Nov 3, 2015

A do të shtyhen zgjedhjet për në korrik

Zgjedhjet e parakohshme parlamentare do të shtyhen së paku për tre muaj dhe në vend se të mbahen në prill do të mbahen në muajin korrik të vitit të ardhshëm, thonë për “Lajm” burime diplomatike të afërta me negociatat ndërpartiake që po zhvillohen lidhur me marrëveshjen e Përzhinos. 
“Të vogla janë gjasat që zgjedhjet të mbahen më 24 prill. 99 për qind mund të thuhet se ato do të prolongohen deri në muajin korrik”, thekson për “Lajm” një diplomat, duke insistuar të mbetet anonim. Në këtë mënyrë, në vend që të mbahen më 24 prill, zgjedhjet sipas të gjitha gjasave do të mbahen më 24 korrik 2016, kur poashtu bie ditë e diel. 
Shkak për këtë prolongim është mosrespektimi i afateve për zgjedhjen e ministrave të rinj të punëve të brendshme dhe për punë dhe politikë sociale, siç parashihej në Marrëveshjen e Përzhinos. Nëse sillet vendim që zgjedhjet përfundimisht të shtyhen, atëherë ka gjasa të shtyhet për tre muaj edhe zgjedhja e ministrave të rinj, por edhe i kryeministrit të ri. 
Në ndërkohë nga Brukseli ka arritur sugjerim lidhur me propozim ligjin për qeverinë, me të cilin do të rregullohen ingerencat e ministrave që do të zgjedhen nga radhët e LSDM-së. Marrim vesh se ky sugjerim është që ministri i ri i Punëve të Brendshme që do të zgjedhet nga radhët e LSDM-së të ketë ingerencatë plota, e jo ingerenca teknike, siç insiston VMRO-DPMNE-ja. 
“Propozimi i fundit që ka arritur nga Brukseli është më afër qëndrimeve të LSDM-së se sa të VMRO-DPMNE-së, që do të thotë se ai do të ketë ingerenca të plota, kurse partitë do të arrijnë marrëveshje xhentëlmenë që ministri i ri të mos hakmerret ndaj kuadrove të VMRO-së në MPB”, thonë të njëjtat burime. 
Në ndërkohë kanë vazhduar të hënën negociatat mes përfaqësuesve të LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së. Sipas informatave jozyrtare që liferoheshin të hënën pasdite, bisedimet kanë filluar të lëvizin nga pika zero. Bisedimet nga radhëte VMRO-DPMNE-së I kanë zhvilluar Antonio Milloshovski, Ilija Dimovska dhe Biljana Brishkovska, kurse nga LSDM-ja, Radmilla Shekerinska dhe Frosina Remenski. Ata knë biseduar për Ligjin për ndalimin e publikimit të bombave dhe Ligjit për mbrojtjen e informatorëve. Megjithatë nuk përjashtohet mundësia që brenda ditës të ketë edhe takime në nivele të ndryshme, përfshi edhe takim liderësh, për çështjen e ministrave dhe zv/ministrave në Qeverinë teknike. Në këto takime pritej të kyçen edhe ndërkombëtarët, përfshi edhe ndërmjetësin Piter Vanhoutte, i cili është kthyer në Maqedoni të hënën pasdite, pas konsultimeve 2 ditore në Bruksel. 

No comments:

Post a Comment