Mar 31, 2016

BE “twitt” Gruevskit: Ajo që është nënshkruar, duhet respektuar

Misioni i Bashkimit Evropian në Shkup sot përmes profilit zyrtar në twitter i ka bërë thirrje partive politike nënshkruese të Marrëveshjes së Përzhinës që të respektojnë ate dhe punën e Prokurores Speciale.
“Të gjithë nënshkruesit e marrëveshjes duhet të përkrahin punën e Prokurores Speciale dhe katër grupet e punës”, thuhet në mesazh.  Ky reagim vjen pas fjalimit të djeshëm të liderit të VMRO-DPMNE, Nikolla Gruevski, se do të kalojë gjatë kohë para se një politikani ti bie ndërmend të vjen në pushtet me mashtrim të madh dhe në bashkëpunim me shërbimet e huaja sekrete./ina/

“Shiat” në qendër të Tetovës hapën Fondacionin për Kulturë dhe Shkencë

Si një zhvillim i mëtejmë i veprimtarisë së Librarisë Dielli, Fondacioni GNOSA u themelua me qëllim promovimin e përshpirtshmërisë së mirëfilltë, dialogut ndërfetar, vlerave morale dhe etike, mendimit filozofik e shkencor dhe, para se të gjithash, studimit objektiv e akademik të Islamit, si hallka e fundit në vargun e mësimeve të shpallura hyjnore.
Krahas botimit të librave nga sferat e mësipërme, Fondacioni GNOSA do të organizojë konferenca, seminare e kurse, si dhe do ta përkrahë hulumtimin akademik e shkencor nëpërmjet bursave për hulumtues të fushave të ndryshme.
Duke përfituar bollshëm nga tradita e ndritur e Ehl-i Bejtit, Fondacioni GNOSA ka për qëllim prezantimin e vlerave më të larta intelektuale dhe shpirtërore të Islamit, duke ruajtur, megjithatë, një botëkuptim pluralist, që është i aftë të ndërveprojë me të gjitha shkollat e tjera të mendimit dhe të japë kontribut në krijimin e individëve të vetëdijesuar, si dhe të një shoqërie të lirë dhe përparimtare.
Të shtunën, më 26 mars 2016, në Tetovë, u bë hapja solemne e Fondacionit për Kulturë dhe Shkencë GNOSA afër shkollës “Liria”. Si një zhvillim i mëtejmë i veprimtarisë së Librarisë Dielli, Fondacioni GNOSA, përveç promovimit të mendimit intelektual islam nëpërmjet botimeve cilësore, synon të organizojë edhe konferenca, seminare dhe kurse nga lëmenj të ndryshëm të diturisë. Mes projekteve të rëndësishme afatgjate të këtij fondacioni është edhe shpërndarja e bursave kërkimore për studiues të fushave të ndryshme relevante.
Në fjalimin e tij përshëndetës para të pranishmive, duke folur mbi misionin e kësaj sipërmarrjeje, drejtori i përgjithshëm Admir Sherifi, tha: “U ndalëm pikërisht tek emri GNOSA, që do të thotë „njohje“, pra njohje e të Vërtetës, e Krijuesit, e Zotit. Ne besojmë se vetëm kjo njohje shpirtërore e zanafillës sonë, vetëm ky afërsim me të Vërtetën e me Krijuesin mund të jenë një prehje dhe shpëtim për shpirtin e trazuar njerëzor, i cili, siç e shpreh shumë bukur edhe Mevlana Rumiu, gjithnjë vajton për shtëpinë nga është shkëputur. Fondacioni GNOSA, qoftë si një sipërmarrje botuese, qoftë si një institut shkencor e kërkimor, i shërben pikërisht këtij qëllimi.”
Si një sipërmarrje që mbështetet fuqimisht në traditën shpirtërore e diturore të Ehl-i Bejtit, Fondacioni GNOSA ka për qëllim promovimin përshpirtshmërisë së mirëfilltë, dialogut ndërfetar, vlerave morale dhe etike, mendimit filozofik e shkencor dhe, para se të gjithash, studimit objektiv dhe akademik të Islamit, si hallka e fundit në vargun e mësimeve të shpallura hyjnore.
Promovim libri & Konferencë shkencore
Ceremonia e hapjes solemne u ndoq nga manifestimi shkencor i mbajtur në hapësirat e Universitetit të Evropës Juglindore (UEJL) në Tetovë. Në këtë program shkencor, fillimisht u bë promovimi i librit “Hyrje në botëkuptimin islam” (vëll.1) nga Murtaza Mutahhari, që është botimi i parë i Fondacionit GNOSA. Lidhur me jetën dhe veprën e autorit foli teologu Vullnet Merja, drejtor i Shoqatës Flladi në Tiranë, ndërsa për vlerën e veprës së botuar foli Mr. Amar Imamovic, drejtor i Fondacionit “Bastina Duhovnosti” me seli në Mostar. Pas një pauze të shkurtër, të shoqëruar nga një koktejl i pasur, u mbajt konferenca me titull “Rëndësia e mendimit filozofik në Islam”, ku si folës u shfaqën Mr. Amar Imamovic dhe Mr. Shpëtim Doda, studiues i filozofisë dhe autor. 

