Apr 3, 2016

Vanhojte: Gruevski merr rolin e kryeministrit; kjo tregon se shtetin e udhëheq partia, e jo qeveria

Piter Vanhojte lehtësues në bisedimet për daljen nga kriza, ndërmjetë liderëve të 4 partiave në Maqedonia, sërish ka reaguar lidhur me zhvillimet e fundit në Shkup. Ja postimi i tij:
Një kthesë e re për mosfunksionimin e demokracisë
Paramendoni, një qeveri, ku njëri partner i qeverisë ofron dorëheqje dhe kryeministri heshtë. Kryetari i partisë më të madhe (v.j. duke aluduar tek Gruevski i VMRO_së) pohon: “Ata mund t’i plotësojnë vendet ministrore, kur të duan.”, transmeton gazeta “Lajm”.
Sipas Marrëveshjes së Përzhinës, LSDM-ja do t’i marrë disa ministra dhe zëvendësminitra në qeveri, dhe jo të merrë pjesë si parti koalicioni në qeveri. E gjithë kjo, me qëllim të kontrollit në disa sfera të qeverisë lidhur me zgjedhjet.
PëRFUNDIMI: Qeveria pa BDI-në, është qeveri pa maxhorncë (shumicë).
-Cfarë do të nddhte në një sistem normal demokratik?
Kryeministri menjëherë do të jipte deklaratë për opinion, se ka krizë politike.
Kryeministrit menjëherë do shkonte drejtë parlamentit dhe do të ofronte dorëheqjen e qeverisë ose të paktën do të kërkonte votëbesimin nga deputetët.
Fakti, që kryeministri nuk reagon akoma, është jonormal për një shtet demokratik, sepse kriza është pëgjegjësi e tij. Fakti tjetër, që lideri i partisë (duke aluduar tek Gruevski) e ka marrë de fakto roli e tij (të kryeministrit), është shumë shqetësues dhe tregon se shtetin e udhëheq partia dhe jo qeveria. Parimi i ndërjes së shtetit nga partia, të këtë rast nuk respektohet./

No comments:

Post a Comment