Jul 20, 2016

Nënkoloneli rrëfen gjithçka: Ja si kam ndihmuar organizatën terroriste FETO

Nënkolonel Levent Turkkan, ndihmësi i Shefit të Shtabit të Përgjithshëm të Turqisë, Hulusi Akar, ka pranuar se ka lidhje me organizatën terroriste Fethullah (FETÖ), të cilën ai tha se kishte zbatuar të gjitha urdhrat e dhëna nga strukturat paralele gjatë tentimit për grusht shteti.
Në dëshminë e tij dhënë të mërkurën herët, Turkkan tha se ai ishte një anëtar besnik i grupit FETÖ që nga rinia e tij. “Unë jam një anëtar i strukturave paralele, FETÖ. I kam shërbyer këtij komuniteti për vite vullnetarisht. Unë iu binda urdhrave dhe udhëzimet e vëllezërve të mëdhenj (abilerve)”, pranoi ai.
Turkkan u ndalua më parë për lidhjen e tij të dyshuar në përpjekjet për grusht shteti, që ndodhën natën e 15 korrikut të premten vonë, kur një grup i vogël brenda ushtrisë turke i lidhur me organizatën terroriste FETÖ u përpoq për të përmbysur qeverinë e zgjedhur në mënyrë demokratike në vend.
Të paktën 240 njerëz, duke përfshirë anëtarët e forcave të sigurisë dhe civilëve, u martirizuan në Stamboll dhe Ankara dhe rreth 1,500 të tjerë janë plagosur ku shumica e tyre ishin civilë të cilët dolën në rrugë për të kundërshtuar grushtin e shtetit, raporton AA.
Turkkan tha se ai vjen nga një familje e varfër nga krahina veriperëndimore e qytetit të Bursës dhe se për herë të parë është takuar me grupin gjatë viteve të tij të shkollës së mesme, ndërsa ai ishte duke qëndruar në një konvikt.
“Që kur isha pesë vjeç, dëshira ime më e madhe ishte që të bëhem një oficer ushtarak. Dhe ëndrra ime për t’u bërë një oficer ushtarak mu bë realitet”, tha ai, duke shtuar se ai hyri në provimin pranues shkollë ushtarake në vitin 1989.
Turkkan tha se ai ishte një student ekselent dhe se ai ishte i sigurt se do të kalojnë provimet me përpjekjet e veta. “Por, një natë para provimit, vëllezërit e mëdhenj (abilerët) më dhanë testin e pyetjeve dhe përgjigjeve të provimit të matematikës në një shtëpi që i përkiste atyre në Bursa”, tha ai.
Në vazhdim pyetjes nëse i ka parë apo jo ‘’vëllezërit e mëdhenj’’ pasi kishte nisur punën në ushtri ai i është përgjigjur : “U kam shërbyer gjatë misioneve në Stamboll, Trabzon, Dijarbakir, Lefkosa, Kiziltepe dhe së fundi edhe në Ankara.”
– Ish-gjenerali i lartë ka marrë pjesë në përgjime
Turkkan gjithashtu pranoi se ka spiunuar ish-shefin e Shtabit Nexhdet Ozel, gjatë detyrës së tij në vitet 2011- 2015. Turkkan tha se fillimisht ka shërbyer si zëvendës-ndihmës dhe më vonë u bë një ndihmës, pasi shefi i tij doli në pension.
Duke qenë ndihmës i Shefit të Shtabit të Përgjithshëm Turkkan thotë se i ka realizuar të gjitha kërkesat e lëvizjes Gülen. “Kam spiunuar ish-shefin e Shtabit Nexhdet Ozel, gjatë gjithë kohës. I kam vënë një pajisje regjistrimi në dhomë në mëngjes dhe e mora atë përsëri në orët e mbrëmjes”, ka thënë Turkkan dhe ka treguar se “Pajisja ka kapacitetin që mund do të përgjojë për 10-15 orë.”
Gjatë marrjes në pyetje nga prokurorët, Turkkan ka pranuar se ka marrë pajisjen nga një person (abi) që pretendon se punon në Turk Telekom, qendra e telekomunikacionit të Turqisë. “Ai më urdhëroi të përgjoj Nexhdet Ozel-in gjatë gjithë kohës. Ai më tha: ‘Qëllimet e përgjimit i dimë ne; asgjë nuk do të ndodhë. Ndërsa unë i thashë se nuk e vë në dyshim këtë dhe mora pajisjen,” tha ai.
Nënkolonel Turkkan gjithashtu pranoi se Major Mehmet Akkurt është pjesëtarë i FETÖ-s dhe se bashkëpunonte ngushtë me të për të spiunuar gjeneralët e nivelit të lartë, duke përfshirë Shefin e Shtabit Hulusi Akar.
Turkkan nuk ka dhënë detaje të sakta se kur ata e përgjonin Hulusi Akar. “Unë mendoj se lëvizja ka përgjuar gjeneralët për të ditur se çfarë po ndodh brenda forcave të armatosura”, rrëfeu Turkkan.
Pasi General Hulusi Akar u promovua si Shefi i Shtabit, Turkkan tha ai ka lënë përgjimet, por tregon se ato i kanë kryer disa zyrtarë të tjerë të lidhur me lëvizjen.
Gjatë marrjes në pyetje, Turkkan të ofruar informacione se si është organizuar lëvizja Gülen brenda ushtrisë turke. “Unë besoj se 60-70 për qind e atyre njerëzve të cilët janë pranuar brenda forcave të armatosura nga viti 1990 janë njerëz të lidhur me Gülenin,” tha ai.
Turkkan tha se mori informacion në lidhje me grushtin ushtarak më 14 korrik rreth orës 10.00 të mëngjesit me orën lokale nga Kolonel Orhan Yıkılkan, i cili shërbeu si një këshilltar i Shefit të Shtabit.
“Presidenti, Kryeministri, Shefi i Shtabit dhe komandant i shefave do të jetë arrestuar. Kjo gjë do të bëhet në heshtje. Grushtin e shtetit do të vënë në skenë në 03.00 të mëngjesit më 16 korrik më tha Yıkılkan”, tha Turkkan.
Ai i tha prokurorisë se ai u takua me anëtarët e tjerë të lëvizjes në shtëpinë e vëllait të tij. Pas përpjekjeve të dështuara për grusht shteti, Turkkan tha se ai u dorëzua tek zyrtarët ushtarakë të cilët e dërguan atë më pas në polici.
Turkkan tha se i erdhi keq që ka marrë pjesë në një grushtin e shtetit të dhunshëm. “Deri në kryerjen e grushtit të shtetit, mendova se lëvizja Gülen ishte duke vepruar vetëm për hir të Zotit dhe vetë Güleni nxirrte në pah një identitet shpirtëror”, tha Turkkan.
“Deri më sot, kurrë nuk kam menduar se lëvizja Gülen ishte tradhtare. Por tani, unë kam kuptuar atë që ata me të vërtetë janë të tillë. Anëtarët e lëvizjes FETÖ janë të etur për gjak. Unë kurrë nuk kam parë Fethullah Gülenin, por edhe ai është i njëjtë”, ka thënë ai.
“Ndjehem keq, jo vetëm që kam marrë një rol në këtë që ndodhi, por gjithashtu se kam qenë një anëtar i lëvizjes së Fethullah Gülen”, shtoi ai.
Qeveria dhe zyrtarët e Turqisë kanë thënë vazhdimisht që tentative për grusht shteti u organizua nga pasuesit e predikuesit i cili jeton në SHB Fethullah Gülen. Ai akuzohet për një sërë tentativash për përmbysjen e shtetit dhe strukturave të zgjedhura me anë të votës së lirë.

