Oct 10, 2015

Akadamikët shqiptarë shprehen pro publikimit të bombave

Akadamikët shqiptarë në Maqedoni janë shprehur kundër projekt ligjit të Talat Xhaferit, i cili, parashikonte bllokimin e publikimit të “bombave” të LSDM-së.Ata janë shprehur se bllokimi i tillë është i pazbatueshëm dhe jo transparent.
Për profesorin universitar Abdylmenaf Bexheti, propozim ligji për ndalimin e bombave është çmenduri e radhës. “Tentuan që të censurojnë informacione që nuk mund të ndalohen”, u shpreh Bexheti.
Ai thekson se të gjitha ato informacione janë një projekt në interes publik, ka një të mirë publike aty. Për arsye të këtyre formacioneve kanë formuar Prokurori speciale, me detyra special, me fonde të palimituara special dhe tani dikush të ndalojë informacionet që dalin nga ato.
“Është formuar strukturë institucionale që do të menaxhojë një proces e dikush shkon deri në ato nivele të çmendurisë që ta ndaloje këtë aktivitet. Edhe Prokuroria publike punon në realizimin e të mirave publike. Kështu që zotëriu në fjalë duhet të lexojë pak, të mësoj çka janë të mirat publike. Të zgjedhurit e popullit janë kryesisht në funksion të përmbushjes së këtyre të mirave publike”, tha Bexheti.
Propozim ligji i VMRO-DPMNE-së dhe BDI-së është i pakuptimtë dhe i paarsyeshëm edhe për akademikun Alajdin Abazi.
“Propozim ligji për bombat ishte një befasi. Në këtë moment të rrethanave njeriu nuk mund të kuptojë një kërkesë të tillë, sigurisht koha do të tregon se çfarë kanë qenë arsyet e tij. Kërkesa për censurë bëhet në moment kur presioni i faktorit ndërkombëtarë është që t’i jepet një liri e vërtetë e atyre që merren me informata- gazetar kërkohet një transparencë më e madhe”, deklaroi Abazi.
Besoj se në atë formë si është kërkuar ai ligj, thotë ai, nuk mund të kalojë në shoqëri që është në një aktivitet për një kuptim tjetër të lirisë, qoftë të shtypit apo në përgjithësi.
Projekt ligji që parashikonte 4 vjet burg për secilin që publikonte video kompromentuese “nga jashtë” për qeveritarët maqedonas, së fundi është tërhequr për ti dhënë rrugë dialogut politik.(INA)

No comments:

Post a Comment