Fetahu, krejt kjo për llogari personale të Mulla Sulës! Del Shaqir Fetahu para mediave dhe thotë se sot u dhuruan 350 pako, diçka mbi 6 ton ndihma dhe se me këto pako në këtë ditë të bekuar të muajit të Ramazanit, kemi kënaqësi të veçantë që të gëzojmë zemrat e besimtarëve, respektivisht skamnorëve, me qëllim që edhe ata ti gëzojmë me ndihma që sa më lehtë ta kalojnë muajin e Ramazan Sherifit… A është i vetëdishëm Shaqir Fetahu se çka flet apo është i eksaltuar nga vizita e Mustafa bukuroshit! Shaqir Fetahu nuk guxon që ti gëzohet ndihmave të OH HILAL të Mustafa Dautit që i sjell për skamnorët e Gostivarit të cilët i gëzon për Ramazan, sepse kjo detyrë është para së gjithash e Myftiut Shaqir Fetahu dhe e operativës së tij. Ky farë myfti i eksaltuar nuk guxon të mendojë se me këto ndihma u gëzuan zemrat e skamnorëve të Gostivarit, sepse i ofendon dhe i mohon të gjithë ata qindra e mijëra familje që sot i thyejnë gishtat në sofrën e skamjes, ndërkohë që vetë e ka trashur qafën si bizon, duke mrizuar nën hijen e strategjisë së Mulla Sulës që ngritet mbi komponentat e hajnisë, korrupsioit dhe të shkatërrimit.
Jo vetëm Shaqir Fetahu por, edhe myftitë e tjerë duhet të këndellen dhe të kuptojnë se nuk janë servis i propagandimit te imazhit të Mustafa Dautit e të Suejman Rexhepit që mundohen të shpërfaqen si melaqe duke ndarë ndihma të paketuara nga ato që vitin e kaluar i kishin pasur si donacion nga Drejtria e Përgjithshme e Vakëfit të Turqisë. Sot, në disa pako, pasi u matën dhe u kontrolluan u vërejtën disa mallra me afat të skaduar si dhe oriz i krimbur. Kjo është ndihma e Mustafa Dautit për skamnorët dhe kjo është ndihma të cilën e bën kabull myftiu Shaqir Fetahu për skamnorët e territorit të vet?
Organet e BFI-së para se të bëhen tërësisht gaz i botës, duhet që përfundimish të heqin dorë nga institucionalizimi i hajnisë së Mustafa Dautit, të heqin dorë nga miratimi dhe shitja e rrenave të Mustafa Dautit si hadithe të Mulla Sulës dhe të kuptojnë se janë futur në makinerinë që prodhon veç tallje, ofendim dhe nënçmim të të varfërve dhe skamnorëve myslimanë të vendit.

Jakup Çoti nënkryetari i degës së PDSH-së në Kumanovë qëndroj fuqishëm në Partinë Demokratike Shqiptare (PDSH)

Ja demanti i tij: Unë Jakup Çoti e demantoj lajmin e publikuar nga portalet e aferta (Almakos) me Besen që bejnë keqpordorime e fotove.
Un qëndroj fuqishëm në Partinë Demokratike Shqiptare (PDSH). Ju lus mos të keqperdoret emri im dhe i famijes time. Me respekt Jakup Çoti . 

IMG_1885

Sunday, May 28, 2017

BFI-ja e HILAL-it

Krimet shoqërore vijnë si pasojë veç të tjerash edhe e përmbysjes së vlerave. Në secilën shoqëri ku përmbysen vlera zë e shpërthejnë dukuritë më antinjerëzore, krimineli bëhet i parë, i ndershmi shkilet, vjedhja shitet për humanitet, ndihmat marrin kuptimin e nënshtrimit
Shkruan Zeqie Veseli

Dikur Bashkësia Fetare Islame në RM kishte një organizatë të mirëfilltë humanitare, me një traditë dhe histori sa të lavdishme aq edhe të përjetshme. Një organizatë që lakmohej dhe lavdërohej prej të gjitha organizatave botërore. Quhej OH El Hilal! Në këtë organizatë humanitare vullnetarisht angazhoheshin njerëzit më të sinqertë, më të devotshëm, cep më cep vendit tonë. Organizata kishte resurse që garantonin se virtyti i myslimanëve, humaniteti i popullit shqiptar do të shtrihej në çdo derë të skamnorëve tanë. Kjo organizatë ia zbardhte fytyrën institucionit të  vet, Bashkësisë Fetare Islame në RM! Po tani?
Kurrë nuk u mor vesh se çka ndodhi me atë Organizatë, kush e dëboi nga gjiri i BFI-së dhe pse? Një gjë është më se e sigurtë që ajo Organizatë nuk ishte ajo që i përmbushte kriteret për oreksin kafshëror të Sulejman Rexhepit, alias Mulla Sulës. Ai do të pajtohej që të shlyhej një histori e tërë, të zhbëhej një biografi e mrekullueshme, të përfundonte një traditë e mbarë kombëtare, duke themeluar një organizatë të re me emrin Hilal! Pra, edhe një tendencë e Mulla Sulës për të manipuluar me opinionin e vendit dhe me ata ndërkombëtar. Një organizatë tjetër, me një emër paksa të ngjashëm, së cilës do të mundohet t’ia bashkangjesë tërë atë përvojë dhe ato suksese të organizatës së më parshme.

Organet e BFI-së në ndihmë të hajnisë së Mustafa Dautit

Çka bëri Mulla Sula? E themeloi një organizatë-njeri! Duke pritur rrjedhja të reja të ndihmave finansiare nga bota arabe, por edhe nga bota e bisnesit shqiptar, ai do të themelojë këtë Organizatë, OH HILAL, sa për të pasur një xhirollogari alternative. Madje tash e dy vjet kjo Organizatë është personale e Sulejman Rexhepit, nën mbikëqyrjen totale të tij, i vetmi me të drejtë nënshkrimi, të deponuar edhe në Regjistrin Qendror Shtetëror. Lëvizjet humanitare i nisi me piunin e vet, Mustafa Dautin, njeriun e pëfolur shumë si narkodiler, të pamoralshëm, gënjeshtar dhe hajn i popullatës gjithandej ku ka shërbyer, si dhe të mbrojtur nga strukturat e shërbimit sekret maqedonas. Personi në fjalë akoma vazhdon të prezantohet si kryetar i OH HILAL ndonëse tashmë me mandat të skaduar, dhe pa të drejtë nënshkrimi. Humbjen e kësaj të drejte Mustafa Dauti e ka kapitalizuar sidomos me rastin e tubimit të ndihmave finansiare, të qindra e mijëra euro për vëllezërit myslimanë të përmbytyr nga katastrofa natyrore në Hasanbeg dhe rrethinë. Mustafa Dauti para qytetarëve thoshte që nuk është e vërtetë që Myftinitë e BFI-së i kanë derdhur ndihmat finansiare në xhirollogarinë e OH HILAL, kurse kur e pyesnin myftitë se çka është bërë me ndihmat që i kanë derdhur në konton e organizatës, ai ju thoshte “ju e dini, nuk kam qasje në xhirollogari, këtë të drejtë e ka ekskluzivish Mulla Sula”!
Pehlivanllëqe të një hajnit janë edhe këto të Mustafa Dautit, i cili bashkë me Mulla Sulën, në mënyrë të pamëshirshme kanë modeluar zhvatësin më të pështirë në historikun e BFI-së. Me qëllim që ta ruajnë sekretin e veprimeve të veta imorale, me qëllim që ta mistifikojnë sa më thellë veprimtarinë e tyre prej hajdutëve të paskrupullt, Mustafa Dauti dhe Mulla Sula kanë rënë në ujdi që struktura të OH HILAL-it të jenë organet dhe instucionet e BFI-së. OH HILAL ka marrur rolin e superinstitucionit në kuadër të së cilës vepron BFI-ja si Institucion fetar i të gjithë myslimanëve të vendit.

