Feb 23, 2015

Rouhani: Diskriminimi shkencor në vendet në zhvillim shkakton prapambetje, varfëri dhe pabarazi

TEHERAN (AA) - Presidenti i Iranit, Hassan Rouhani, tha se askush nuk mund të pretendojë se programi bërthamor i vendit të tij nuk është për qëllime paqësore. "Diskriminimi shkencor" dhe mos lejimi i përdorimit të arritjeve moderne "është një formë moderne e imperializmit", raporton Anadolu Agency (AA).
Në Konferencën e Ministrave të Shkencës dhe Teknologjisë të Lëvizjes së shteteve të painkuadruara, Rouhani foli për programin bërthamor të vendit të tij dhe lëvizjet e komunitetit ndërkombëtar për të kufizuar atë. Ai tha se qasja në shkencë është një nga të drejtat themelore të individëve dhe shteteve.
"Asnjë kombi, për shkak të arsyetimeve të pabazuara, nuk duhet ti mohohet qasja në shkencë. Diskriminimi shkencorë në vendet në zhvillim shkakton prapambetje, varfëri dhe pabarazi. Shtetet e pavarura të bashkuar duhet të dalin kundër këtyre dukurive," tha Rouhani.
Ai theksoi se vendet e Lëvizjes së shteteve të painkuadruara që janë të pavarura nga fuqitë e mëdha botërore dhe grupimit në blloqe politike, duhet të mbahen së bashku në mënyrë që të kenë bazë për zhvillimin në fushën e shkencës dhe teknologjisë. "Një nga prioritetet e kësaj lëvizje është që të promovojë përfitim dhe bashkëpunim të ndërsjellë" tha Rouhani.
President Iranian kritikoi sanksionet e imponuara të bashkësisë ndërkombëtare në vendin e tij. Ai tha se ata që kanë vendosur sanksione mbi programin bërthamor të Iranit, vënë në pyetje sigurinë dhe qëllimin e zhvillimit të energjisë bërthamore. Ai gjithashtu theksoi se këto shtete e dinë shumë mirë se cilat janë objektivat e popullit iranian dhe lidershipit të tij politik.
"Sot, askush në botë nuk mund të pretendojnë se programi bërthamor i Iranit nuk është për qëllime paqësore. Një sjellje e tillë agresive është shembulli më i qartë i diskriminimit shkencore," tha Rouhani në Konferencën e ministrave të shkencës dhe teknologjisë së Lëvizjes së shteteve të painkuadruara në Teheran.
Konferenca me temë "Shkenca, teknologjia dhe inovacioni për zhvillim të qëndrueshëm" në Teheran mblodhi përfaqësues të 58 vendeve. Qëllimi i konferencës është që të përcaktoj drejtimin e politikës së përgjithshme të vendeve anëtare për të përkrahur këtë çështje. Përpos kësaj konferenca synon zhvillimin e "Diplomacisë shkencore dhe teknologjike".

No comments:

Post a Comment