Ja marrëveshja e arritur dhe pikat e saj (DOKUMENT ENG/MKD)

Partitë arritën marrëveshje për dalje nga kriza politike, informoi ambasadori amerikan në Maqedoni, Xhes Bejli, pas bisedimeve të sotme me përfaqësuesit e partive nënshkruese të Marrëveshjes së Përzhinës.
Liderët e katër partive politike, sipas marrëveshjes së arritur, deri në fund të gushtit duhet ta përcaktojnë datën e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, të cilat do t’i zbatojë qeveria kalimtare e formuar 100 ditë para mbajtjes së tyre.
Në takimin në Klubin e deputetëve morën pjesë përfaqësuesi i delegacionit të BE-së në Shkup, Tiborg Barodi, Artan Grubi i BDI-së, Imer Aliu i PDSH-së, Nikolla Todorov i VMRO-DPMN-së dhe Radmilla Shekerinska e LSDM-së.
Në dokumentin e firmosur qëndrojnë pikat që kanë të bëjnë me rregullimin e çështjeve që janë:  pastrimi i listës zgjedhore, sidomos për verifikimin mbi 39 mijë votuesve kontestues, rregullimi i sferës së mediave, me ç’rast në afat prej 15 ditëve nga marrëveshja duhet të zbatohet Ligjit për shërbime audiovizuele dhe Kodi Zgjedhor.  Ndër pikat e tjera të marrëveshjes është Qeveria teknike , që  do të organizojë zgjedhjet, ku përfshihet edhe rregullimi i funksionimit të MPB-së.  Po ashtu marrëveshja nënvizon përkrahjen e PPS si dhe reformat e tjera duke u bazuar në rekomandimet e Raportit të Pribesë.  Në pjesën e reformave përmenden edhe Marrëveshja e Ohrit dhe integrimet euroatlantike.
 


Избирачки список
1. Изборниот законик ќе се промени до 22 јули за да го отслика подоле договореното.
2. Во поглед на Анекс А подготвен од ДИК од споредбата на податоци, 171 500 личности ќе бидат ставени на дополнителниот дел од избирачкиот список и нивното право на глас не се спори.
3. Во поглед на Анекс Б подготвен од ДИК од споредбата на податоци, 39502 личности ќе бидат објавени од ДИК 3 дена по промените на Изборниот законик.
а. Податоците ќе се објават и споменатите личности ќе можат да потврдат на ДИК дека треба да останат на избирачкиот список во тек на следните 25 дена.
б. Сите личности од Анекс Б можат да покренат електронска верификација во согласност со членовите 48-51 од ИЗ или лично во подрачните канцеларии на ДИК.
в. Три или повеќе члена на ДИК можат да побараат дополнителна проверка за било кое име. Во таков случај, тие членови можат да побараат личноста да се појави лично ако живее во земјата или преку видеоконференција ако живеат во странство. Овие проверки ќе траат дополнителни 10 дена по 25-дневниот период.
г. Тие личности кои нема да се пријават нема да бидат вклучени во избирачкиот список. Тие ќе имаат можност да се пријават во ДИК во тек на јавниот увид пред изборите.
Медиуми
1. Законот за аудиовизуелни услуги и Изборниот законик ќе се променат во рок од 15 дена по овој договор.
2. Агенцијата за аудиовизуелни услуги ќе формира ад хок тело кое ќе го мониторира исполнувањето на одредбите на ИЗ кои се однесуваат на медиумите. Телото ќе функционира до крај на изборниот процес, а ќе се формира во рок од 30 дена по склучувањето на овој договор.
а. Телото ќе се состои од 5 личности. Во консултација со релевантните професионални организации, четирите партии ќе изберат 4 члена на ад хок телото, од кои барем еден е Албанец. Овие 4 члена ќе го изберат петиот член со консензус за 15 дена.
б. Почнувајќи од 100 дена пред изборите, Советот на ААВУ ќе се следи препораките на новоформираното тело и ќе иницира процедури виз-а-ви медиумите како што е пропишано во законодавството. Ад хок тело ќе го оценува балансираното известување на медиумите за период не помал од една недела.
в. Сите казни за медиумите кои се предвидени во Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги и Изборниот законик во делот кој се однесува на медиумите ќе бидат намалени за 50%
г. За првото прекршување ќе биде издадено предупредување. Секое наредно прекршување ќе биде санкционирано согласно намалените казни.
д. Ниту еден новинар ниту медиум не смее да биде казнет за изразување на мислење. Изразувањето на мислење мора да биде издвоено од известувањето за медиумски информации.
ѓ. Ниту една медиумска куќа не може да биде затворена врз основа на одлука во согласност со погоре опишаната процедура.
3. Четирите политички партии се обврзуваат да го изменат законодавтвото за медиумите во согласнот со Итните реформски приоритети и Извештајот на Прибе во рок од 6 месеци по изборите.
4. Во консултација со другите партии, најголемата опозициона партија од експерите од областа ќе предложи главен и одговор уредник (на информативната редакција) на Јавниот радиодифузен сервис (МРТВ).Доколку партиите се согласат дека се исполнети условите за избори, главниот и одговорен уредник ќе ја превземе функцијата 100 дена пред избори.
5. Ќе бидат донесени законски измени со кои ќе се дозволи 7/24 канал на албански јазик на МРТВ.
Владата која ќе ги спроведе изборите и датумот на избори
Доколку изборите се одржат во 2016 година, новата Влада согласно Договорот од Пржино ќе биде изгласана во Парламентот 100 дена пред денот кој е договорен како ден на изборите.
а. Примената на Законот за внатрешни работи ќе се одложи до 1 јануари 2017 година и со закон ќе се ограничи бројот на назначувања на раководни функции во Министерството за внатрешни работи на 15 назначувања. Сите решенија за назначувања за истражители во Јавното обвинителство кои им се дадени на носители на раководни позиции во МВР ќе бидат поништени и нема да бидат давани нови решенија до завршувањето на изборниот процес.
б. Владата без застој ќе ги одобри кабинетските именувања на министерот за внатрешни и хоризонталните распоредувања на вработените кои се на предлог на министерот во бројката до 10 % од бројот на хоризонтални распоредувања базирани на просекот на овие распоредувања во 2013 и 2014 година.
в. Законот за Влада ќе биде изменет со цел мандатот на сите министри и дополнителните заменици министри кои се избрани согласно Договорот од Пржино да заврши на денот кога Државната изборна комисија ќе ги потврди официјалните резутлати од изборите.
г. Замениците министри во Министерството за внатрешни работи и Министерството за труд и социјална политика ќе ги превземат надлежностите на министрите се до формирањето на новата Влада.
Други прашања:
Специјалното јавно обвинителство ќе биде поддржано
а) Во случај доколку Уставниот суд одлучи дека законот за специјалното јавно обвинителство или некој негов дел е противуставен, четирите партии се обврзуваат на измена на законодавството во согласност со одлуката на судот и обвинителството да биде повторно основано во рок од пет дена, а согласно одлуката. Надлежноста и целите на специјалното јавно обвинителство остануваат исти.
б) Четирите партии го повикуваат Уставниот суд да одлучи за законот за специјалното јавно обвинителство во најкус можен рок, на првата наредна седница.
Реформи
Инклузивноста во процесот на реформи и нивната имплементација ќе биде спроведено преку работните групи во Парламентот со вклученост на граѓанскиот сектор и експерти.
а. Усвојување на Итните реформски приоритети и Препорактие од Извештајот на Прибе.
б. Во рок од 6 месеци, во согласност со Венецијанската комисија да се измени Законот за заштита на укажувачите
в. Охридскиот рамковен договор
г. Евро-атланската интеграција

