Dec 22, 2015

OPINION:Kush po tallet me Akademinë e Shkencave të Shqipërisë

Dikush jo vetëm që po tallet me Institucionin fetar por po tallet edhe me Institucionin më të lartë kombëtar. Zhurnalit, Akademisë kombëtare por edhe mbarë mslimanëve të vendit dikush duhet t’ju kërkojë falje, sepse është një tallje që nuk durohet

Shkruan H. Ibrahim ef. Shabani

Sot, gjatë tërë ditës, kam pasur dhjetra telefonata nga mediat e ndryshme të vendit. Meqë nuk kanë arritur të marrin kurrfarë përgjigje nga BFI lidhur me një dezinformatë të turpshme të cilën e lansuan dje papagajt e Sulejman Rexhepit, kërkonin edhe mendimin tim, si udhëheqës i Nismës për reforma në BFI.
Dje, shërbimi për informim i BFI-së liferoi një dezinformatë në portalin tonë kombëtar dhe mjaft të respektur, zhurnal.mk! U shkaktua një huti e madhe, ndërsa deri në orët e vona, zhurnali i dha një hapësirë të respektueshme këtij lajmi! Nuk hyhej në faqen kryesore të këtj portali pa u përballur së pari me reklamën njëfaqëshe që prezantonte foton e uzurpatorit të postit të reisit të BFI-së, Sulejman Rexhepit, dhe që infrmonte se “në këto çaste Akademia e Shkencave dhe Arteve të Shqipërisë po ia ndanë dekoratën “Imazhi i Kombit” Sulejman Rexhepit! Ky ishte lajmi që po i intrigonte kaq shumë mediat e vendit, si ato në gjuhën shqipe po ashtu edhe ato në gjuhën maqedonase.
Natyrisht, që në fillim këtë lajm e mora si truk të Sulejman Rexhepit i cili për momentin ka etje të flaktë për një përkrahje serioze në veprimarinë e tij të ulët. Pastaj, fillova të dyshoj edhe në sinqeritetin e njerëzve të shërbimit për informim pranë BFI-së të cilët jo që janë dëshmuar gjithë këtë kohë si amatorë, si gënjeshtarë e të pandershëm por, janë treguar edhe si matrapazë të të vetëquajturit “reis”. Dikur fillova të lexoj edhe komente që thoshin se ekziston mundësia të ketë gjetur Mulla Sula ndonjë pseudoakademik i cili është në gjendje ta keqpërdorë hapësirën e Akademisë dhe t’ia dhurojë ndonjë “dekoratë” të tillë duke paguar 15 mij euro!  Dorën në zemër, më së paku e besova këtë variant, sepse, po ta merrja të mirëqenme këtë reagim atëherë dhe unë do të solidarizohesha me të gjithë ata, përfshirë edhe Mulla Sulën me njerëzit e tij, që hedhin gurë e baltë mbi Institucionin më të shenjtë kombëtar, Akademinë e Shkencave të Shqipërisë! Gazetarët e Mulla Sulës dezinformojnë nga vendi i ngjarjes, edhe për ngjarjen por shprehin edhe dilentantizmin e tyre duke mos ditur se në Shqipëri nuk ka Akademi të Shkencave dhe Arteve por ka vetëm Akademi të Shkencave të Shqipërisë.
Nejse! Më në fund, pas disa analizave të mia, erdha në përfundim se krejt kjo është vetëm një gënjeshtër e radhës, tepër e ulët dhe e pakrip, e Sulejman Rexhepit Sepse, nuk më rezutoi askund që një personalitet kombëtar, që nga Skënderbeu e këndej të jet dekorar me “Imazhi i Kombit”! Pastaj, një personalitet me një dekoratë të till patjetër që duhj të pritej menjëhere nga Presidenti i Shtetit, nga Kryeparlamentari dhe nga Kreministri i shtetit. Paraprakisht, mungonte subjekti që e kishte nominuar këtë farë personaliteti për një dekoratë të tillë. Dhe, fare në fund, lajmi i fundit që ishte i regjistruar si veprimtari e Akademisë shqiptare ishte 4 dhjetor i ketij viti! Tërë ditën nuk u përditsua faqja e lajmeve dhe aktiviteteve. Të mos shënohej ky dekorim aq prestigjioz, nuk ma merrte mendja. Pastaj, tërë ditën, në asnjë portal, në asnjë faqe gazetë, në asnjë sekond televiziv nuk u kumtua lajmi se Sulejman Rexhepi na u dekorua “Imazh i Kombit”! Tani ndjehem shumë i lehtësuar dhe shpirtërisht rehat, sepse, në t gjitha telefonatat jam përgjigjur se së shpejti do të kuptoni që kjo është gënjeshtër e radhës e Sulejman Rexhepit. Dhe, kështu ndodhi!
Në mbrëmje doli lajmi i vërtetë. Në hapësirat e Akademisë së Shkencave të Shqipërisë, Forumi “Imazh dhe media” paska organizuar një simpozium rreth tolerancës fetare te shqiptarët, në të cilën kishin ligjëruar të katër kryeklerikët shqiptarë të Shqipërisë, përfshirë edhe Sulejman Rexhepin, i cili, pas kësaj gënjeshtre duhet ta heq atë çallmë nga koka e tij përplot intriga. Dhe në fund, po ky Forum (organizatë joqeveritare), i dekoron të katër klerikët me motivacion “Imazhi shqiptar në harmoninë fetare”.
Kjo është e vërteta! Dhe tash? Kush do të kërkojë falje publike para Zhurnalit që e futën në lajthitje duke e publikur një dezinormatë të tmerrshme? Si do të shfajësohet para Akademisë shqiptare Mulla Sula dhe stafi i tij i cili raportoi nga vendi i ngjarjes duke përcjllë një dezinformatë tepër të turpshme për këtë Akademi. Kush do të mbajë përgjegjësi për zhgënjimin e dashamirëve të Sulejman Rexhepit të cilët u ndjenë krenarë kur “reisi” i tyre “u dekorua nga Akademia e Shkencave Shqiptare”!
Kjo nuk është vetëm dezinformatë! Kjo nuk është vetëm amatorizëm i rëndomtë! Është më se një skandal i cili e ka rrënuar tepër shumë reputacionin e Akademisë Shqiptare. Nëse jo Sulejman Rexhepi, dikush duhet të japë përgjegjësi penale për këtë dezinformatë skandaloze. Dikush jo vetëm që po tallet me Institucionin fetar por po tallet edhe me Institucionin më të lartë kombëtar. Zhurnalit, Akademisë kombëtare por edhe mbarë muslimanëve të vendit dikush duhet t’ju kërkojë falje, sepse është një tallje që nuk durohet nga askush.


(Autori është Myfti legjitim i Myftinisë së Shkupit si dhe kryetar i Nismës për reforma në BFI të RM-së)

No comments:

Post a Comment