Në një kulm nuk mund të ketë vend edhe për krim edhe për humanitet

Sot, OH HILAL është e vetmja organizatë që nuk ka bord të rregullt, që nuk ka kuvend, që nuk ka degë e nëndegë. Mustafa Dauti është vetë pashë vetë agë, nuk i përgjigjet askujt, kurrë nuk i ka raportuar asnjë organi, kurrë nuk ka formuar komisione, kurrë nuk ka hartuar ndonjë strategji, ndonjë plan veprimi. Të gjitha këto struktura të OH HILAL Mustafa Dauti i plotëson duke i devalvuar organet e BFI-së, Myftinitë, duke i shndërruar në degë të Hilal-it. Mustafa Dauti myftitë e vendit i nënvlerëson duke i shëndërruar në aktivistë të Hilalit dhe në përpilues të listave me emra skamnorësh. Mustafa Dauti Myftinitë i ka shndërruar në makineri përmes të cilave e kryen krimin humanitar. Myftitë janë shndërruar në palaço që merren me shplarjen e veprimtarisë të pistë të Mustafa Dautit. Në vend se Myftinitë të jenë menaxhuese dhe kontrolluese të aktiviteteve humanitare të degëve të Hilalit që do të funksiononin në kuadër të tyre, këta organe janë shndërruar në miratuese të punëve të pista të Mustafa Dautit, i cili, në fakt veçse bën punën e lavatriçes së punëve të ndyra të Sulejman Rexhepit.
Mustafa Dauti thotë “i falënderojmë donatorët”! Po kush janë ata donatorë, çka kanë donuar të njëjtit, sa kanë donuar, përmes cilave forma është kryer donimi, në mjete materiale apo ne artikuj! Askush nuk di asgjë, ndërsa të gjithë vihen në gatishmëri për ta shpërfaqur kriminelin si engjëll. Donatorët duhet të jenë transparentë dhe të tregojnë se çka kanë donuar, apo, edhe donimi i tyre është shpëlarje e veprimtarisë jo të ndershme, e tipit të marrëveshjeve interne me Mustafa hajnin: ta donoj një pako, m’i shkruaj njëqind”!
Puna e Mustafa pisit është si ajo e arushës! Ky far humanisti i gërditshëm Muajin e Bekuar të Ramazanit e ka sezonë gjuetie. Del për të gjuajtur me qëllim që pastaj, pas këtij Muaji të Shenjtë, t‘ia fusë gjumit për shtatë palë qejfe, me qëllim që mos të dëgjojë më asnjë fjalë për skamnorët dhe rreth skamnorëve, deri sa të vie Ramazani tjetër.
Nën kulmin e BFI-së së Mulla Suls edhe kjo mund të bëjë vaki: BFI-ja, të gjitha organet dhe institucionet e saj, të shndërrohen në filiale të Hilalit të Mustafa hajnit, kurse Mulla Sula cari me një oborr përplotë palaço që ia kënaqin oreksin shtazarak Mustafa Dautit. Dhe kjo hajni, ky degradim dhe ky keqpërdorim i organeve të një Institucioni të shenjtë ka ndodhur dhe mund të ndodhë vetëm nën qeverisjen VMRO-BDI, kallëp ky i hajnisë, korrupsionit, krimit, degradimit, shkatërrimit… Mustafa Dauti e Sulejman Rexhepi tash për tash janë në majen e përpjetëzes, dhe, natyrisht, pas kësaj vjen teposhtëza e tyre, hund e buzë!

Shaqiri: A thu ku mbet Deklarata e Tiranës?!

Ish-komandanti i njohur i UÇK-së, Xhezair Shaqiri përmes një postimi në facebook ka shkruar se a thua ku mbet Deklarata e Tiranës e nënshkruar mes partive shqiptare .  A fituam apo na mashtruan edhe kësaj radhe me poste ministrore.
Ja pjesa tjetër e postimit:
E vetmja e mir e ksaj qeveris se re esht se vmro kriminele hiku ne humner
Deklarata pompoze e Tiranes u harua dhe nuk u realizua
Pozitive esht se elektorati nuk ngarend veq te zyret e bdi per punsime por edhe te lr pdsh dhe rdk
Simbas kendveshtrimit tim Besa dul ma fituese ne zgjedhjet e ardhshme sepse nuk pranoi te futet ne qeverin e re te kryeplakut dhe nuk i thej principet
Tani secili hugjum mbas lsdm bdi lr pdsh rdk tuj ngarend per punsimi
Platfor.a e Tiranes u harua dhe koti esht te vazhdosh te ndegjosh tupangjit e patriotizmit
Vetem interesi personal Esht i rendesishem ne ket qevwrin e re
Gara fillon nga java e ardheshme kush mashum ka fat te ofrohet afer funksionareve qeveritar per suksesin familjar.