Jul 15, 2016

Shkupi përkrah kryetarin Erdogan

Pas tentativave të Gylenistëve për grushteti dhe rrënimi nga pushteti AKP dhe kryetarin, Erdogan, reagimet erdhën gjithandej nëpër rajon dhe më gjërë. Edhe Shkupi doli në përkrahje të kryetarit Turk, Rexhep Tayyip Erdogan dhe institucioneve demokratike.

Jul 12, 2016

Opinion: Mualifet e Mulla Sulës kontravers

Mulla Sula nuk paska besuar se një ditë Maqdonia do të vie në këtë derexhe ku gjendet sot! Po kush e solli? Natyrisht, lutja e tij që “Allahu i Madhërishëm ta bekojë Gruevskin” dhe, sjellja prej një lakei të fëlliqur para politik(u)ajve të BDI-së, vazalë të “liderit të bekuar”

Shkruan: Haxhi Isa Xhaviti

Nuk kanë të sosur mualifet e Mulla Sulës kontravers. Në fakt, Afrim ef. Tahiri me të drejtë thotë në megaintervistën e fundit se, sa herë t’i jepet mikrofoni Mulla Sulës, ai gabon, që do të thotë se sa herë që e hap gojën ia fut kot!
Në bisedën e fundit që me të e zhvilloi Radio Evropa e Lirë, ai lëshon “ca margaritarë” të cilat në fakt dëshmojnë për një njeri tepër të pafytyrë. Të gjithë i njohin kapacitetet e ulta intelektuale të Mulla Sulës por, nga ana tjetër, edhe të gjithë e dinë se REL-i, si sërë mediash ndërkombëtare, gjithnjë ia mbajnë anën opozitës, ndaj dhe u japin hapësirë komuniteteve të ndryshme si dhe shoqërisë civile, luftëtare këto të denja të pushtetit të dyshimtë demokratik, gjithandej nëpër botë.
Mulla Sula, në këtë bashkëbisedim, veç të tjerash do të deklarojë se “Maqedonia për momentin është në një krizë të thellë politike dhe kjo krizë e thellë politike nuk është e rastësishme. Sigurisht se është rrjedhojë e mosveprimit të shtetit juridik. Veprimi i shtetit ka qenë dhe është me dy kute të ndryshme. Përdoren standarde të dyfishta në mes bashkësive të ndryshme fetare dhe etnike në Maqedoni”, thotë Mulla Sula, duke shpehur edhe këtë habi “Nuk kam besuar se që prej pavarësimit Maqedonia mund të vijë në një gjendje kaq të rëndë”.
Po kush e solli në këtë gjendje kaq të rëndë këtë shtet, veçanërisht shoqërinë shqiptare në këtë shtet? E sollën pikërisht dy aleatët dhe bashkëpunëtorët më të ngushtë të Sulejman Rexhepit. Sikur të mos ishte hipokrit ai do të pranonte se, kjo gjendje është pasojë e keqqeverisjes së VMRO-BDI-së, dy partitë që e mbajnë me frymëmarrje artificiale (gojë-gojë) Mulla Sulën.
Edhe Radio Evropa e Lirë por edhe mbarë opinioni i gjërë i vendit e di fare mirë që, sikur Mulla Sula veç paaaak të mos ishte i korruptuar moti do të përfundonte epoka e Gruevskit dhe e Ali Ahmetit, sepse, keqtrajtimet dhe disriminimet fetare tejkalohen vetëm me lëvizje aktive dhe jo me rënie klloçkë siç ka rënë Mulla Sula.
Fundja, ky pushtet, njëra faqe e liderit të këtij pushteti (Nikolla Gruevski) e ka sjellë në këtë derexhe shtetin e Maqedonisë falë pikërisht bekimit të Mulla Sulës që ia bën “E lus Allahun e Madhërishëm që ta bekojë Nikolla Gruevskin...”, dhe, faqa tjetër e liderit të këtij pushteti (Ali Ahmeti) e ka sjellë në këtë derexhe shtetin pikërisht falë bashkëpunimit destruktiv që e ka me Sulejman Rexhepin, me të cilin janë konstruktiv vetëm në tavolinën e shtruar plot me mish e me sexi sallata.
Nikolla Gruevski e gëzon edhe më tej uratën e Sulejman Rexhepit kurse Ali Ahmeti e gëzon përkrahjen e parezervë të Sulejman Rexhepit. Që të dy ia kanë mundësuar Mulla Sulës një fushëveprim të pakontrolluar ku ai ndjehet mu si në bahçe të babës së vet.

Mulla Sula, si “lider fetar”, me asnjë levizje aktive nuk ua turbulloi për asnjë sekond ujin as Gruevskit e as Ahmetit, prandaj, për këtë situatë të mjerueshme ku ka katandisur Maqedonia dhe shoqëria shqiptare bashkëfajtor është edhe Mulla Sula. Mos të merret me mualife por le të gjejë mënyra dhe le ta tërheqë bekimin, ose le ta shprehë një herë mallkimin mbi Gruevskin dhe Aliun. Punët e këqia, të gjithë punët e këqia, çdo herë i janë realizuar Mulla Sulës. Le t’i mallkojë njëherë dyshen e keqe për Maqedoninë dhe shqiptarët e Maqedonisë dhe, bashkë me këta dy edhe vetë Mulla Sula le ta thyej qafën dhe mos të na e thijë më me mulife të kota.