Mar 28, 2016

Marrëveshja e përhanë e Mulla Sulës me Xhibrilin

Po thonë që Mulla Sula për çdo ditë që po plaket, gjithnjë e më shumë po tmerrohet nga fakti që një ditë do të vdesë, si të gjithë njerëzit e botës. Vdekja e tmerron Mulla Sulën, ndaj ai nuk ka qejf të vdesë, kurrë. Dshiron të jetojë gjatë, sa më gjatë, deri në ringjallje të Hazreti Isës. Ëndërron që një ditë t'i dalë në selam, ta presë Hazreti Isën.
Duke jetuar me një ëndërr të tillë, një natë të mirë, sapo ishte shtrirë, e kishte kapluar një gjumë i thellë. Shkëpurdhja e tij nën jorgan po dëshmonte se ai po shikonte një ëndërr të tmerrshme. Po e ëndërronte Xhibrilin, të cilit, gjatë bisedës po i drejtohej me "dedo Gabriell"! Ja si u zhvillua dialogu: - Sulejman Rexhepi, biri i Zulfiut! Po të vie koha që të vishë me mua, papa! - Të lutem "dedo Gabriell", a ka mundësi të jetojë gjatë. E dua jetën. Të lutem, hajt e shko pyete Zotin a mundet të më falë jetë, për shembull, nja 1000 vjet! - Qyqy, i tha Xhibrili! Me kë po flet ti? Me "dedo Gabriellin"! Ai, në hyrje të Xhehenemit është duke e gdhendur majen e një shkopi të gjatë sa këto shtyllat e juaja elektrike. Po i pret atje të gjithë ata që në këtë dynja kanë vjedhur, kanë bërë punë të pahijshme, kanë gënjyer, kanë marrur njerëz më qafë, kanë spiunuar, kanë punësuar anëtarë të familjes së vet duke i hyrë në hak meritorëve. Mjerë ata! E kam parë "dedo Gabriellin" se si ua futë në prapanicë atë shkop dhe i hedh përtej, në flakët e xhehenemit! - Aman, mos më frikëso, i thtë Mulla Sula. Po ti shko e pyete Zotin për atë që të porosita, se qe besa të pushoj edhe ty nga puna. Dije që po të urdhëron "reisul ulemaja" i BFI në RM! - Ja, ja, po iki, ia ktheu Xhibrili dhe, me shpejtësinë e një vetëtime iku dhe u kthye! - Hë, kaq i shpejt a? Apo, dole deri kah Mirakoli dhe u ktheve sërish, i tha Mulla Sula. - Jo, ia ktheu Xhibrili! Isha te Zoti dhe e pyeta për dëshirën tënde. Po më tha, por, duhet të na e thuash se, a je i gatshëm që për këto 1000 vjet t'i përcjellish për në dynjanë tjetër duke i varrosur me rend, të gjithë. Do të përballesh me lloj-lloj trishtimesh! Do të të vdesin vëllezërit, pastaj djemtë, nipat, stërnipat, të gjithë me radhë! Dhe ti, a do të jeshë në gjendje që ta përballoshë tërë këtë trishtim të natyrshëm a? - Mos ta ndie ty, i tha Mulla Sula. Bëj ti ashtu siç të paska thënë Zoti. Unë jam apo nuk jam në gjendje, dikush duhet t'i përcjellë për në atë dynja anëtarët e familjes sime. Dhe, a ka më mirë se sa t'i përcjell unë, edhe Mulla Sulë edhe reisul ulema Sulejman Rexhepi! I përgatis e i përcjell si muslimanë. Nuk kam besim te të tjerët, unë jo rastësisht jam më i madhi në vend! - Po është e rëndë more burrë që t'i përcjellësh një nga në, plotë 1000 vjet. Këtë sprovë nuk e kanë pranuar as pejgamberët e Zotit. Vdekja me radhë është më e pëlqyeshjma. Këtë përgjigje ia ka nisur edhe Pejgamberi i fundit, Kijuesit të vet! - Ec ti te Zoti e thuaji se unë nëse nuk jam pejgamber, jam në gjendje të jem më i durueshëm se ata, kështu që, shko e i thuaj Zotit që po pranoj të jetoj 1000 vjet, edhe me kushtin e përballimit të trishtimit nga vdekja dhe varrimi i të gjithë të afërmëve të mi. - Vdekja me radhë është më e pëlqyeshme... - Ec se po ta... kishte bërtitur Mulla Sula dhe në atë vend ishte zgjuar nga gjumi. Ishte bërë qull nga djersët. U ul në divan dhe, me një buzëqeshje si asnjëherë tjetër, u shtri përsëri duke psherrëtirë thelë: falemnderit Zot që ma plotësove këtë dëshirë! Do të jetoj 1000 vjet! 1000 vjet reis! E sa e ngulmja ka me shku në këtë dynja. Hahahaha...

