Dec 31, 2016

U arrit qëllimi pas presionit mbi Mulla Sulën

Në vendimin e BFI-së së Mulla Sulës, megjithatë ka një hile! Pse banorët e Hasanbegut ftohen të paraqiten dhe të ofrojnë dëshmitë për dëmet e shkaktuara nga vërshima katastrofale në afat vetëm prej dy ditësh? Çka do të bëhet me ata që nuk do të arrijnë të informohen për shkak të mungesës së televizioneve dhe kompjutorëve si pasojë e vërshimës? Pse në përbërje të komisionit nuk ka anëtarë të ojq-ve nga Hasanbegu apo prej vetë banorëve të kësaj zone? Sulejman Rexhepi, si dhe vegla e tij e hajnisë, Mustafa Dauti, më në fund u gjunjëzuan, pas një presioni permanent të mediave si dhe të portaleve të ndryshme për sa i përket dorëzimit të parave të grumbulluara për banorët e Hasanbegut. Menjëherë pas aksionit gjithëkombëtar, për tubimin e ndihmave vëllazërore për banorët e Hasanbegut, në Bashkësinë Fetare Islame u dorëzuan me qindra e mijëra euro të grumbulluar anekënd trojeve etnike. Dy liderët fetarë mysliman, ai i Kosovës dhe ai i Shqipërisë, i dorëzuan te Sulejman Rexhepi qeqet me afro 200 mij euro të grumbulluar, ndërkohë që u tubuan edhe më shumë se kaq nëpër xhamitë e Maqedonisë. Shto këtu edhe paratë e grumbulluar nga Lugina e Preshevës, nga muslimanët e Bosnjës si dhe nga Diaspora. Deri më tani banorëve të Hasanbegut iu shpërndanë vetëm 93 000 franga zvicerane prej gjithësej 103.000 frangave të grumbulluar nga shqiptarët e Zvicrës. Meqë dorëzimi i parave të grumbulluara ishte shumë transparent, atëherë, rrjedhimisht, edhe pritjet e shpërndarjes deri në destinacion ishin të mëdha. Banorët e Hasanbegut kishin dijeni për pjesën tjetër të shumës së grumbulluar, të cilën BFI-ja, respektivisht Mulla Sula dhe aleti i tij i hajnisë, Mustafa Dauti, assesi nuk po e dorëzonin. Në momentin që portalet hodhën idenë e formimit të grupit të qytetarëve nga Hasanbegu të cilët do të ngrisnin iniciativë në organet gjegjëse të shtetit për kontrollim të finansave për tu sqaruar se sa hynë dhe nga dolën e ku shkuan ato para të grumbulluara, sakaq u zgjuan nga gjumi kleptomanët e BFI-së dhe rezultati është kjo komunikatë e BFI-së për opinion: “Ftohen banorët e Hasanbegut që prej datës 3 janar të vitit 2017 e deri më 5 janar të vitit 2017, të paraqiten në zyret e BFI-së, në Çairska, 52, me qëllim të përgatitjes së listës për shpërndarje të parave të dedikuara për ta dhe në sasi adekuate sipas dëmtimeve. Ftohen qytetarët e Hasanbegut që të dorëzojnë edhe deklaratën autentike për dëmin e përjetuar, të cilën duhet ta mbështesin edhe me fakte-fotografi nga objektet e dëmtuara. Në afat prej tre ditëve komisioni i përbërë prej Mustafa Dautit (kryetar), Azim Eminovskit, Rexhep Ziberi dhe Muzemil Osmani (anëtarë), do ti rangojnë të paraqiturit sipas dëshmive të ofruara për dëmtimet dhe pasojat nga vërshima katastrofale që e goditi Hasanbegun me rrethinë. Ndihmat në të holla do të ndahen më 10 janar të vitit 2017, në Bashkësinë Fetare Islame në RM., thuhet në komunikatën e BFI-së me kumtimin e të cilës është i obliguar imami i Hasanbegut, hoxha Fajsall Kadriu/portalb.mk. Vlenë të theksohet se ky vendim u soll në mbledhjen e fundit të Rijasetit të BFI në RM, si propozim i vetë myftinjëve të cilët tash e sa kohë janë nën presion të xhemateve të tyre për të ditur se ku shkuan dhe si u shpërndanë paratë e grumbulluara për vëllezërit nga Hasanbegu dhe rrethina.

No comments:

Post a Comment