Jul 11, 2016

Reforma, Rama: Vijat e kuqe i kanë vendosur SHBA dhe BE

Kryeministri Edi Rama, në fund të mbledhjes së grupit parlamentar socialist ka lënë të kuptohet se mazhoranca nuk ka ndërmend të lëvizë nga pozicioni i saj sa i takon kritereve të reformës në drejtësi.
“Vija e kuqe nuk është bërë nga peneli im, por është përcaktuar nga SHBA dhe BE dhe që ka në esencën e vetë procesin e vetingut”, ka deklaruar Rama.
Ai ka përsëritur se, për koalicionin qeverisës nuk ka qenë dhe nuk është problemi tek mënyra se si Parlamenti do të votojë reformën.
“Ne kemi rënë dakord për çdo qasje që garanton pjesëmarrjen e opozitës bazuar në rekomandimin e Komisionit të Venecias. Por thelbi është jo se kush do të mbushë me ujë shishet, por sa i pastër do jetë burimi nga do vijë uji. Pra, si të garantojmë filtrin e sigurtë. Nëse filtri është i sigurtë nuk ka asnjë problem tjetër”, ka thënë Rama.
Ai ka theksuar se, PS dhe shumica qeverisëse do të votojnë një reformë që ka mbështetjen e plotë të faktorit ndërkombëtar dhe për këtë ka dhënë garancinë se, “as SHBA e as BE nuk bëjnë asgjë që cënon thelbin e kësaj reforme”.
“Dhe formula e propozuar akomodon plotësisht një kërkesë të stërpërsëritur nga PD, e cila më habit përse nuk po thotë po”, ka shtuar Rama.
Në vlerësimin e kreut të qeverisë, kjo është një reformë historike dhe me rëndësi strategjike për të nesërmen e vendit.
“Nuk është reforma e një pale, por e një vendi që synon të bëhet anëtar i denjë i BE dhe nuk mund të jetë një negociator i besueshëm i BE nëse nuk hedh themelet për një drejtësi të fortë”, ka thënë Rama.

Xhafaj: Vijojnë negociatat. Letra e Vasilit, kërkesë e natyrshme
Kryetari i komisionit të posaçëm për reformën në drejtësi, Fatmir Xhafaj ka lënë të kuptohet se, shanset për një marrëveshje me opozitën janë të hapura.
“Do të kemi negociatë dhe kjo është shenjë e seriozitetit politik”, ka deklaruar Xhafaj në fund të mbledhjes së grupit parlamentar të PS.
Në prononcimin e mbajtur për mediat, Xhafaj u është përgjigjur interesit të tyre edhe sa i takon letrës së kryetarit të grupit parlamentar të LSI, Petrit Vasili.
“Për marrëdhënien që kemi me partnerin tonë LSI ishte një kërkesë e natyrshme që ata të informoheshin për ecurinë e procesit dhe kjo është bërë prej meje nga ditë më parë dhe edhe tani”, ka thënë Xhafaj.
Duke nënvizuar se, Vasili ka qenë gjithmonë i pranishëm në mbledhjet e komisionit të posaçëm, deputeti socialist ka shtuar se letra kishte të bënte për disa detaje.
Në vijim të interesit të mediave, Xhafaj ka hedhur poshtë pretendimet e opozitës se komisioni po punon në mënyrë të njëanshme dhe e ka ftuar atë të kthehet në tryezë.
“Komisioni po funksionon normalisht. Zoti Bylykbashi do të bënte mirë të vinte në komision, por nëse nuk është i kënaqur me këtë që po bën mund të dalë e të bëjë politikë nga selia e PD”, ka thënë Xhafaj.
Ai ka shtuar se, gjithçka po zhvillohet konform rregullave të Kuvendit dhe në bashkëpunim me partnerët ndërkombëtarë. “Jemi për të negociuar një çështje të vetme, sepse për 99 për qind kemi rënë dakord”, ka shtuar Xhafaj.

NULAND E BINDUR SE DO TË ARRIHET MARRËVESHJE (Video)

Ndihmës sekretarja e shtetit amerikan, Viktoria Nuland, pas takimeve që pati me liderët e katër partive më të mëdha në vend, deklaroi se ka vullnet tek partitë politike që të mbyllen të gjitha çështjet që dalin nga Marrëveshja e Përzhinës.
“Jam e inkurajuar, e ndjeva se të gjithë katër liderët e partive politike duan marrëveshje, dhe e duan atë që në ditët në vazhdim, dhe ka ide të mira në tavolinë se si të arrihet ajo”, u shpreh Viktoria Nuland- Ndihmës Sekretare e Shtetit Amerikan.
Lidhur me mundësinë për krijimin e një Gjykate Speciale që do ti procedoje rastet e hapura nga Prokuroria Speciale, Nuland tha se ka disa ideja në tavolinë, por për ato duhet që të dakordohen të gjitha palët.
“Siç thash edhe më herët, ne e përkrahim punën e Prokurorisë Speciale. Në lidhje me struktura shtesë ndihmëse, ka shumë ideja, por më e rëndësishmja është që sistemi të jetë i pastër, llogaridhënës dhe efektiv”, shtoi Nuland.
E pyetur se a po mendon SHBA për sanksione të mundshme nëse nuk zbatohet Përzhina, ajo tha se dëshira e SHBA-së është që të zgjidhet kriza,  që mos të shkojnë punët në atë drejtim.
Nuland fillimisht në ambasadën amerikane priti dy liderët e partive shqiptare, Ali Ahmetin dhe Menduh Thaçin. Në kumtesën e lëshuar nga BDI pas takimit thuhet:

Nga BDI:
“Kryetari i BDI-së, Ali  Ahmeti siguroi zonjën Nuland që BDI është pjesa më konstruktive e zgjidhjes së çështjes si dhe shprehu optimizëm për arritje të shpejtë të kompromisit nga palët në ditët në vijim.
Ahmeti njoftoi mysafiren e lartë amerikane për propozimet e BDI mbi çështjet e pastrimit të listës zgjedhore dhe mediave si dhe nevojën që partitë të pajtohen që janë plotësuar kushtet për zgjedhje e më pas të caktohet data së zgjedhjeve të parakohshme.”
Ndërsa drejtuesi i PDSH-së, Menduh Thaçi, tha se ky është momenti më i volitshëm për të zgjidhur krizën politike. Sipas tij, nëse partitë politike nuk e shfrytëzojnë këtë moment, situata mund të bëhet e pashpresë.
“Është momenti, përsëris është moment shumë i rëndësishëm, që ta shfrytëzojmë gjithë këtë çështje dhe të bëhet debllokomi i krizës politike. Përndryshe, shpresat do të humbin në tërësi nëse tash nuk bëhet asgjë”, tha Menduh Thaçi, Kryetar i PDSH-së.
Drejtuesi i VMRO DPMNE-së, Nikolla Gruevski, ka informuar sekretaren amerikane, se partia e tij është e gatshme për zgjedhje, dhe se ato janë dalja e vetme nga kriza politike. Nga VMRO DPMNE besojnë se të gjitha kushtet për zgjedhje janë të përmbushura, dhe se ato duhet të mbahen sa më shpejtë.
Edhe prej LSDM-së opozitare janë të mendimit se kjo është koha më e përshtatshme për arritjen e marrëveshjes përfundimtare, që të shkohet sa më shpejtë në zgjedhje. Nga kjo parti  thonë se nëse pastrohet lista zgjedhore, arrihet marrëveshje për ligj të ri për media, si dhe  formohet qeveria teknike që do ti organizojë zgjedhjet, vendi mund të shkojë në zgjedhje që në nëntor. Gjatë krizës politike, kjo është vizita e dytë e ndihmës sekretares amerikane Viktoria Nuland në Maqedoni. 