SULEJMAN REXHEPI ME KOLUMNE OFENDUESE KUNDËR BDI-SË

Mulla Sula mendon se tash ka ardhur koha që, bashkë elementi intelektual e fetar, politikanët tanë gjysmakë ti dërgojmë në pension, (karateristikë kjo e BESËS), ndryshe, Mulla Sulës do ti duhet të shkruajë e të flasë me ton kritik edhe për njëzet vitet e ardhshme
Shkruan Indrit Erebara
Me gjasë, pas operacionit fizik që Mulla Sula e ndërmori diku nëpër spitalet turke, pati kohë dhe mundësi që ta ndërmarrë edhe një operacion të fundit mental! Opeacionin e parë e fshehu kurse opracionin e dytë zgjodhi që ta kumtojë kolumnashkruesi i tij përmes kolumnes së fundit me titull Zoti është Një, politikanë ka shumë!
Përmes kësaj kumtese Mulla Sula ka kërkuar nga kolumnashkruesi i vet që tia nënvizojë shkathtësinë e tij për të kaluar nga një parti te tjetra si dhe tia urojë BDI-së mbetsh me shnet se tash e tutje po kaloj te BESA. Është thënë edhe shumë më herët se Sulejman Rexhepi përmes kukullës së vet, Qani Nesimit, të vetëquajturit myfti i Tetovës, ka lënë shteg kalimi nga BDI-ja te BESA, kurse së fundmi, nga vizita e djalit të Mulla Sulës, Zyhejr Sulejmanit, që ia bëri Komandant Agim Krasniqit, është kërkuar miratimi i tij që në zgjedhjet e ardhshme lokale ai të kandidojë për prefekt të Sarajit si kandidat i BESËS! Me këtë kolumne të porositur tashmë qartësohen të gjitha punët!
Sulejman Rexhepi është i mbushur e i acaruar nga qëndrimet injoruese të njerëzve të parë të BDI-së, të cilët edhe pse i kanë premtuar nuk po ia avansojnë djalin në strukturat e policisë shtetërore.
Sulejman Rexhepi është prototipi më origjinal i atij panteri të zi i cili pas gjahut të vet kërcen me aq lehtësi prej dege në degë. Ka qene baba i PPD-së, u bë nuse e PDSH-së, pastaj nënë e BDI-së kurse tani është në gjendje të kalojë dhe dashnore e BESËS!
Çju desh kjo kolumne Mulla Sulës për të hedhur dru e gurë mbi BDI-në? Pse kaq mllef dhe kaq ofendime të tërthorta të tij për Partinë e BDI-së? Sulejman Rexhepi thotë: koha e mitizimit të banaliteteve, si edhe e banalizimit të miteve, përfundimisht iku! Do me thënë që, Ali Ahmeti si mit u banalizua aq shumë sa tashmë koha e tij ka ikur, siç ka ikur edhe koha e veprimeve aq banale të BDI-së që na servireshin si mite! Mulla Sula thotë se po fillon çmitizimi, pra proçesi i ndërgjegjësimit të njeriut të thjeshtë që po e kupton se politikanët gjysmakë që janë pasuruar mbi kurrizin e të tjerëve dhe njëkohësisht kanë kultivuar bindjen se janë të përhershëm, janë në të vërtetë vetëm një fluskë sapuni.
Këta që deri më sot na udheheqën duke ndërtuar luana e kuaj, aleksandra e Justiniana, do me thënë këta të VMRO-BDI-së, paskan qenë bashibozukë që janë pasuruar mbi kurriz të popullit dhe që tani, duke pëfunduar zandaneve të ndryshme, duhet të kuptojnë se ka ardhur koha e mendjendriturve. Popullata e gjërë me shprehjen mendjendritur po i emërton njerëzit që po udhëheqin BESËN!
Është fakt i pamohueshëm se e vetmja parti më seriozja të paktën në kohën e zgjedhjeve të ndryshme ka qenë BDI-ja, e cila, kurrë nuk ka shkuar në zgjedhje pa ofruar program prej qindra e qindra faqeve. Madje e vetmja kjo parti është ajo që ia ka arritur që programin e vet partiak tia imponojë programit qeveritar të Gruevskit. Megjithatë, Mulla Sula thotë se nuk mbaj mend që ndonjë politikan a ndonjë parti ka fituar ndonjëherë votat me ndonjë program a projekt të cilit populli ia ka pa fortë e fortë hajrin. Gjysmakët dhe politika e tyre gjysmake shkaktuan dëme të pariparueshme për popullin dhe vendin… Kjo sidomos për partinë shqiptare e cila kot ka defiluar në skenën politike shqiptare! Pesëmbëdhjetë vitet e qeverisjes së BDI-së nëpër qeveri të ndryshme, të gjitha paskan qenë të kota?! Mulla Sula mendon se tash ka ardhur koha që, bashkë elementi intelektual e fetar, politikanët tanë gjysmakë ti dërgojmë në pension, (karateristikë kjo e BESËS), ndryshe, Mulla Sulës do ti duhet të shkruajë e të flasë me ton kritik edhe për njëzet vitet e ardhshme!!!
Sido qoftë, përkundër dëshirës mjerane të Sulejman Rexhepit për të kaluar në BESË, këta të BESËS e dinë fare mirë se me Sulejman Rexhepin, alias Mulla Sulën, nuk mund të shkohet më larg se deri në Çairska 52, në oborrin e dooel-it të Sulejman Rexhepit. 

Friday, May 26, 2017

Muaji i Ramazanit, muaj përplot vlera

“(Ato ditë të numëruara janë) Muaji i Ramazanit që në të (filloi të) shpallet Kur'ani, që është udhërrëfyes për njerëz dhe sqarues i rrugës së drejtë dhe dallues (i të vërtetës nga gënjeshtra). E kush e përjeton prej jush këtë muaj le të agjërojë, ndërsa kush është i sëmurë ose në udhëtim, le të agjërojë aq ditë nga ditët e mëvonshme. Allahu me këtë dëshiron lehtësim për ju, e nuk dëshiron vështirësim për ju .”(El-Bekare, 185)

Të dashur besimtarë, jemi ne prag te agjërimit. Ju ftoj të jemi të lumtur që Allahu xh.sh. na e mundësoi që edhe sivjet të presim Muajin e Ramazanit, Muajin e Shpalljes së Kuranit dhe, ta madhërojmë Krijuesin tone për udhëzimet që na i shpalli, ta madhërojmë për tërheqjen e kufirit në mes gënjeshtrës dhe së vërtetës. Islami është vetë e Vërteta.
E vërtetë është që Allahu Mëshirëplotë na e bëri obligim agjërimin siç ua kishte bërë edhe popujve të tjerë. Përmes agjërimit shpëlahet dhe lartësohet shpirti, ruhet syri, veshi, goja, shtohet përqëndrimi vetëm për ibadet, për lutje, për vepra të mira, për humanizëm.
Vëllezër e motra, Muaji i Ramazanit është muaj i rahmetit, muaj i demonstrimit të unitetit dhe të respektit të ndërsjelltë, drejtesise, dallimit te vertetes nga e pa verteta po nese ka nevoje edhe me lufte sic ndodhi lufta e Bedrit dhe luftat tjera te rendesishme ne kalendarin Islam.
Në këtë muaj merr kuptim humanizmi, por vetëm duke ua zgjatur dorën të varfërve e skamnorëve. Ju ftoj që këtë muaj ta kalojmë sa më shumë në humanitet dhe në vepra të mira e në bamirësi. Ne, si myslimanë të devotshem, kemi obligim që ta zhvillojmë dhe ta avansojmë jetën tone fetare dhe, pa dyshim që këtë e bëjmë perms dy vatrave tona arsimore islame: Medresesë Isa Beu dhe Fakuletit të Shkencave Islame. Këto dy vatra ndihmohen vetëm duke ua dedikuar sadakatul fitrin dhe zekatin tonë, prandaj, jepne kontributin tuaj, sepse Allahu xh.sh. do t’ua shumëfishojë pasurinë ashtu siç do t’ua shtojë shpërblimet për ibadetet që do t’i kryeni gjatë këtij Muaji të Bekuar.
E lus Allahun Mëshirëplotë që të kaloni një agjërim të mbarë e me plotë ibadete.
Ju qoftë për hajër Muaji Bekuar i Ramazanit.
Kryetari i Nismës për Reforma në BFI të RM-së H. Ibrahim ef. Shabani


Rrënohet xhamia në afërsi të Beogradit, lagja nën rrethim të xhandarmerisë

Përfaqësues komunal nga Komuna e Zemunit, afër Beogradit të përkrahur nga xhandarmëria tri orë para mëngjesit kanë rrënuar një xhami.
Lajmin për Al Jazeera e ka konfirmuar, kryetari i Asamblesë së Përgjithshëm të Bashkësisë Islame të Serbisë, Muhammad Jusufapahiq, transmeton Klan Kosova.
Banorët lokal kanë parë se qindra pjesëtarë të xhandarmërisë kishin bllokuar qytetarët që të kenë qasje te objekti në mënyrë që autoritetet ta kryejnë rrënimin e objektit.
Jusufspahiq ka thënë se zonat rreth xhamisë në Zemun ishin të rrethuara me dhjetë autobusë me policë, kurse si kundërpërgjigje thirrjet e qytetarëve ishin “Edhe kur jemi djegur kemi qenë më të fortë”.
Objekti i xhamisë, është konsideruar se ka nisur të ndërtohet pa leje, andaj është bërë rrënimi.
Ky aksion është kundërshtuar nga shqiptarët por edhe besimtarët që i përkasin besimit Islam atje.
Ky objekt i xhamisë është rrënuar një natë para fillimi të muajit të Ramazanit.