(Këtë ëndërr, një ditë të bukur tek sa po pinin kafe, me plotë dëshirë ua kishte treguar Salim Sulejmanit, Pëllumb Veliut, Rexhep Jusufit dhe Samet Ajdarit, njerëzve më të besueshëm të tij.)

Marrur nga Opinione

Vanhoutte: Duhet të formohet qeveri teknike që do të zgjasë2-3 vite

Peter Vanhoutte u largua nga funksioni, por nuk e lëshon Maqedoninë. Të Dielën më 27 Mars edhe formalisht mbaron mandati i ndërmjetësit të Bashkimit Europian në Maqedoni, ndërsa sot është praktikisht dita e fundit e punës së tij. Në intervistën për Deutsche Ëelle, Vanhoutte pranon se në muajt e kaluar nuk ka arritur si ndërmjetës që ta realizojë pjesën më të madhe të reformave të cilat ishin cekur në raportin e Pribe’s. Në Maqedoni, thotë ai, sundon klimë e frikës, ndërsa partitë sunduese nuk lejojnë paraqitjen e kurrfarë mendimi kritik. Njëra ndër fjalët më të shpeshta që i përdor është fjala i ‘shokuar’, por e përdorë kur flet për gjendjet që i ka hetuar në një varg sfera të shtetit dhe të shoqërisë.
Si nderim për luftën e tij për vlerat Europiane, para se të kthehet, ndërmjetësi e mori dekoratën “Oficer i Rendit Mbretëror” nga ambasadorja e Mbretërisë së Belgjikës, Anik Van Kalster.
Për shumë vetë u bë simbol i luftës kundër keqpërdorimeve dhe kriminalit, të tjerët e kritikojnë ashpër dhe e sulmojnë. Nga ky aspekt, edhe njërit edhe tjerët do ta shqyrtojnë edhe lajmin se, Vanhoutte e braktis funksionin, por jo edhe Maqedoninë. Pas një pushimi të shkurtër, në Prill Vanhoutte kthehet në Maqedoni, por kësaj here si person privat. Mbase, siç thotë ai, nuk do të jetë “turist” siç e shpalli dikush, por do të vazhdojë ta jep kontributin e vet, me vullnetin e vet të përqendruar në sektorin qytetar në Maqedoni.
https://tëitter.com/peter_vanhoutte/status/705808264760524800/photo/1?ref_src=tësrc%5Etfë
DË: Z. Vanhoutte, ishit përfshirë si ndërmjetës i BE’së në krizën politike të Maqedonisë nga vera e 2015’ës. Diku në të njëjtën kohë ishte shpall edhe Raport i Pribe’s i cili bënte vërejtje për mangësi serioze në shtet. Duke përfshirë edhe forma të ndryshme të ryshfetit në pushtet, mashtrime zgjedhore, shantazhe, sulme, përgjime jo të ligjshme, ndikim politik në gjyqësi etj. A kishte sukses ndërmjetësimi juaj që të zgjidhen këto probleme?
P. Vanhoutte: Ndërmjetësimi im rezultoi me krijimin e Prokurorisë Publike Speciale e cila është përgjegjëse për hetimin e përmbajtjes së materialeve të përgjuara. Pastaj, pat një përparim të caktuar edhe në raport me procesin zgjedhorë, përmes ndryshimeve në ligjin për zgjedhjet dhe me emërimin e tre ekspertëve të pavarur në Komisionin Zgjedhorë Shtetërorë. Megjithatë, në të gjitha fushat e cekura, nuk u bë kurrfarë përparimi, për shkak se sanimi i të gjitha mangësive refuzohet nga partitë sunduese. Sistemi i vendosur i kontrollit, në masën më të madhe nga VMRO’ja arrin deri në të gjitha pjesët e shoqërisë dhe nuk lejon kurrfarë mendimi të lirë dhe kritik, e jo më sugjerime për ndryshime të kursit kah më demokratikja. Si rezultat i kësaj ka një klimë të përgjithshme të frikës. Njerëzit frikësohen se do të largohen nga puna ose do të mbarojnë në burg, janë të detyruar të marrin pjesë në tubimet partiake dhe në “kundër-protestat” e qeverisë kundër çdo forme të ligjshme të protestës, më së shpeshti në këmbim për një shumë të vogël parash dhe pak sandviçë. Rrogat e arsimtarëve dhe administratorëve publikë qëllimisht mbahen të ultë që t’i mbajnë sa më të varur nga partia.
“Jam i “shokuar nga gjendja aktuale, atmosfera e frikës, shtypja e lirisë”. Foto: Nikolla Gruevski.
DË: A është e përgatitur Maqedonia për zgjedhjet e 5 Qershorit?
P. Vanhoutte: Assesi, Maqedonia nuk është e përgatitur për zgjedhje. Nga aspekti i rezolutës për konflikte, së pari duhet të zgjidhen të gjitha problemet kyçe dhe të kthehet vendi sërish në demokraci funksionale normale. Tek atëherë mund të mendohet për organizimin e zgjedhjeve. Në këtë kornizë kohore është e pamundshme që të zgjidhen numri më i madh i problemeve ose problemet me listat zgjedhore. Me zvogëlimin artificial të numrit të problemeve, VMRO’ja orvatet që t’i ik përgjegjësisë pas akuzimeve për mashtrime zgjedhore të organizuara të zgjedhjeve të mëparshme dhe refuzon çfarëdo përgjegjësie për keqpërdorimin e listave zgjedhore. Ndonëse, më shumë media janë nën kontrollin e plotë të VMRO’së. Bisedimet për reformat në media dështuan për shkak se partia refuzon ta dorëzojë çfarëdo kontrolli ndaj mediave dhe ndaj Agjencisë për rregullimin e mediave. Mungesa e lirive të mediave dhe të raportimit politik të drejtpeshuar është njëra nga shkaqet kryesore se, pse tashti të mbahen zgjedhjet nuk është një ide e mirë. Mbase, për shkak të mungesës së ndarjes së partisë nga shteti, është e pamundshme që të organizohen zgjedhje të drejta dhe të lira me kushte të barabarta për të gjitha partitë.