Jul 4, 2016

ef. Shabani: Dhashtë Allahu që gjatë ditëve festive të kaloni në paqë, begati dhe të keni harmoni familjare.

Zoti i tyre iu përgjigj lutjes së tyre (e tha): Unë nuk ia humb mundin asnjërit prej jush, mashkull qoftë apo femër”. (Ali-Imran:195).
Të nderuar besimtar, vëllezër e motra
Përcollëm muajin më të veçant të vitit, kurorën e muajve të vitit, më specifikun, më të dashurin, muaj që bëni të edukohemi, ngritemi dhe pastrohemi shpirtërisht. Gjurmët e këtij muaji do të jenë të dukshme te ne dhe shoqëria jonë nga ku mësuam se Allahu e don të drejtën, moralin, terbijen, por gjithsesi edhe të luftohet e keqja, amoraliteti, padrejtësia dhe zullumi. Kam po atë lutje te Allahu se vetëdija jonë është ngjallur që fati dhe perspektiva e shoqërisë tonë të mos mbetet që të përcaktojnë zullumqarët dhe të paarsimuarit. Të kemi mësuar se edukimi dhe morali janë dy bazamenentet kyçe të këtij ummeti për të ecur drejt rrugës të cilën na e mësoi Muhamedi a.s. Ky muaj na mësoi se duhet mbjellur në shpirt konceptin e humanitetit, cilësi kjo që e karakterizon besimtarin e sinqert dhe të devotshëm, dhe assesi të pasurohemi në krahun e të varfërve, nevojtarëve dhe jetimëve.
Të nderuar besimtarë!
Festa e Fitër Bajramit është përgzimi lidhur me përfundimin e këtij muaji të bekuar, fillimit të shpalljes së fjalës së pashterrur, Kuranit fisnik dhe fitores së Bedrit.  Ndaj rruga e besimtarit gjithsesi që duhet të jetë e lidhur ngusht me këto çështje të cilat fillojn me fjalën e shenjtë, Kuranin, duke pastruar shpirtin dhe trupin përmes adhurimit dhe agjërimit si dhe guximi për t’i qëndruar përballë të keqes, dhunës, keqpërdorimit, çrregullimeve dhe rrënimit të vlerave të pastërta. Muajin që përcollëm ne dhe shumë pjestarë të këtij ummeti e kaluam duke shijuar ca plagë nga dora e njerëzve me vetëdije të ulët, të pandërgjegjshëm e të pashpirtshëm. Gjithandej ummeti ynë po sprovohet me vepra dhe akte dhune e terrori që llogariten djallëzore të cilat po shqetësojnë shpirtin e pastër dhe të ndershëm të njerëzve të urtë e besnik, andaj shpresoj dhe lutem që fati dhe çështja jonë të ndryshojnë sa më shpejt.

Vëllëzër e motra besimtarë!
Në emër të NISMËS për Reforma në BFI, si dhe në emrin tim personal ju uroj festën e Fitër Bajramit, duke e lutur Allahun e Lartësuar që në çdo shtëpi muslimane të mbretëron gëzimi dhe buzëqeshja. Dhasht Zoti të gjithë ibadetet, lutjet dhe sakrificat për hirë të Tij të bëra gjatë muajit të Ramazanit të jenë të pranuar dhe shpërblyera. Mos të harrojmë që parimet fetare mbi solidarizimin, ndihmën dhe shtrirjes së dorës ndaj nevojtarëve dhe jetimëve t’i lëmë anash e të veprojm sipas ndjenjave tona që shpesh herë preken nga djalli i mallkuar. Përmes këtij urimi lus Allahun që t’iu begatojë juve dhe mbarë vllezërit tanë në diaspor për kontributin e dhënë në zhvillimin e jetës fetare si dhe për mirëmbajtjen e institucioneve edukativo-arsimore të BFI-së.                                                               Për hajr festa e Fitër Bajramit, dhashtë Allahu që gjatë këtyre ditëve festive të kaloni në paqë, begati dhe të keni harmoni familjare. 
H. Ibrahim ef. Shabani
Kryetar i NISMA për reforma në BFI


Jul 3, 2016

Protesta masive të hënën në Kumanovë

Vrasja mizore e Almirit 4 vjeçar nga Kumanova nga maqedonasi Boban Iliq ka shkaktuar reagime dhe revolta të shumta në Maqedoni, duke filluar nga partitë politike, politikanë, profesora, doktora, shoqëri civile e deri tek qytarët e thjeshtë.
Almiri sot u përcoll në banesën e tij të fundit nga qindra qytetarë të cilët me lot në sy dhe me plotë dhimbje i thanë lamtumirë vogëlushit nga Kumanova.
Në disa fletushka që po shpërndahen në Kumanovë dhe në rrjetet sociale, paralajmërohen protesta masive për të hënën në Kumanovë, me fillim në ora 15.
Marshi protestues do të fillojë para gjimnazit “Sami Frashëri” dhe do të mbarojë me bllokimin e rrugës ku ndodhen instituciuonet e gjykatës, komunës dhe stacionit policor.

BFI në emër të Medresesë Isa Beu edhe njëherë po dëshiron të manipuloj me muslimanët

Gjatë bisedës i pyeta edhe për kuadrin arsimor se prej nga i keni; po ashtu edhe u përgjigjen shkurtë dhe qartë; përgjigjja e tyre ishte se pjesa dërmuse e tyre janë nga fshati Sfillare duke na diskriminuar së pari neve si medresantë e pastaj të gjithë ata që i plotsojnë kushtet për të qenë mësimdhënës.