Tuesday, May 23, 2017

Ç'DESHI TË TREGON SULEJMAN REXHEPI ME BEKIMIN E NIKOLLA GRUEVSKIT (FOTO- VIDEO)

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, Nikolla Gruevski në mënyrë ekskluzive bëri hapjen e Objektit të ri të Filharmonisë së Maqedonisë, godin me pamje moderne arkitektonike dhe me standarde ndërkombëtare. Godinë kjo e cila është pjesë e Projektit famëkeq ''Shkupi 2014'' që theu në kurriz popullin musliman kinse për interesa të qytetarëve të vendit.
Ditën kur u promovua ky objekt, kreu i BFI-së, Sulejman Rexhepi as që u brengos lidhur me këtë veprim antimusliman të Nikolla Gruevskit, i cili me plotëknaqësi preu shiritin e Filharmonisë në Shkup e ndërtuar në vend të Xhamisë së njohur Ibni Pajko në Shkup. Në vitin 2009, qeveria e atëhershme duke shkelur në mënyrë flagrante procesin e decentralizimit uzurpoi  lokacionin historik të xhamisë së njohur dhe në vend të saj vendosi themelet e objektit të ri të filharmonisë. Atë kohë, reagimet e BFIM-së nuk u morrën parasysh, edhe pse ky institucion ofroi dëshmi dhe dokumentacionin për pronën në fjalë. Por, më pastaj Sulejman Rexhepi po në vitin 2009 bekoi me zemër Nikolla Gruevskin. Pse dhe për çfarë arsye u bë ky bekim akoma është mister?!
Me shumë të drejt pyesin qytetarët se ç'deshi të tregon Sulejman Rexhepi me bekimin e Nikolla Gruevskit?! Vallë ishte i knaqur që kthente Vakufin e BFI-së apo se ishte momenti që të deklarohet se cilës veprimtari i takon dhe që do të jetë i mbrojtur përgjithmonë nga ligji?!
Si ishte e mundur që Sulejman Rexhepi të bekoj kryeministrin Nikolla Gruevski kur Jeni Xhamia në Manastir nuk u rikthy në pronësi të BFI, rruga për Burmali xhaminë drejt rindëtimit të saj nuk shkonte ashtu siç duhej, lokacioni i Ibni Pajko u uzurpua, Kapan Hani nuk mori vendimin e plotëfuqishëm, Çarshi Xhamia në Qendër të Prilepit nuk u rindërtua pas djegies në vitin 2001, vakufi nuk u kthye në kohën e duhur dhe në afatet e parapara. Nëse pas bekimit të Gruevskit nuk u realizuan këto dhe shumë çështje të tjera të rëndësishme për qytetarët musliman dhe për vetë institucionin, BFI-së, atëherë mos vallë çështja ishte te Lustracioni, krimi, korrupcioni, nepotizmi, OH Hilal, etj.                                 Sulejman Rexhepi bëri çmos që mos të paraqitet në Komisionin për Lustrim, të mos mban llogari para institucioneve të drejtësisë për krimin, kriminalitetin, orën e dorës 37.000 dollarë që flet për korrupcion, keqpërdorimet e donacioneve të OH Hilal, të hyrat publike në BFI nga qytetarët dhe bashkëatdhetarët në diasporë, etj.  
Filharmonia e re zhduki gjurmët e Xhamisë Ibni Pajko në Shkup, Sulejman Rexhepi po hesht!  
 
FILHARMONIJA E MAQEDONISË E NDËRTUAR NË VEND TË LOKACIONIT TË XHAMISË IBNI PAJKO

Burmali xhamia- në vend të saj Shtëpia e Oficerëve ( SOT NË KËTË VEND PO NDËRTOHET HOTEL)

 

DIKUR BURMALI XHAMIA, NDËRSA TANI HOTEL.....

 

Gati edhe hoteli modern në vend të Burmali xhamisë

ÇARSHI XHAMIA NË QENDËR TË PRILEPIT(AKOMA ËSHTË E RRËNUAR)


PAMJE TË BRENDSHME TË JENI XHAMISË NË MANASTIR


 KAPAN HANI (AKOMA ME PROBLEME, edhe pse ju kujtojmë se këtë objekt e ka marrë me shumë punë Muftiu i Shkupit Ibrahim ef. Shabani, ndërsa sot Sulejman Rexhepi akoma një lëvizje të vogël nuk e ka bërë)

Vakufi ku gjendej ish-Ndërmarrja Komunalec në Lagjësn Serava, këtë parcellë e ka rikthy ish Muftiu i Shkupi Ibrahim ef. Shabani, ndërsa tani Sulejman Rexhepi bënë pazare....!


VIDEO: SULEJMAN REXHEPI NË VITIN 2009, E BEKOI NIKOLLA GRUEVSKIN

PSE E BËRI KËTË???!!! 


Ibrahimi : Nuk ka të ndalur Ali Ahmeti, duke folur për Arbën Xhaferin!

Shkruan : Nënkryetari i PDSH-së z.Orhan Ibrahimi
Nuk ka të ndalur Ali Ahmeti, duke folur për Arbën Xhaferin!
Torturë më të madhe, ndjenjë më neveritësë ndjeja deri sa e ndëgjoja se si flet për personalitetin e Arbën Xhaferit, ai (Ali Ahmeti). I cili tërë kohën që ishte gjallë Arbni, ka tentuar ta baltos, ti thurr komplote, ka tentuar që t’ia ndal edhe zërin që mos ti ndëgjohej, ka kërcnuar dhe shantazhuar njërëz që e rrethonin Arbnin, është munduar që ta vras politikisht. Për t’u qartësuar figura e vërtetë e Alisë dhe BDI-së, duhet t’ia kujtojmë atij dhe opinionit, deklaratën kur patën thënë, se Arbnit i janë harxhuar bateritë.
“Batery low” !
Kjo thënie është më kuptimplotja dhe më së miri e pëshrshkruan personalitetin e Ali Ahmetit dhe krijesën e tij BDi-në, nivelin shpirtëror, intelektual dhe anën morale të tyre. Në të vërtet ky ishte mendimi më autentik që e zbërthen vet ato.
Arbën Xhaferi gjatë tërë aktivitetit politik, kishte bërë vetëm një gabim politik. Ai në fillim të vitit 2001, e besoj figurën e Ali Ahmetit!
Për figurën e Alisë, për gabimin që e bëri në ndërtimin e këtij monumenti fatkeq për shqiptarët, Arbni ka folur dhe ka shkruar dhjetra herë. Ku me një formë apo tjetër, Ai kërkon falje publike.
E si mund të sillej ndryshe një figurë poliedrike, një kolos siç qe Arben Xhaferi. Nuk mund të heshte…
E gjithë veprimtaria, i tërë potenciali, në të gjitha intervistat, qofshin ato elektronike apo të shkruara, në eset, në ligjerimet e tija ka proklamuar dhe na ka folur se si intelektuali duhet ti paraprijë proceseve dhe si duhet të sherbehet vetëm me të vërtetën, Ai na ka mësuar se si duhet të organizohemi, se si duhet të rrezistohet,se si duhet ta marrim fatin në duart tona. Sepse një komb me identitet të konsoliduar duhet të organizohet politikisht, të drejtat, barazia dhe liria nuk dhurohen por ato fitohen.
Të gjithë ata që janë rreth e rrotull Alisë, në mënyrë të drejtëperdrejtë apo tërthorazi, nuk kanë qenë dhe nuk do të jenë kurr përkrahës dhe pasues të ideve të Arbnit.
Sepse këto dy figura dallojnë si nata me ditën, si e zeza me të bardhen.
Njëri përfaqson zollumin, injorancën, paaftësinë, ligësinë, servilizmin, fodullukën, hajninë, papastërtinë morale dhe shitjen e intersave kombëtare.
Kurse tjetri përfaqson soidaritetin dhe përkujdesin, aftësinë e pazakont, intelegjencën gjeniale, ndërgjegjen e pastër, moralin njerzor, modestin dhe çiltërsinë, si dhe mbrojtës i interesave kombëtare deri në frymën e fundit.

