May 24, 2016

Sulejman Rexhepi, njeriu që kontribuoi në ruajtjen e Jugosllavisë dhe etja e tij në zhvillimin e vëllazërim-bashkimit

Shkruan: Samet Avdiu


 Kaluan më shumë se dy dekada nga shkatërimi i Jugosllavisë si një shtet socialist me pikëpamje antishqiptare me politikë shkatërruese dhe asimiluese ku viktimë ishin gjithmonë shqiptarët, duke likuiduar patriotë të shquar, duke burgosur shqiptar,ata të cilët donin lirinë e popullit të tyre, duke mohuar çdo të drejtë elementare qytetare. Megjithkëtë, ky shtet, për disa shqiptar ishte shteti i tyre, të cilët nuk kursyen as veten në ruajtjen e kësaj Jugosllavije duke u angazhu që krahas të gjithave ta paraqesin si vlerë qytetare vëllazërim-bashkimin. Vëllazërim –bashkimi ishte një frazë, ndonëse mes shqiptarëve kishte nga ata që ëndërronin dhe duke qenë në krye të disa institucioneve punonin papushuar! Opinionit të gjërë ditëve të fundit iu bë e njohur se një nga të atillët ishte edhe kreu i Bashkësisë Fetare Islame, Sulejman Rexhepi. Çfarë e kishte shtyrë këtë njeri që në vitin 1987 në një temë seminarike të lavdëron vëllazërim-bashkimin, e në anën tjetër me mllef të shprehet kundër shovenizmit dhe irredentizmit shqiptar, siç sjkruante vetë Sulejman Rexhepi!? Në të hasur në këtë të vërtet e ndjeja obligim moral të reagoj dhe t’ia bëjë me dije se shovenizëm dhe irredentizëm shqiptar asnjëherë nuk kishte, por ata që nuk e deshën Jugsllavinë ishin patriotët më të mëdhej shqiptarë që donin shqiptarët dhe shqiptarinë, të cilët nuk kursyen as gjakun e tyre, familjet e tyre, ku me mijëra prej tyre u burgosën me vite e dekada. Në çfarë shkalle ishte lëndimi shpirtëror i Sulejman Rexhepit me rrënien e Jugosllavisë, e din vetëm shpirti i tij. Edhe pse mërzia e tij për dekada ishte e padukshme për opinionin, ku pas njëzet viteve nuk hezitoi të shfaq në opinion dëshirën për miqësi me antishqiptarët më të mëdhënj. Jemi dëshmitarë të asaj ku pa fije turpi, ky njeri nuk hezitoi të shfaq miqsinë edhe me antishqiptarin më të madh, ku në momentin e nisjes së haxhilerëve drejt Qabes, Mulla Sula me gojën plotë bekoi Nikolla Gruevskin. Ky njeri që sot udhëheq me BFI-në a ndjenë ndonjëherë përgjegjësi për këto skandale? A ka moral dhe a ka qenë ndonjëherë i gatshëm t’iu kërkoj falje publike muslimanëve, apo i njejti po mendon se ka aftësinë e manipulimit dhe gjithçka që bënë në dëm të shqiptarëve dhe muslimavë do jet e pa dukshme për opinionin!? Është etike dhe morale të del para opinionit të sqaroj se kush ishin ata shovenista dhe irredentista shqiptarë që pengonin vëllazërim bashkimin siç e quante ai. Personalisht ndihem krenar që jam shqiptar dhe këta “shovenista dhe irredentista” për mua janë patriotët dhe atdhetarët më të denjë të shqiptarisë, ata janë krenaria e kombit, ata janë frymëzim për ne se si duhet mbrojtur kombin me gjitha vlerat e larta që ka. Për të argumentuar këtë dashuri të Sulejman Rexhepit për vëllazërim-bashkim me sllavët gjithçka është shfaqur në Takvimin 1987, andaj do ju paraqesim edhe disa pjesë të saj. No comments:

Post a Comment