Shkruan: Samet Avdiu

Gati po afrohet edhe fundi i këtij muaji të bekuar ku për t'ia shtuar vlerën këtij agjerimi përskaj lutjeve, humanitetit dhe zemërgjërsisë; këtë muaj të bekuar duhet pëmbyllur më dhënien e zeqatit dhe Sadekatul fitrit.
Një muaj rresht disa njerëz të cilët i avancoi Sulejman Rexhepi dhe të cilët marrin paga kogja të mira, nuk u ndalën së kërkuari që zeqati dhe fitrat ti destinohen Medresesë Isa Beu duke harruar se ku pëfundojnë këto para.
Kushtet sot në Medresenë Isa Beu nuk janë ato kushte që medresantët i kishin para nje dekade.
Këtë e mësova nga dy medresant që i mora me veturën time deri në Tetovë, e të cilët nuk kishin qenë të vetëm që kishin dal në autostop .
Me të hipur në veturë më përshendetën me përshëndetjen me të bekuar islame Selamu alejkum ku edhe ua mora selamin dhe kështu filluam të bashkëbisedonim.
Te këta dy medresantë pash me sytë e mi sa zgjuarsinë po aq edhe moralin e lartë dhe në vazhdimësi të bisedës i pyeta se cilët janë kushtet e juaja në medrese.
Përgjigjja e tyre ishte mjafë qartë se si mund të flasim për kushte kur BFI në krye me njeriun më të komprimituar Sulejman Rexhepin sa e sa vite nuk është në gjendje që ne që jemi nga qytetet tjera të na siguroj transport njëherë mbrenda javës i cili transport nuk kushton edhe aq, dhe ne si medresant dalim në dalje të Shkupit dhe me orë presim se kush nga bëmirësit do e ndal veturën për të na marrë. Kjo është nënçmim për ne kur e dijmë shumë mirë se në emrin tonë mbijeton edhe Bashkësia Fetare Islame si institucion.
Gjatë bisedës i pyeta edhe për kuadrin arsimor se prej nga i keni; po ashtu edhe u përgjigjen shkurtë dhe qartë; përgjigjja e tyre ishte se pjesa dërmuse e tyre janë nga fshati Sfillare duke na diskriminuar së pari neve si medresantë e pastaj të gjithë ata që i plotsojnë kushtet për të qenë mësimdhënës.
Pastaj i pyeta për ushqimin se sa herë në javë u japin mish kur e dijmë shumë mirë se sa qindra kurbana destinohen për këta medresantë nga besimtarët e vendit si dhe disapora jonë.
Përgjigjja edhe këtu ishte e shkurtë dhe e qartë duke u deklaruar se mish u përgadisin dy herë në javë; një ditë mish lope ndërsa ditën tjetër kofsha apo batakë pule.
Këtu u preka tej mase të mblidhen para për kurbana dhe me ata para të blihen kofsha pule për të kursyer sa më shum është mëkat i madh dhe ketë turp nuk mund ta mbuloj askush, andaj e dijmë shumë mirë se një kg batak kushton 60 apo 70 dinar, ndërsa mishi i gjedhit 280 dinar e më tepër.
Andaj ne si qytetarë të devotshëm jemi për dhënien e zeqatit dhe fitrave por njëher duhet të sigurohemi se me të vertetë këta fitra dhe zeqati shfrytëzohen për nevojat e medresantëve e jo për qejfet e Sulejman Rexhepit, familjes së tij dhe gjithë atyre që i bëjnë temena këtij njeriu.


Jul 2, 2016

Komandant Hoxha, politikanët tanë janë horra nuk e mbrojtën Almirin kur u sulmua

Xhezair Shaqiri, Komandant Hoxha ka reaguar ashpër ndaj vrasjes së Almirt katër vjeçar nga maqedonasi në Kumanovë. Sipas Shaqirit  politikanët horra të vjetër e të rinj nuk u prononcuan për sulimin e Almirit.
“Sa e sa iftare nga politikanet tan qe nuk agjerojn me politikanet maqedon , dhe asnjeri nga keta horra politikan tane te vjeter dhe te rinj nuk dhan asnje prononcim kur u sulmua Almiri. Dhe tani kur ndroj jet Almiri ka ende politikan e hoxhollarE te cilet bejn iftare e selfije me presidentin dhe politikan maqedonas. A jane keta politikanet tane qe ne I votojme, apo sllavet po n ai blejne e hajmedet per ne. A jemi aq naiv si popull qe votojm ne vazhdimsi kriminel politikan te cilet nuk e meritojn te jene as rojtar te WC publike e jo me te ju besojm ardhmerin e femijeve tane. Kur dhe si mendojn te mbrojne popullin politikanet tan te vjeter dhe te rinj . Politikan WC. Ditet me vazhdim pritet qe politikanet tan WC te bejn nje veper te madhe te I japin ngushllime familjes Almirit dhe at me ngutsij se cili dote shkon ne Kumanov I pari per marketin politik. Aq kan forc kta WC, istat tan Pse a mos po presim me shum guxim qe ti mbrojn Shqiptaret a” shkruan Hoxha./TetovaSot/

OPINION: Turpin e Mulla Sulës nuk mund ta lajë as Vardari

Shkon capi te kasapi! Ata që e njohin Sulejman Rexhepin e dinë fare mirë që, ky i babzitur, kushdo që e fton për ta qerasur me mish e me ëmbëlsira, nuk refuzon. Asnjë forcë nuk mund ta detyrojë të shkojë diku, por ama, mishit dhe ëmbëlsirave nuk mund t'i rezistojë. Do t'i shkonte Mulla Sula në iftar madje edhe Millosheviqit.  

Shkruan Haxhi Isa Xhaviti  


Një informatë shokuese po qarkullon nëpër media. Një foto irrituese e ka shtangur krejt popullatën myslimane në vend. Sot, kur varroset më i miri i kombit Almir Aliu, i vrarë në sy të prindërve nga një katil, vëlla i Gjorgje Ivanovit, sot kur një hije pikëllimi i trishtë po rëndon mbi shpirtin e çdo myslimani, në media po qarkullon një foto dhe një lajm që flet se Mulla Sula, ky pisi më i madh i ish-Jugosllavisë, siç e quajnë mediat shqiptare të Shqipërisë, na shfaqet krah për krah duke bërë iftar me Gjorgji Ivanovin, qytetarin e rëndomtë i cili vetëthirret kryetari i shtetit të Maqedonisë. Që të dy e kanë hallin e njëjtë: që të dy vetëthirren kryetarë ndonëse qyetetarët nuk ua rrasin as qepën! A është në tokë të bukës ky farë Mulla Sula! A ka kush e udhëzon kah e mbara. A ka ndonjë intelektual në vend që mund t'ia tërheqë veshin duke i thënë "ik, pirdhu se ke pjerdhur fare nga mendja", o sklerozë! Mulla Sula, me iftarin e mbrëmshëm ka dëshmuar se nuk përfaqëson asnjë mysliman, mund të përfaqësojë vetëm Qani pederastin që i përgjigjet atij i cili në mënyrë ilegjitime e emroi për Myfti të Tetovës. Dhe, edhe ky farë myftie ilegjitim i shkon dhe i ulet në tavolinë Ivanovit. Mulla Sula ju paska thirrë ezan shkijeve në Vodno, ndërkohë që, asnjë fjalë, ama asnjë fjalë nuk është thënë për shtimin e rasteve kriminele të maqedonasëve kundër shqiptarëve të vendit, siç ishte rasti i fundit në Kumanovë ku u shkel barbarisht me makine më i miri i kombit, Almir Aliu vetem katërvjeçar. Mulla Sula i drejtohet me "zoti president" njeriut të cilin e bojkotuan të gjithë shqiptarët, madje partia e tij BDI-ja haptazi e ka bojkotuar dhe kurrë nuk e ka njohur zyrtarisht për president të Maqedonisë. Mulla Sula shkon dhe cakrron gotat me Ivanovin i cili hiç më larg se para dy muajve amnistoi të gjithë kriminelët dhe shumë kasapë antishqiptarë! Amnistoi dhe i fali me krenari të gjithë ata kriminelë që kishin shkaktuar "Monstrën", "Lagjen e Trimave", rastin e Harun Aliut, vrasësit e komandantëve të UÇK-së… I amnistoi dhe i fali duke e tronditur mbarë Perëndimin. Ivanovi që nga dita kur pastaj tërhoqi këtë amnesti për shkak të presionit që ia bënë e mbarë bota demokratike, ai më nuk është president i shtetit. Ai është "president" vetëm në vilën e vet në Vodno ku ka arritur ta gëzojë respektin e Mulla Sulës. Po pse e ftoi pikërisht Mulla Sulën Ivanovi? Pse vetëm ky nuk guxoi t'ia refuzojë iftarin? Mos vallë ka diçka në mes të Ivanovit-Mulla Sulës-Shërbimit sekret shtetëror dhe, për pasojë inskenimi-spiunimi-likudimi i trimave në Lagjen e Trimave? Iftari i Ivanovit është përplotë me mistere si te "Darka e Fshehtë", e Leonardo Davinçit! Juda mund të shihej edhe në fytyrën e Mulla Sulës, edhe në fytyrën e Qani pederast Nesimit dhe në fytyrën e narkodilerit Mustafa Dautit. Ta bojkotoshë kryetarin e shtetit do të thotë ta bojkotoshë sistemin i cili nuk është korrekt në raport me qytetarët, në këtë rast me shqiptarët! Mulla Sula e legjitimoi këtë diskriminim shtetëror antishqiptar, madje duke ju ulur këmbëkryq në sofër kasapit. Epo këtë turp nuk mund ta lajë as Vardari e as… "kari jem"! "Po t'ja … bythën e nanës", do të shfryhej plaku legjendar nga Kumanova.