Publikohen të dhëna të fshehta nga Facebook

Disa dokumente të brendshme të rrjetit social më të madh në botë tregojnë se si Facebooku censuron atë çfarë shikojnë përdoruesit.
Manualët tregojnë kriteret “e çuditshme” të përdorur për të gjykuar nëse postimet janë shumë të dhunshme, seksiste, raciste, urrejtëse apo mbështesin terrorizmin.
“The Guardian” tha se moderatorët e Facebookut ishin “të hutuar” nga mbingarkesa dhe kishin vetëm disa sekonda për të vendosur nëse postimet duhet të qëndronin.
“BBC” kuptoi se dokumentet e para nga gazeta janë shumtë të ngjashme me dokumentet që Facebooku përdor për të udhëzuar stafin.
Publikimi i manualëve vjen pak pasi kryeministrja britanike tha se gjigantët e medias sociale po dështonin në trajtimin e përmbajtjeve toksike në rrjet.
Gazeta tha se kishte siguruar materiale të më shumë se 100 manualëve për përdorim të brendshëm nga Facebooku për të trajnuar moderatorët lidhur me çfarë mund të postohet dhe çfarë nuk duhet të postohet.
Manualët trajtojnë një gamë të gjerë subjektesh të ndjeshme përshirë gjuhën e urrejtjes, hakmarrjen, pornon, dëmtimin e vetes, kanibalizmin dhe kërcënimet për dhunë.
Moderatëorët e Facebookut të intervistuar nga gazeta britanike thanë se politikat që përdorte Facebooku për të gjykuar përmbajtjen ishin “të papërshtatshme” dhe “të çuditshme”.
Mes të tjerash, sipas manualeve, rezulton se kompania lejon përdoruesit të transmetojnë tentativat për t’i bërë keq vetes pasi “nuk dëshiron të censurojë apo ndëshkojë njerëzit në vështirësi që përpiqen të bëjnë vetëvrasje”.
“Open Rights Group”, i cili merret me të drejtat dixhitale, tha se raporti tregonte se sa shumë mund të influencojë Facebooku dy miliardë përdoruesit e tij.
“Vendimet e Facebookut lidhur me atë se çfarë është dhe nuk është e pranueshme kanë implikime të mëdha për lirinë e shprehjes”, tha grupi.
Në deklaratë po ashtu thuhet se Facebook me shumë gjasa nuk do të bëjë kurrë ekzaktësisht gjënë e duhur, por të paktën duhet të ketë më shumë transparencë lidhur me procesin.
Ndërsa Monica Bickert, drejtoreshë e Facebookut për politikat globale tha se “ne punojmë shumë për ta bërë Facebookun sa më të sigurt që mundemi, teksa në krahun tjetër të mundësojmë lirinë e shprehjes.”

Thaçi: Zaevi është i rrethuar nga ‘ujqërit” që ma përgatitën dosjen me 10 mijë faqe

Menduh Thaçi, kryetar i Partisë Demokratike të Shqiptarëve në Maqedoni, kreu fakultetin Stomatologjik në Prishtinë, por nuk arriti asnjë herë ta ushtrojë profesionin e tij si mjek dentar. Thotë se qysh si i ri me shumë emocione dhe pa përvojë iu rrek politikës, me besimin se ‘’shumë shpejtë do t’i zgjidhte punët’’, për gjashtë muaj, që pastaj t’i përkushtohet profesionit. Ato pak muaj do të shndërroheshin në 23 vite aktivitet politik, ndërkaq ‘’punët s’u ndreqën’’.

