Feb 15, 2017

BDI po dobësohet, nuk po i ndihmon asgjë, as refuzimi i koalicionit me VMRO-në

Anketa e fundit e realizuar nga agjencia PROSPEKT dhe TV TELMA tregon rënje drastike të Bashkimit Demokratik për Integrim (BDI) dhe ngritje të Lidhjes Social Demokrate të Maqedonisë (LSDM) te elektorati shqiptar.
Sipas anketës mbi 20 % e shqiptarëve në zgjedhjet e ardhshme do të votonin për LSDM-në, 15% për Lëvizjen BESA, 14% për BDI-në, 10 % për PDSH-në dhe 6% për Aleancën për shqiptarët.
Analistët thonë se rënja e BDI-së filloj që nga zgjedhjet parlamentare kur numri i deputetëve nga 19 ju zvogëlua në 10, ndërsa tani më nuk po i ndihmon asgjë kësaj rënie, e as refuzimi i koalicionit me VMRO-DPMNE-në.
“Qytetarët shqiptarë në Maqedoni në zgjedhjet e fundit parlamentare të jem i sinqert treguan se duan që Maqedonia të jetë demokratike, shtet shumë etnike para se gjithash shtet ku do të sundoj drejtësia dhe do të luftohet korrupsioni. BDI apo cila do parti tjetër, shumë rënd do e ketë që shqiptarët ti mbanë nën binare të interesave të tyre partiake duke u’a shpërlarë trurin me oferta nacionale për arsye se qytetarët duan shtet të barabartë”, thotë për Gazeta Express Aco Kabranov, gazetar shumë vjeçar në Maqedoni.
Sipas tij radhën tani e kanë maqedonasit që të mbështesin dhe tregojn se janë për shtet në të cilin nuk do të ketë vend për lider politik të cilët pushtetin e shohin si ‘hambar’ për tu pasuruar.
Nga ana tjetër ish-ministri i arsimit dhe njohës i mirë i skenës politike në Maqedoni Sulejman Rushiti për Gazeta Express thotë se është bërë tashmë praktikë që kur paraqitet nevoja e reformimit të partive shqiptare, të njëjtat janë shkrirë.
“Tashmë është bër praktikë që kur paraqitet nevoja e reformimit të partive shqiptare, të njëjtat janë shkrirë. Kjo, për mungesë të kapaciteteve demokratike të brendshme. Partitë lidhen ngushtë për emrit të liderit, respektisvisht, shndërrohen në firma private të një rrethi të ngushtë njerëzish! Fakti që partitë u shndërruan në kompani tregtimi të votës dhe vullnetit të votuesit bëri që votuesi ta ndëshkojë BDI-në duke votuar jashtë kufinjve etnik. Pra nëse nuk gjen BDI forca reformimi, do të shkojë drejt zhdukjes! Por mendoj që politikbërësit e ardhshmëm duhet ta lexojnë këtë mesazh të votuesit”, thotë Rushiti.
Edhe politikologu Xhenis Sulimani thotë se asnjë vendim i sotëm i BDI-së për çfarëdo lloj koalicioni, nuk e shpëton atë nga fundosja.
“Asnjë vendim i sotëm, për çfarë do koalicionimi, nuk e shpëton BDI-në nga fundosja. Bashkëpunimi me VMRO-në e Gruevskit, kur partia e këtij të fundit karakterizohej me retorikë dhe politika nacionaliste e bën BDI-në bashkepjesemarrëse në politikat antishqiptare”, thotë Sulimani.
Përndryshe është hera e parë në historinë e pluralizmit në Maqedoni që një parti maqedonase të del partia më e popullarizuar te shqiptarët./Gazeta Express/

No comments:

Post a Comment