26 vjet nga shpallja e Kosovës Republikë, Haradinaj propozon status të veçantë për deputetët e asaj kohe

Duke kujtuar përvjetorin e 26-të të shpalljes së Kosovës Republikë, kreu i AAK-së, Ramush Haradinaj, e cilësoi atë si një ndër ngjarjet më domethënëse në rrugëtimin heroik e plot sakrifica të Kosovës drejt pavarësimit. Dhe në këtë kuadër, ai bëri bëri një propozim si vijon:
“111 deputetët e Kuvendit të atëhershëm të Kosovës, në rrethana të jashtëzakonshme, miratuan një deklaratë, me të cilën e shpallnin Kosovën, njësi të barabartë në federatën apo konfederatën jugosllave dhe ky ishte hapi i parë institucional drejt pavarësisë së Kosovës. 111 deputetët shqiptarë dhe të tjerë nga radhët e pakicave jo-serbe, me aktin e tyre treguan pjekuri dhe përgjegjësi të lartë politike, në raport me proceset që po kalonte Kosova, në kontekstin e atëhershëm kohor. Të gjithë ata, pa përjashtim, duhet ta gëzojnë statusin e deputetit dhe të gjitha privilegjet që shkojnë me këtë status”, tha Haradinaj.
Sipas kreut të AAK-së, që pak vite më vonë atij akti do rreshtohej në linjën e luftës së armatosur për Kosovën  jo nën Serbi, shteti dhe shoqëria e Kosovës, duke e njohur statusin e tyre, e njohin historinë e vet dhe rolin që pati ky brez i deputetëve në rrugëtimin e vështirë e të gjatë të Kosovës për pavarësi. /tesheshi.com/

Mulla Sula kumbar i BDI-së tek presidenti Ivanov

Mulla Sula befasoi mbarë opinionin me pjesëmarrjen e tij në iftar tek presidenti Ivanov, kur dihet se edhe ky duke e ndjek vijën dhe politikën e BDI-së nuk e pranonte si president legjitim. Aq bindshëm i ndjekte udhëzimet e BDI-së saqë ia kontestonte legjitimitetin dhe e bojkotonte në çdo eveniment dhe organizim presidencial. A filloi një mision të ri tani Mulla Sula me direktiva të BDI-së për të afruar BDI-në dhe z. Ivanov?  Kjo është një nga pyetjet që mbetet të shohim tani e tutje nga zhvillimet politike në vend. Në iftarin e Ivanov Mulla Sula morri pjesë si përfaqësues i muslimanëve apo në cilësi të deleguari të BDI-së vetëm e vetëm për t’i thënë Ivanovit se BDI është plotësisht e pajtuar me veprimet dhe qëndrimet e tij. Në çfarë instrumenti u shndërrua Mulla Sula për intereset e BDI-së do të mësojm shumë shpejt, edhe pse dihet se edhe kreu i BFI-së gjithsesi se ka nevojë për abolim pas gjithë skandaleve që po prezentohen në opinion në adres të tij dhe djemve të tij.

FMN nga gushti pa përfaqësues rezident në Maqedoni

Fondi monetar ndërkombëtar (FMN)  nga gjysma e dytë e gushtit të vitit 2016, pas skadimit të mandatit të përfaqësuesit aktual Patrik Giton, më nuk do të emërojë përfaqësues rezident në Maqedoni.
"Zyra lokale e FMN-së në Shkup megjithatë do të mbetet dhe do të sigurojë prani të fuqishme dhe komunikim mes FMN-së dhe shtetit. Gjatë sjelljes së këtij vendimi, FMN-ja kishte parasysh se prania e fuqishme në terren është më pak e nevojshme në mungesë të programit të FMN-së në Maqedoni", njofton Giton në deklaratën me shkrim, të dorëzuar sot deri te mediat.
Në të ardhmen, siç potencoi Giton, FMN-ja do ta ruajë misionin thelbësor që t'i vëzhgojë ngjarjet makro-ekonomike dhe politike, dhe të sigurojë përkrahje teknike.
"Ekipi i FMN-së do të vazhdojë me vizitat e rregullta në Shkup dhe bisedat me autoritetet dhe përfaqësuesit e sektorit qytetar", njofton Giton në deklaratë.

Brukseli godet Shkupin me sanksionet e para

Maqedonia filloi ta paguaj faturën për krizën e stërzgjatur politike. Bashkimi Evropian ka përgatitur valën e parë të sanksioneve, në kryeqendër të së cilës janë fondet IPA. Alsat mëson se Komisioni Evropian ka miratuar vendimin për pezullimin e 27,1 milion eurove nga fondet IPA për Maqedoninë.
Kjo masë e Brukselit siç mëson Alsat vjen si kundërpërgjigje ndaj mungesës së vullnetit politik për zbatimin e Marrëveshjes së Përzhinës, i cili u arrit një vit më parë me ndërmjetësimit të BE-së. Alsat mëson se Komisioni Evropian njoftimin për “sanksionet e para” ia ka dërguar autoriteteve në vend më 22 qershor. Burime nga qeveria konfirmuan se kanë pranuar letrën por nuk deshën të komentojnë shumën që është shkurtuar.
Por përveç kësaj mase, Alsat mëson se vala e sanksioneve planifikohet edhe më tej me shkurtimin e 50 milion eurove të tjera nga fondet IPA. Ndërkaq Brukseli nuk ka kursyer as korridorin 8 në kuadër të masave ndëshkuese ndaj Maqedonisë, si një ndër projektet jetike jo vetëm për vendin por Ballkanin në përgjithësi.
Nga ana tjetër përveç Brukselit edhe Uashingtoni duket se ka përgatitur sanksione ndaj zyrtarëve të përfshirë në korrupsion. Në opinion përflitet se ish ministrit të Transportit dhe Lidhjeve Mile Janakievski i është refuzuar viza për udhëtim në SHBA. Por nga ambasada e SHBA-së në vend nuk komentuan në mënyrë të drejtpërdrejtë rastin e Janakievskit.
“Edhe pse nuk mund të komentojmë kërkesat individuale për viza, lufta kundër korrupsionit është një nga prioritetet kryesore të qeverisë amerikane, në Maqedoni dhe gjithë botën. Në përputhje me Deklaratën Presidenciale 7750, Departamenti i Shtetit mund të ndalojë hyrjen në SHBA të funksionarëve të korruptuar. Ne këto vendime i marrim pas shqyrtimit të informatave të ndryshme nga shumë burime”, theksohet në përgjigjen e ambasadës amerikane në Shkup.
Nga ambasada amerikane gjithashtu i bën thirrje qeverisë, shoqërisë civile dhe mediave të vijojnë hetimin e pasurive të zyrtarëve të lartë dhe publikojnë dëshmitë për korrupsion të mundshëm.