Zoti Thaci, situate në Maqedoni nuk duket e mirë, vendi juaj gjithnjë e më shumë po rrëshqet në krizë të madhe.
– Unë e kam përgjigjen pse është kështu, dhe kjo përgjigje është më shumë mjeksore sesa politike. Të gjithë organizmat e gjallë kanë imunitetin e vet, dhe nëse u bie imuniteti general, atëherë u vjen 100 komlikime, dhe bashkë me të edhe sëmundjet e ndryshme. Maqedonija, fatëkeqësisht s’ka imunitetin e saj general, dhe ai quhet inegrimi në proçesin e itegrimit në NATO dhe në Bashimin Europjan. Është tejet e qartë se ky ‘’imunitet’’ nuk po funksionon, prandaj ne nga viti në vit po futemi nga një problem në tjetrin. Deri sa kështu do të punojmë, kjo do të jetë punë e kotë; ditën e ndërtoni kështjellën, ndërkaq e shembni natën.
Për këtë situate është përgjegjës dhe fajtor? Kush mbanë përgjegjësi më të madhe?
– Proçesi i integrimit në Maqedoni është i bllokuar, ndërkaq ai etnik s’është zgjidhur. Në ish-Jugosllavi problemet etnike qenë të zgjidhura ashtu-kështu, vetëm Maqedonija mbeti si eksperiment. S’mundem të përgjigjem drejtpërdrejtë se kush ishte përgjegjës dhe fajtor, por e vërteta qëndron se sot kemi një sistem institucional të rrënuar, të degjeneruar dhe të kriminalizuar… Janë të rrënuara, edhe atë, ‘’me të madhe’’, të drejtat individuale dhe qytetare. Do t’ua them një shembull, unë kam mbi 10.000 faqe të cilën m’a ka përgatitur Shërbimi i Sigurimit, me të cilën, në atë kohë, ka udhëhequr udhëheqësia e opozitës së sotme. Lideri i opozitës së sotme është i ri, s’mund të them për të që s’është i reformuar…
Për cilin po mendoni, ndoshta për kryetarin e Lidhjes Socialdemokrate të Maqedonisë, Zoran Zaev?
– Po, për të e kam fjalën… Por, të gjithë përreth tij janë nënshkrues të asaj dosje time. Po të pyetësha unë, familja ime, fëmitë e mi, të cilët në atë kohë ishin të mitur…
Deri kur mundet ‘’gjithënjë’’ të qendrohet lartë? Edhe opozitë, ku është partia Juaj, ka ndikim në atë ç’po ndodh.A mendoni se Ju dhe partia Juaj bartni një pjesë të përgjegjësisë?
– Keni të drejtë, edhe ne objektivisht bartim përgjegjësi, por egziston dallimi në shkallën e përgjegjësisë. Ne jemi vetëm nënshkrues të Marveshjes së Përzhinos, por ne s’ishim pjesë e qeverisjes. Nuk dua tani të paraqitem i rëndësishëm, po shikojini deklaratat e mija para një viti, kur u nënshkrua marrëveshja – edhe atëherë pata thënë se nga kjo s’do ketë asgjë, dhe se bëhet fjalë për një situate totalisht joserioze. Nuk them se jam më mençuri, por jam më me përvojë se të gjithë ata që qenë në takim. Shumë mire më kujtohet kur u nënshkrua Marëveshja e Dejtonit, kujtoj dhe bisedimet në Rambuje, Marrëveshjen e Ohrit të 2001-shit, në të cilin kam qenë një ndër aktorët kryesorë të bisedimeve…
Kur jemi tek Marrëveshja e Ohrit, a është akoma valid, a realizohet ajo?
– Jo, ai, sa më përket mua, ka marr fund, ngase nga ajo marrëveshje s’është realizuar asgjë. Atë e përmbysën dhe e shkatërruan partite maqedonase – edhe ajo në pushtet, edhe kjo në opozitë. Këto dy parti (VMRO dhe LSDM) kanë culture të atillë politike që, gjithënjë nënshkruajnë dhe marrin përgjegjësi, pastaj njëanshëm e ç’bëjnë atë.
Por, një gjë është evidente që përmbajtja(fryma) e Marrëveshja e Ohrit akoma është me rëndësi – ajo, fundja, ndërpreu konfliktin e 2001-shit…
– Më lejoni të jem pak ironik: e sillni një marrëveshtje që do ta ndalonte një konflikt, ndërkaq i veni në pushtet njerëz që deri dje ishin me pushkë. Po flasim për zotin Ahmetin (liderin e Bashkimit Demokratik për Integrim) . Edhe sot deklaroj që ai konflikt nuk u shkaktua për arsye etnike, por ojo ishte një kundërevulucion. Ne në atë kohë ishim në pushtet, rejtingu ynë si parti arrinte tek 70 përqindëshi i përkrahjes të shqiptarëve, pastaj errdhi njeriu (nga askundi), gjuajti nja tre a katër plumba, dhe u bë Marrëveshja e Ohrit. Dhe që nga ajo kohë, 14 vite janë në pushtet, kurse ne në opozitë. Atëherë u bë gabimi, që ne dhe shqiptarët po e vuajmë edhe sot.
Por, ju, si parti shqiptare, BDI-ja dhe PDSH-ja, pavarësisht nga e gjitha kjo, duhet patjetër të bisedoni. A ka lëvizje?
– Ne mesvete kemi qenë në kufijtë e luftës qytetare, luftës civile. Ka 14 vjet, edhe sot e kësaj dite, partia ime po i humb në 40 vend votime me dallim të pabesueshëm, ku BDI-ja i fiton 750-800 vota, kurse PDSH-jamerr një apo dy vota. Kjo është mohim klasik e vullnetit të votuesit dhe njëkohësisht, mohim i vullnetit të shqiptarëve. Kjo i shkonte për kuti dhe në favor të partive maqedonase, për fat të keq, edhe në favor të ndërkombëtarëve. Ata, ndërkombëtarët, duke pasur kujdes stabilitetin, disa gjëra u ikën prej dore dhe tani gjërat u përmbysën mbrapsht. Në kohën e fundit errdhi deri te qetësimi mes dy partive, për të cilën gjë unë jam meritor, si lider i opozitës shqiptare. Ata, BDI-ja, lozin (aktrojnë) njëfar parti qytetare, në të vërtetë ata janë një konglomerat kriminelësh, nacionalistësh, ish-marksitë-leninistë… Ata paraqesin një problem të madh për shoqërinë shqiptare në Maqedoni.
Por, pavarësisht të gjithave, bisedimet s’kanë alternative…
– Normalisht, tërë vitin e kaluar kemi biseduar, s’dua të jem radikal i rregjur për disa çështje, për disa çështje duhet doemos të ketë bashkëveprim. Shembull, ne aspak s’dallojmë për disa qëndrime për sa i përket çështjes së emrit të shtetit që sa më pare të zgjidhet problem me Greqinë, për NATO-n, për integrimin në BE, sigurisht që bisedojmë edhe për çështje të tjera të rëndësishme, por akoma s’kemi arritur ujdi Nuk jam nga ata shqiptarë që mendojnë që ne shqiptarët duhet të homogjenizohemi kundrejt Maqedonasve dhe në atë mëmyrë t’i zgjidhim problemet. Këtë e di nga përvoja ime politike se në atë rast edhe maqedonasit do ta bënin të njejtën gjë dhe – ja fatëkeqësia.
Por, e gjitha kjo është politikë ditore, dhe na duhet që t’i kthehemi thelbësores, e ajo është që duhet bërë gjithçka ta zhbllokojmë proçesin e integrimit. Pastaj sigurisht gjithëçka do të shkojë më lehtë. Kjo do të thotë që me zhbllokimin e situatës do të duhej të ndanin përgjegjësi të gjitha partite politike, qofshin ato maqedonase apo shqiptare, parti të mëdhaja apo të vogla… S’kemi zgjidhje tjetër, edhe pse ajo, të paktën kështu duket deri sot, shumë vështirë. Veçanërisht e kanë Maqedonasit, për arsye se, kur them të gjithë duhet, jemi të detyruar të pranojmë, para së gjithash duhet ta dime çka kërkon Greqija. Por, patjetër më duhet ta them se për ne s’është problem Greqija, po ‘’problem’’ është NATO dhe BE-ja. Ky është kompromisi kryesor, por kjo duhet ‘’gëlltitur’’. Të shikojmë ç’po ndodhë përreth nesh. S’e ka lehtë Hashim Thaçi dhe Aleksanar Vuçiç të takohen në Bruksel, të përshëndeten dhe t’ia shtrijnë dorën njëri-tjetrit, të nënshkruajnë marrëveshje. E njejta kulturë duhet të vijë në Maqedoni. Por disa politikan s’e dëshirojnë këtë gjë, veçanërisht ata që janë jashtë institucioneve, ngase atëherë mund të bëjnë ç’të dojnë.
