Aug 9, 2016

OPINION: MËKAT APO I MËKATSHËM? ÇFARË DO TË THOTË TË JESHË SULIST

Mulla Sulla e respekton pushtetin me përulësi. As nuk e kundërshton por as nuk i del përpara! E madhëron çdo veprim të pushtetarëve, ndaj, sakaq i imiton të gjitha veprimet e tyre. Vitin e kaluar ndodhi vërshima katasrofale në rajonin e Tetovës dhe, po atë natë aty u gjend Nikolla Gruevski. Këto ditë ndodhi katastrofa edhe më tragjike në Hasanbeg, ku fillimisht qëndroi Koce Trajanovski, pastaj Gjorgje Ivanovi, pastaj Nikolla Guruevski. Kur shterroi pushteti, aty u paraqit pa fije turpi edhe Sulejman Rexhepi. Ka edhe raste të tjera të ngjashme; kjo është edukata e Mulla Sulës

Shkruan Zeqie Veseli

Pra, koncepti edukatë në vete përfshinë edhe veprimet e shëmtuara, neveritse, jo të denja për një njeri të ndershëm, sikundër i përfshinë të gjitha verimet e pëlqyeshme, sjelljet e hijshme, gojëëmbëlsinë, devotshmërinë.
Në kategorinë e parë të këtij koncepti lind mëkati. Mëkati, si nocion më vete, nënkupton dëm, humbje, degjenerim, shkatërrim. Ai që kryen veprime të këtilla quhet, thjesht, mëkatar. Kurse ata që e shoqërojnë, që e pasojnë mëkatarin quhen, thjesht, të mëkatshëm. Mëkati, mëkatari, të mëkatshmit, janë të mallkuar nga Zoti i Gjithëdijshëm dhe fundi i tyre është i llahtarshëm.
Nuk mund të jeshë i mëkatshëm nëse nuk ekziston mëkati! Nuk mund të ekzistojë Sulizmi nëse nuk ekziston Mulla Sula dhe, nuk mund të ekzistojnë sulistët nëse nuk ka ndjekës të tij. Sulistët mund të jenë “engjëll”, por, megjithatë, janë të mëkatshëm për vetë faktin se solidarizohen me të gjitha veprimet e mëkatshme të Sulejman Rexhepit. Mulla Sula është i gatshëm të zhytet edhe më shumë në mëkate, është në gjendje që ta bëjë edhe hallall mëkatin, është në gjendje ta justifikojë haramin publikisht, vetëm sikur ta siguronte një abolim nga presidenti i tij Gjorgje Ivanov. Pastaj, pasuesit e tij ta duartrokasin dhe të rreshthen si varg specash në kabinetin e tij duke ia bërë për hajër një abolim të tillë!
Pra, përfndimisht, të jeshë Sulist do të thotë të jeshë i mëkatshëm. Sepse: të jeshë Sulist do të thotë që ta bëshë hallall gojën e pistë! Të jeshë Sulist do të thotë ta bëshë hallall vjedhjen e vakëfit; do të thotë ta bëshë hallall krimin; do të thotë që ta bëshë hallall korrupsionin! Të jeshë Sulist do të thotë që të keshë një karakter konglomerat të vetive të Gebelsit, Al Kapones dhe Nasradin Hoxhës! Të tre këta personazhe i gjenë në profilin psikik të Sulejman Rexhepit.
Të jeshë Sulist do të thotë që të keshë fytyrën një, dy, tre, katër hektar dhe të duroshë lloj-lloj plehu: bajga të lopës, të dhenve, të dhive, të kalit dhe gomarit, të derrit…; do të thotë të jeshë i operuar nga mekanizmi i turpit, i moralit, i nderit; do të thotë të jeshë gënjeshtar i përkyer, hajn profesionist dhe aktor që aktron frikën!
Të jeshë Sulist do të thotë të keshë afinitete të mohimit të miqësisë, të jeshë pa shokë, sidomos pa ata shokë që ta duan të mirën, që të pengojnë nga të vepruarit mëkatshëm, që t’i mbulojnë mëkatet, hajnitë, dallaveret.
Të jeshë Sulist do të thotë të keshë guximin që të shkelësh mbi nderin e secilëve që nuk janë sulistë; do të thotë që ta gëlltisësh ofendimin; do të thotë që mos të shqetësohesh nga mijëra kritikat objektive, sugjerimet dhe këshillat dashamirëse; do të thotë të rrethohesh nga injorantët dhe të mëkatshmit, do të thotë t’i përgedhelish të gjithë ata që ta lëmojnë shpinën e që ta thithin!
Të jeshë Sulist do të thotë të jeshë hajn, gënjeshtar, mëkatar, kriminel, nepotist nëse të jepet mundsia, do të thotë të jeshë zhvatës, degradues i interesit të përgjithshëm islam, siç janë vakëfet, do të thotë pazarllëk mbi të mirat islame.
Të jeshë Sulist do të thotë që fjalët e Pejgamberit Muhamed a.s. t’ia vëshë në gojë të satrapit të myslimanëve, Titos; do të thotë që t’i shtrembëroshë pa fije frike ajetet kuranore. Të jeshë Sulist do të thotë që të tallesh me institucionet kombëtare, si për shembull me akademinë e shkencave dhe arteve të bukura.
Të jeshë Sulit do të thotë që vullnetarisht të shprehësh dëshirë të përballesh me organet e drejtësisë dhe të përfundoshë si qeni endacak skaj ndonjë kontenjere duke lëpirë copë kocke.
Të jeshë Sulist, ruana Zot, është tmerr.
Është – shpëtim të mos jeshë Sulist!
Mëkati prodhon mëkatarë, të mëkatshëm, që do të thotë se, sulizmi podhon sulistë! Jeta merr kuptimin e vet vetëm kur orientohet në luftë kundër mëkatit! Sulizmi është një prej mëkateve më të mëdha. Ruana Zot prej tij!

No comments:

Post a Comment