https://tëitter.com/peter_vanhoutte/status/711934736067928065/photo/1?ref_src=tësrc%5Etfë
DË: Duke marrë parasysh se Maqedonia është kandidate për anëtarësim në BE qysh nga 2005’ta, kur erdhët për herë të parë në shtet , a ishit të befasuar nga gjendja, veçanërisht me atë se e gjithë kjo u zbulua nga bisedat e përgjuara?
P. Vanhoutte: Nuk isha i befasuar nga problemet aktuale, por jam i befasuar nga mungesa absolute e përgjegjësisë, si është e mundur që askush nga funksionarët publik të mos kenë kurrfarë përgjegjësie. Muajt e fundit kisha mundësi të takohem me qindra njerëz nga i gjithë vendi dhe pranoj se jam i shokuar nga gjendja aktuale, atmosfera dhe frika, shtypja e lirisë, nga numri i madh i njerëzve që janë në paraburgim vetëm për shkak se e kanë kundërshtuar qeverinë ose kanë refuzuar që t’i pranojnë rregullat e saj. Jam i shokuar nga numri i madh i njerëzve, përfshirë edhe gjykatës, të cilët janë larguar nga puna në vitet e fundit. Jam i shokuar nga niveli i lartë i ryshfetit, ku blerja e diplomës dhe të titujve universitarë është një praktikë e pranuar, përderisa nëpër gjithë shtetin punësohen njerëz jo kompetentë. Dhe jam i shokuar nga cilësia e dobët e arsimit, ku fëmijët mësohen se disa njerëz, si bankierët ose politikanët janë më të mirë se njerëzit nga “shtresat më të ulëta” dhe krahas kësaj doemos të mësojnë histori falsifikuese.
DË: Kriza politike në Maqedoni zgjatë më shumë një vit dhe nuk shihet fare një zgjidhje. Cila është sipas jush pengesa kryesore?
P. Vanhoutte: Pengesa kryesore për një përfundim pozitiv është mungesa e vendosmërisë së bashkësisë ndërkombëtare. Gati se është e pamundshme që qytetarët lokalë ta kthejnë shoqërinë në gjendje normale. Ndryshimi i regjimit përmes zgjedhjeve nuk është më mundësi e vetme. Alternativa e vetme është përkrahja e bashkësisë ndërkombëtare, ndërsa ka nevojë të menjëhershme për veprim të shpejtë. Ky veprim duhet të rezultojë me krijimin ad hok të qeverisë teknike për më së paku 2,3 vite, kohë që është e nevojshme për zgjidhjen e problemeve të shumta, në menaxhmentin financiarë, gjyqësinë, arsimin dhe mediat, me të cilat përballet vendi.
Pengesa kryesore për daljen nga kriza është ngurrimi i bashkësisë ndërkombëtare.
DË: Në Tetorin e vitit të kaluar ju paralajmëruat se nëse nuk zbatohen reformat “Maqedonia mund të izolohet si Bellorusia”. Gjashtë muaj më vonë, procesi reformues ende është larg nga zbatimi. Ky skenar a ka tash më shumë shanse?
P. Vanhoutte: Me rëndësi është që të priten të gjitha lidhjet midis politikës dhe mediave. Kjo përfshin edhe ndërprerjen e reklamimit të qeverisë në media, një mbikëqyrje të pavarur e të përshtatshme të mediave, servis publik të fortë dhe të pavarur, mos përzierja në program të televizioneve dhe të radiove, heqja e mediave nga ndikimi direkt i pronarëve të mediave dhe monitorim të fuqishëm ndërkombëtarë.
https://tëitter.com/peter_vanhoutte/status/710217320778604547/photo/1?ref_src=tësrc%5Etfë
DË: Memet tuaja me mace në Tëitter provokuan shumë reagime në publikun e Maqedonisë. Pse vendosët që të komunikoni në këtë mënyrë dhe cila është përgjigja juaj në kritikat se memet janë ofenduese dhe poshtëruese për partinë sunduese dhe për shtetin?
P. Vanhoutte: Me rëndësi është të kthehet drejtpeshimi në debatin aktual midis koalicionit qeveritarë të fuqishëm dhe të partive opozitare relativisht të dobëta. Deri më tashti humori dhe ironia u treguan si mjete efektive për kundërshtimin e tendencave autoritare. Pohimet se macet janë ofenduese dhe poshtëruese ishin vetëm spin. Pohime të tilla u hodhën në ditën kur kisha bisedime me Revizorin Shtetërorë për keqpërdorimin e mjeteve shtetërore nga ana e Agjencisë për Komunikimin Elektronik dhe pa rregullsitë serioze në llogaritë zyrtare të partisë sunduese.
Marrë nga Deutsche Welle  (përktheu: Sh. Islami)