Jul 1, 2016

Thaçi në Ambasadën e Shtetëve të Bashkuara të Amerikës për manifestimin e ditës së Pavarësisë!

Thaçi në Ambasadën e Shtetëve të Bashkuara të Amerikës për manifestimin e ditës së Pavarësisë! (FOTO-LAJM)./Ditari.mk/ 

Nata e KADRIT, vlera, dobitë dhe rëndësia e saj

Ajetet e para të cilat zbritën në këtë natë të madhërishme kishin të bëjnë me leximin dhe diturinë, imperativ i cili tregon qartazi përcaktimin e lartë të fesë Islame në shkollimin, arsimimin dhe edukimin e individit dhe shoqërisë në përgjithësi.
Nga Haxhi Ibrahim ef. Shabani
Ne e zbritëm atë (Kur’anin) në natën e Kadrit. E çtë bëri ty të dijsh se ç' është nata e Kadrit? Nata e Kadrit është më e rëndësishme se një mijë muaj! Me lejen e Zotit të tyre në (atë natë) të zbresin engjëjt dhe shpirti (Xhibrili) për secilën çështje. Ajo (që përcakton Zoti) është paqë deri në agim të mëngjesit ´´ (El-Kadr, 1-5).
Sot është nata e Kadrit dhe sipas Fese islame, agjërimi në këtë ditë konsiderohet i vlefshëm sa një mijë muaj. Nata e Kadrit shënon zbritjen e Kuranit në tokë dhe fillimin e shkrimit të librit të shenjtë. Sipas predikuesve fetar agjërimi dhe lutjet ndaj Zotit xh.sh në këtë ditë përcaktojnë fatin dhe jetën e njeriut gjatë një viti. Nga agjërimi i kësaj dite nuk përjashtohen dhe shumë njerëz, që edhe pse nuk janë muslimanë, u bashkohen miliona agjëruesve muslimanë në mbarë botën. Mjafton si nderim për këtë natë dhe fakti se Allahu xh.sh ia ka kushtuar një kaptinë të plotë me këtë emër në Kur’an, që quhet Suretul Kadr.
Zoti Fuqiplotë i zbriti Muhammedit a.s Ajetet e para të Kur’anit famëlartë derisa ai qëndronte në shpellën Hira e cila ishte e vendosur në periferi të Mekës së bekuar.
Ajetet e para të cilat zbritën në këtë natë të madhërishme kishin të bëjnë me leximin dhe diturinë, imperativ i cili tregon qartazi përcaktimin e lartë të fesë Islame në shkollimin, arsimimin dhe edukimin e individit dhe shoqërisë në përgjithësi.
Porosia e këtyre Ajeteve të Kur’anit famëlartë i ishte drejtuar Muhamedit a.s, mirëpo kjo porosi ishte universale dhe kishte të bëjë me banorët e Mekes si dhe mbarë njerëzimin, ngase jorastësisht Allahu xh.sh, Muhamedin a.s e dërgoi si mëshirë për tërë njerëzimin.
Kjo natë është më e vlefshme se një mijë muaj të cilët neve i numërojmë në jetën tonë të përdirshme, periudhë e cila nëse llogaritet do të barazoheshte me një periudhë jetësore në këtë botë.
Në këtë natë të madhrishme me urdhërin e Zotit xh.sh zbresin Engjujt dhe Xhibrili me lutje në mesin e besimtarëve për të parë gjendjen dhe situatën e tyre, andaj kjo natë paraqet paqe, shpëtim dhe rehati deri në agimin e mëngjesit.
Pse quhet “Nata e Kadrit” ?
Fjala “Kadr” ka kuptimin e nderimit ose respektimit, sepse ajo është natë e cila nderohet dhe ka një pozitë të veçantë tek Allahu për shkak të veçorive të saj. Poashtu edhe besimtari i cili qëndron zgjuar, duke i bërë Ibadet Allahut xh.sh gjatë kësaj nate, pajiset me një nderë të veçantë.
Kuptim tjetër i kësaj fjale është shtrëngim pasiqë në këtë natë të madhërishme bota shtrëngohet nga numri i madh i engjujve që zbresin në këtë natë”. Gjithashtu Kadr ka dhe kuptimin Kader (paracaktim), se në këtë natë paracaktohet se çfarë do të ndodhë për vitin vjues.
Cka ndodhë në këtë natë?
Në këtë natë vendoset fati i të gjitha krijesave për vitin vjues. Në këtë natë përcaktohet se kush do të jetojë dhe kush do të vdesë, kush do të nderohet e kush do të mallkohet, kush do të paracaktohet për në Xhennet, e kush do të paracaktohet për në Xhehennem. Përcaktohet se ku do të paraqitet thatësia dhe uria, përcaktohet se kush do ta kryejë Haxhin atë vitë e kush jo, përcaktohet se çfarë do të ndodhë deri në vitin tjetër etj.
Si duhet kaluar muslimanët Natën e Kadrit?
Duke patur parasysh se jemi në muajin e shenjtë të Ramazanit e në veçanti në pjesën e fundit e cila kurorëzohet me faljen dhe shpëtimin e besimtarëve nga zjarri i xhehennemit, në këtë natë më tepër duhet të jemi të përkushtuar në lutje, teube dhe istigfar, sa më tepër të përmendim Zotin me dhikër, të dërgojmë salavat Muhammedit a.s, të ndihmojmë familjen, të varfërit dhe nevojtarët me sadaka, të ruajmë gjymtyrët tona nga mëkatet dhe veprat e liga, të lexojmë Kur’an dhe të falemi sa më shumë me xhemat nëpër xhami, si dhe të falim namaz të natës sa më tepër nëpër shtëpitë tona.
Muhammedi a,s me një Hadith totë:
مَنْ قَامَ لَيْلَةَ الْقَدْرِ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِه
Kush qëndron (duke u falur) Natën e Kadrit, me besim dhe në pritje të (shpërblimit të Zotit), i falen çfarë kanë kaluar nga mëkatet e tij.
Prandaj, duke patur parasysh këto pika të rëndësishme të cilat i theksuam në këtë përshkrim të shkurtër, lusim Allahun xh.sh që në mesin e besimtarëve të sjell fitore, progres dhe mirësi, paqe dhe qetësi, falje dhe mëshirë, forcë dhe vetëdije për të luftuar çdo dukuri devijante, si dhe fat, begati dhe jetë të lumtur në mesin e shoqërisë tonë.