Zgjedhjet e parapara për në 5. Qershor nuk do të mbahen. A e prisni ndonjë afat kur ato do të ndodhnin, çka duhet bërë që zgjedhjet të mbahen? Nëse vazhdohet me këtë qasje dhe vështirësi, duket qartë se s’do ketë edhe për një kohë të gjatë…
– Plotësisht jam pajtohem me konstatimin Tënd, për fat të keq, zgjedhje s’do ketë për një kohë… Për të pasur zgjedhje , duhet t’i plotësojmë disa kushte, para se gjithash ata që janë në pushtet, zotëri (Nikolla) Gruevski i gospodin Ahmeti s’kanë bërë asgjë, që të kemi zgjedhje fer dhe demokratike.
Dëshironi të thoni se atyre iu përgjigjet ky status quo?
– Sigurisht, 100 përqind. Ata do të përgatiten për zgjedhjet lokale, në pranverën e vitit që vjen dhe do të përpiqen të ‘’lozin’’ një test të mire për zgjedhjet e përgjithshme që do të pasonin. Problemi ynë në Maqedoni është, si vijon: ligjet, Kushtetuta, – e gjitha kjo është demokratike, por aktorët politik nuk kanë vullnet politik t’i zbatojnë këto ligje..
Nëse vjen në ndonjë e papritur, dhe zhgjedhjet do të zhvillohen në një kohë të afërt, a ka PDSH-ja a ka në plan ndonjë koalicion parazgjedhor?
– Kjo është çështe paradoksale: opozita maqedonase dhe ajo shqiptare janë rivalë të ashpër politik. Ato janë dy subjekte më të vjetra – PDSH tek shqiptarët dhe LSDM-ja tek maqedonasit. Ne u përpoqëm që në zgjedhjet locale të 2013-ës, si dy parti më të vjetra të bëjmë një koalicion teknik, por s’funksionoi. Tani mund të them se ata ishin fajtorë.
Por, ja argumentet: opozita maqedonase nuk arriti t’i përballojë presionit të VMRO – DPMNE, dhe ato u homogjenizuan në dy qytete, Strugë dhe Kërçovë ku mendonin se do të fitonte kandidati maqedonas – u mundën..Ashtu edhe në Strugë fitoi kandidati ynë, kurse në Kërçovë kandidati i BDI-së. Në zgjedhjet kanditati BDI-së fitoi në Kërçovë me 18.000 vota ndërkaq i yni me 270 vota. Unë ankohesha tek ndërkombëtarët, kurse ata m’u përgjigjeshin me – na jep fakte. Ç’fakte kur atje mbretëronte terori, s’kishte asnjë dyshim Më mire do të ishte të koalicinohej mes partive pa dallim etnik, por kjo është jashtëzakonisht vështirë. Të gjithë njerëzit që janë rreth opozitës maqedonisë janë shumica e atyre që më kanë ‘’goditur në kokë’’ që nga 1985. Edhe atë ai që sot i ka shpalli përgjimet dhe bisedat telefonike, ai një kohë qe shef i Shërbimit të fshehtë Maqedonas, ai nënshkruante çdo gjë për mua dhe familjen time.
Frikësohen shqiptarët që në njëditë maqeedonasit do t’i asimilojnë shqiptarët. A frikësohen shqiptarët nga kjo gjë, që do asimiloihen në maqedonas?
-Ndoshta ngjaj në njeri romantic, por përsëris që jam politikan pragmatik dhe me përvojë, kjo që sot po ndodh, më shkon mendja tek vëllazërim-bashkimi, ose në integrime të tillë të sotme. Ajo dikur kishte sukses, por jo edhe sot. Kjo nuk ka dhënë erezultat dhe nuk do japë, por megjithatë ka njerëz, që jorrallëherë ‘të ’kapin’’ për një fjalë, e jo për thelbin e saj. Ne nungarkohemi’’ për ‘’mesadhet’’ se si maqedonasit do t’i asimilonin shqiptrët – kjo s’ka për të ndodhur kurrë, për këtë janë të vetëdishëm edhe maqedonasit e sotshëm. Ne s’jemi asimiluar pesë shekuj me rradhë nën sundimin Osman, e lëre më në këtë…
Andaj për ne kjo është temë e ‘’beszdishme’’! Nëse bëhemi anëtare e NATO-s, do të zhduken fabulat se shqiptarët do donin të jetonin në një shtet: ose ata do të ‘’qetësohen’’ vetë, ose dikush tjetër do t’i ‘’qetësojë’’. Të gjithë maqedonasit mendojnë se shqiptarët kanë shtim të madh (natalitet), dhe me shtiminin e tyre do t’i mundnin ata numerikisht. Prandasj unë insistoj ‘’bezdisshëm’’ për këto proçese integruese.
Ka marrë fund koha kur politikanët ‘’aktronin’’ se gjithëçka që punonin ishte se ata këtë e bëbin për përparimin dhe të mirën e tyre, andaj krejt këto synime po bien në ujë. Keni shembullin e ish-kryetarit të Sërbisë i cili ishte ‘’lojtar’’ i mirë, por që s’bëri asgjë. Errdhi ky ‘’ish’’ radikali, diçka bëri dhe zgjidhi disa çështje. Unë e di se ç’ka hequr Vuçiçi në Brisel, ç’ka duruar, edhe nga Hashim Thaçi që e ka ofenduar, por ka ardhur koha kur e ka kuptuar që më s’ka hapsira, doemos duhej të arrinte marrëveshje.
Njësoj është edhe me politikanët maqedonas: nëse shohin se më s’ka hapsirë për të ikur dhe manipulua, atëherë doemos do t’i zhgjidhin problemet. Nuk mundem të them, se kur të anëtarsohemi në NATO do t’i zgjidhim të gjitha problemet, të paktën atom ë të rëndësishmet dhe më të vështirat. – Shqiptarët dhe Maqedonasit.
Askush në Maqedoni s’është i kënaqur nga angazhimi i ndërkombëtarëve, seçili nga këndi i tij…
– As unë s’e kam të qartë pse ata punojnë ashtu, ose nuk punojnë. Ata m’a japin vetëm një pjesë të mozaikut që mua më takon, të paktën ashtu siç ata mendojnë se më takon, çka duhet të di. Pjesa tjetër është një e panjohur… Ne, si shqiptar, jemi nën presion të madh nga ndërkombëtarët, na thonë – mjaftë, qetësohuni, s’do të pranojmë asnjë variantë. Unë, gati një vit kam problem me disa grupacione politike shqiptare që thonë se s’po e bëj si duhet punën e opozitës, po mendoj për disa variante të skajshme dhe radikale. Njëkohësisht kemi presione edhe nga Kosova dhe nga Shqipërija se duhet ta mbajmë qetësinë.
Këtu shumica thonë se të huajt janë këtu për ta siguruar (mbajtur) paqën dhe sigurinë, por kanë flijuar demokracinë.
– E saktë, disa punë i kanë shikuar si ‘’mes gishtave’’. Edhe tani, kur po flasim, unë i përkujtoj në to, si ndodhin vjedhjet e mëdhaja në zgjedhje, që ata të ken vëmendjen e duhur, të huajt nuk kujdesen sa duhet për këto problem, dhe me këtë neglzhencë legalizojnë guerilën, kurse politika s’e ka kaq lehtë të jet kundër guerilës, ata po heshtin karshi tyre. Komuniteti ndërkombëtar nuk frikësohet për sigurinë e Maqedonisë ngase ne jemi të rrethuar nga jashtë prej një ‘’këmishe budallenjësh’’, në Maqedoni është i mundshëm problemi i destabilizimit, por jo regjionale. Të gjitha shtetet përreth janë anëtare të NATO-s, ose, sapo kanë hyrë në Aleancë, dhe nëse këtu ndodhin problem, ato s’do të shtrihen në shtetet përreth nesh.
Por, në vitin e kaluar kishim një problem në Kumanovë. Zotëri Ahmeti dhe unë e dime se si e mbajtëm situatën nën kontrollë, punuam me njerëzit ditë e natë, jepnim deklarata, u flisnim njerëzve se kjo s’është në rregull, se këto avantura s’guxojnë të ndodhin dhe se janë të padëshiruara dhe të rrezikshme për ne.