Mar 27, 2016

Ambasada zvicerane të na mbrojë nga shantazhet e Mulla Sulës

Këto ditë nëpër portale të ndryshme shoh që është aktualizur refuzimi i imamëve të Zvicrës që ia shprehin Sulejman Rexhepit, të cilin gjithnjë e më shumë e përceptojnë si një njeri problematik, intrigant dhe shumë të pasinqertë e të rrezikshëm. Me një letër të fundit që na e nisi, neve, imamëve shqiptarë nga Maqedonia në Zvicër, në njëfarë forme na e bëri me dije që na ka në grusht, sepse na paska dekretuar ai. Natyrisht e ka dekretuar edhe Imran Ahmetin, imamin e xhamisë së Vinterturit, i cili na turpëroi të gjithëve.
Kam përshtyjen se policia zvicerane tashmë neve, imamët shqiptar nga Maqedonia, po na shikojnë si të dyshimtë, si persona që nuk i përtojmë belasë dhe që ia bëjmë hyzmetin shumë. Bie një mollë e krimbur, të gjitha të tjerët shikohen me dyshim. Imran Ahmeti ka qenë njëriu më i preferuar, më i përkrahur dhe më i ledhatuari i Sulejman Rexhepit. Pse-në do ta shpjegoj më posht, me një fjali!
Verës së kaluar, atëherë kur e kishte ngusht punën Sulejman Rexhepi, na ftoi të gjithë imamëve që nga Maqedonia veprojmë në Zvicër. Natyrisht, unë dhe një grup kolegësh nuk iu përgjigjëm kësaj ftese, sepse, që në fillim e pamë se ishte me shumë hile. Sulejman Rexhepi na ftonte vetëm sa për propagandë personale, sa për t'ju thënë myslimanëve të Maqedonisë se "mua më përkrahin mbarë diaspora", përkrahje kjo që i duhej për ta legjitimuar dhe vazhduar veprimtarinë e vet kriminale e të korruptuar. Pak më vonë, një tubim të tillë do ta bëjë edhe me imamët e Maqedonisë, të cilët prej nja 1000 të tillë, nuk do t'i përgjigjen as 20 imamë!
Ja se sa manipulatorë që është Sulejman Rexhepi! I ftoi imamët e diasporës! Ju tha për një takim pune! Në fund doli se ai takim pune kishte qenë ftesë për shkelje masovike të Kushtetutës së BFI-së. Nga imamët kërkoi që t'i delegojnë nja tre imamë nga diaspora që të përfshihen si përfaqësues të tyre në Rijasetin e BFI-së! Nuk ju duket ky si një manipulim klasik? Pse pikërisht tani, kur po i dridhet Rijaseti, i duhen tre lojalistë që do ta përkrahin e do ta mbështesin në punët e tij të pista? Pse më herët nuk e ngriti një iniciatvë të tillë! Si mund ta ngrisë një iniciativë të këtillë pa u paraparë në asnjë nen të Kushtetutës së BFI-së?
Thjesht, Mulla Sula kërkon të krijohet një gamë e gjërë e teologëve që me dy këmbë e shkelin Kushtetutën e BFI-së dhe, kësisoj, të mos akuzohet për veprime antikushtetuese vetëm ai por të gjithë. Nga ai takim, Mulla Sula e ka humbur besimin te shumica absolute e imamëve të diasporës. Sepse, ai që ftohet i rimburësohen shpenzimet! Mulla Sula nuk ua rimburësoi asnjërit, as një imami nuk ia pagoi udhëtimin! Imamët, me të kthyer patën probleme se si t'i arsyetojnë shpenzimet e bëra para këshillave të xhamive të tyre. Pse ishit në Shkup? Vetëm për t'u fotografuar me Sulejman Rexhepin? Diaspora për fotografime të tilla idiotike jep fonde? Epo, ec e mos iu përgjigj ftesës së Mulla Sulës. Unë për sivjet pres të kem pasoja për kryeneçsinë time. Nuk do të arrij të dërgoj në haxh përmes BFI-së asnjë nga xhematet e mia që janë nga Maqedonia. Pra, të gjithë ata që rrebelohen nuk mund ta shfrytëzojnë këtë benifision që ua siguron Mulla Sula! Benificion që këmbehet me dëgjueshmëri prej servilit më të ulët e më të kotë! Imran Ahmeti por edhe një numër imamësh mezi e presin këtë tregëti me Sulejman Rexhepin, sepse fitojnë edhe ata pak. Fatkeqësisht, fitimi i këtyre imamëve me pazarllëkun e Mulla Sulës nuk është më i madh se një apo dy rroga imami në Zvicër! Dhe, a ia vlenë që për kaq fitime të përkrahet e të mbahet për mik një person që sa herë t'i dojë qejfi ta lëshon saxhin mbi kokë?
Po e publikoj këtë letër, me një lutje deri te redaksia që të ma ruaj anonimatin. Natyrisht, redaksia e di emrin dhe mbiemrin tim, xhaminë ku shërbej si dhe rrugën ku jetoj në diasorë. Këtë nuk është mirë ta dijë Mulla Sula, sepse, pastaj, mund të futem edhe unë në skemat ku e futi Imran Ahmetin.
Përmes kësj letre do të kërkoja deri te ambasadori zviceran në Shkup që, t'ia tërheq vërejtjen Mulla Sulës që të jetë më i kujdesshëm në raport me qytetarët e tyre. Nëse na paska dekretuar Mulla Sula, duhet t'i bëhet me dije këtij farë shantazhisti se, dekreti i tij nuk vlenë në Zvicër as me pëshurrë në të.
Në Zvicër vlejnë rregullat zvicerane dhe se, të gjithë imamët, madje edhe ne nga Maqedonia, i nënshtrohemi këtyre rregullave dhe se kemi detyrime dhe oblgime ndaj shtetit zviceran si të gjithë qytetarët e tjerë, pavarësisht prejardhjes së tyre. Askush nuk ka të drejtë që t'i manipulojë e as t'i shantazhojë e t'i torturojë qytetarët zviceranë, madje as Mulla Sula. Ky njeri duhet të jetë në shërbim të këtyre imamëve dhe jo t'i shantazhojë me organizim të haxhit. Haxhi është ibadet për të gjithë banorët e botës që kanë mundësi për ta kryer atë, dhe nuk është vullnet i Mulla Sulës dhe as mundësi për pazarllëk të tij.
(Autori është imam nga Maqedonia në një qytet zviceran. Identiteti i tij është i njohur për redaksinë e protalit tone) Huazuar nga: Të gjithë për çlirimin e BFI-së nga Sulejman Rexhepi.