Kush është fajtor për sulmin në Kumanovë, kush i organizoi, finansoi dhe e realizoi?
– Unë e di se ata ishin ish-ushtarë të zotit Ahmeti, disa nga të cilët qenë persona të njohur të atij regjioni nga lufta e 2001, ata që luftuan. Aty kishte gjithçka: edhe patriot, edhe kriminelë, dhe borxhe të papaguara…
A ishte aty pushteti i sotëm?
– Nuk e di, s’kam informacione të tilla. Dëgjoj informacione të tilla, se ka Shërbime të tilla, por unë s’jam sigurimës, unë flas politikisht.
Ja një pyetje logjike: nëse njëri nga ata ishte në vitin e kaluar në Kumanovë, ndërkaq ishte komandant e asaj zone në 2001, nëse ai sot s’ka për të ngrënënë dhe ku të jetojë, ndërkaq ky shoku i tij që jetonte podrumeve në Zvicërr ka gjithçka…
Për cilin po flisni, kush është ai shok?
– Për zotin Ahmeti… Atëherë lehtë e shihni se ajo që ndodhi ishte truk që dikush duheshte të vijë në pushtet dhe pastaj s’çante kokë ç’do të ndodhte me ta. Askush nuk u kujdes për ata njerëz…
A mund të përsëritet Kumanova, ose, situate edhe më e keqe?
– Në këso situate të pasqaruara gjithçka është e mundur. Po, me përgjegjësi e them se partia ime dhe unë personalisht sanjëherë s’do të jemi në skenare të tilla. Jo për shkak se jam altruist i madh dhe që e dua Maqedoninë, por për shkakun se kjo rrugë do të ishte rruga fatale për Shqiptarët… Edhe për Maqedonasit… Unë flas vetëm për shqiptarët, sepse ne jemi parti etnike. Do të ishte kjo rrugë fatale. Doemos duhet të qëndrojmë në këto përpjekje serioze duke zgjedhur rrugën më paqësore dhe më të saktë. Rruga jonë është: NATO dhe BE.
Ç’mendim keni për protestat e tanishme nëpër qytetet maqedonase?
– E padëshirueshme është të flas për palën tjetër, këtu po flas për opozitën maqedonase, ata po bëjnë punën e tyre, u dëshiroj shumë sukses, por ocioni i tyre për të koketuar me disa shqiptarë, të cilët, ata i përkrahin, kjo s’do të funkcionojë kurrë. Prap insistoj për një marrëveshje politike mes shqiptarëve dhe maqedonasve, kjo nuk mundet të funksionojë pa marrëveshje. Para disa ditësh isha në Kosovë, u takova me shokë të vjetër, kurse ata më pyesnin – çka po ndodhë në Maqedoni, a mundesh të na sqarosh se si është e mundur që opozita maqedonase ka qasje më të mirë ndaj shqiptarëve, dhe si paska tek ta shqiptarë? Unë u përgjigjem me shembuj të skajshëm(ekstrem): kjo është njësoj sikur Partia Socialiste e Sërbisë të vijë në Kosovë, të bëjë protesta dhe shqiptarët të jenë me ata.
Ishte në pushtet opozita e sotme, ngaBila je aktuelna 2002. deri 2006-n dhe Marrëveshja e Ohrit pikërisht atëherë u zhbë, u shkatërrua. Opozita maqedonase është e re – edhe pse nuk dua të flas për palën tjetër, megjithatë unë po flas për proçesin – derisa nuk ka alternative të qartë kundrejt VMRO-DPMNE-së, s’ka për të pasur përkrahje nga ne si parti – dhe as nga shqiptarët. Cila është alternative? Këtu janë dy problem – me Greqinë dhe me shqiptarët. Opozita maqedonase akoma është VMRO-DPMNE-ja urbane.S’ka ndonjë dallim thelbësor mes dy partive (VMRO-DPMNE dhe LSDM], vetëm se, Gruevski dine më mire të qendrojë në pushtet. Në raste: nga 1998. Deri në 2002, ai qe ministër tregëtije, pastaj i financave. Nga 2006 është kryeministër, në fillim krijuam qeveri të përbashkët, afërsisht 18 muaj. Ishin18 muajt e vështira, gati çdo ditë kishim probleme, por i zgjidhnim ato. Edhe sot them: Gruevski është nacionalist, ai është teknokrat i shkëlqyer që dine ta përdorë nacionalizmin për të mbetur në pushtet.
Shpeshherë po e përmendni Greqinë, ajo është njëra nga pengesat në rrugën verioatlantike të Maqedonisë…
– Të gjithë duhet sa më pare të merremi vesh dhe të bëjmë kompromis me Greqinë rreth emrit, pastaj gjithçka do ta kemi më lehtë. Në këtë kohë të realpolitikës ëndërrat jo çdo herë realizohen. Unë ndoshta dëshiroj të jetoj në një shtet të përbashkët të shqiptarëve në një ‘’Shqipëri të madhe’’, por kjo nuk mundë të realizohet, politikanët seriozë duhet patjetër të mendojnë me përgjegjshmëri. Neve shqiptarëve s’na pengon Maqedonija, por ne s’do të pajtohemi kurrë që ajo të shndërohet në shtet etnik e maqedonasve. Problemi me emrin po dëshmon se ky shtet s’mundet të funksionojë në baza e premisa etnike. Na duhet, patjetër, një marrëveshje politike. Kurt hash se Marveshja e Ohrit është e vdekur, nuk mendova se ajo është plotësisht i papërdorshëm, fryma e saj mundet të ngjallet, ajo momentalisht nuk mundet të funksionojë, por mundet nëse relativizohet kur, kushtimisht thënë, të ribëhen disa amendamente në atë marrëveshje. Problemi kryesor është se që nga ajo kohë kanë kaluar 15 vite, ndërkaq ne s’kemi lëvizur para po përkundrazi, për fat të keq, kemi ecur shumë prapa. Ne vërtetë arritëm t’i ikim luftës, edhe atij në Kumanovë, i cili mori 150 viktima, dhe kjo duhet politikanëve t’i shërbejë si sinjal se konflikti mund të përsëritet, që në atë rast do të kishim viktima dhjetë herë më shumë. Ç’ju duhet pastaj të rrini në postin e kryetarit apo kryeministrit, shembull… Kur je i angazhuar në politikë, pavarësisht a je në pozitë apo opozitë, ti ke përgjegjësi.
Sa shqiptarë jetojnë në Maqedoni?
– Atë, fatëkeqësisht s’e di askush me vërtetësi. Maqedonasit thonë se janë 83 përqind, Ne shqiptarët mendojmë se jemi 40 përqind, boshnjakët thonë se janë 15 përqind… Na del se në Maqedoni jetojnë 150 përqind të njerëz, por këto llogari munden të bëhen dhe të keqpërdoren sepse gjatë kohë s’kemi pasur regjistrim zyrtar. Por kjo s’është kaq e rëndësishme. Kur e arritëm Marrëveshjen e Ohrit, patëm dy gabime parimore. E para është se kemi lejuar ‘’20 përqindëshin’’ matematikor të përdorimit të drejtës për shqiptarët, ndërkaq loja me përqindje dhe me matematikë nuk është gjë e mirë; gabimi i dytë qe bërë ngaqe s’qem të preokupuar dhe orientuar në sferën e ekonomisë. Për këtë arsye tani po kërkojmë që ndarja e buxhetit të bëhet në mënyrë të drejtë dhe proporcionale. Kërkojmë që në çdo institucion shtetëror të kemi të drejtën e vetos. Tani po vërtetohet se kishim të drejtë. Po ta kishim më herët këtë të drejtë, sot s’do të kishim arrdhur në këtë gjendje të rëndë…
Nuk u përgjigjët sa shqiptarë janë në Maqedoni…
– Informata që kam tregojnë se ne jemi një e treat e banorëve të Maqedonisë, por kjo s’është e rëndësishme për një marrëveshje politike mes dy popujve.
Çfarë ndikimi ka diaspora shqiptare në ngjarjet në Maqedoni, ata më pare s’ishin edhe pa ndikim?
– Tani s’është më si më parë, këta që deri dje e kanë shfrytëzuar mërgatën për interesa dhe qëllimet e tyre, arritën t’i kompromitojnë , ua morën paratë për atë luftë , dhe sot s’e di askush ku janë harxhuar ato para…
Al Jazeera Balkans
Shqipëroi: Sermet Sulejmani