Mar 24, 2016

Prokurorja speciale Janeva në shënjestër

Mbledhja e Këshillit të prokurorëve publik në të cilën duhej të shqyrtohet raporti i parë gjashtëmujor i prokurores speciale Katica Janeva, të martën sërish është anuluar.
Këshilli i prokurorëve paralajmëroi se deri të martën do të pret që Janeva të paraqitet në seancë. Ditë më parë kryatri Petar Anevski deklaroi se prezenca e Janevës është e nevojshme për të sqaruar disa paqartësi në raportin e saj. Njëkohësisht për të dytën herë të martën është ricaktuar mbledhja e komisionit parlamentar për sistem politik, ku në rend dite gjithashtu ishte në rend dite ishte shqyrtimi i raportit të Prokurorisë publike speciale.
Nga PPS thonë se Janeva nuk ka obligim të prezantojë në mbledhjet ku shqyrtohet Raporti dhe as të sqarojë të njëjtin, por se vetëm ta parashtrojë. Ndërkaq, një pjesë e mediave proqeveritare dhe opinionistëve kanë drejtuar akuza të rënda ndaj Prokurores Speciale, Katica Janeva pas fjalimit të saj të martën, ku ajo ngriti dyshime për zgjedhjet e deritanishme dhe mënyrën e emërimit të funksionarëve dhe gjykatësve. Kundër saj ka reaguar edhe presidenti i vendit Gjorgje Ivanov, por edhe partitë në pushtet.
Prokurorja speciale Katica Janeva u përgjigjet kritikave ndaj saj

Hoxhallarët: Mersim Maksuti aspak korrekt ndaj BFI dhe muslimanëve

Në emisonin 200 në Alsat-m të gazetarit Nazim Rashidi ku të ftuar ishin Sulejman Rexhepi nga BFI, Mersin Maksuti profesor Universitar si dhe Bashkim Iseni nga Zvicra drejtues i albinfo.ch. për të diskutuar lidhur me “ Cili duhet të jetë roli i fesë në politik”. Në këtë emision u diksutua lidhur me fenë dhe politikën, ndikimin e njërës tek tjetra, por fatkeqësisht profesori Mersim Maksuti aspak nuk ishte korrekt me BFI dhe muslimanët. Ai ashtu sikur mbarë qytetarët e dijnë se Sulejman Rexhepi keqpërdor institucionin gjegjësisht fenë për politikë ditore dhe aspak ai nuk kritikoi veprimet e tilla. Në cilësi të një juristi dhe njohës i mirë të çështjeve kushtetuese, ishte tejet i heshtur në drejtim që Sulejman Rexhepit t’i tregohet se ai keqpërdor fenë për t’i shërbyer politikës. Sulejman Rexhepi në emision gjatë tërë kohës sulmon pushtetin ndërsa harron heshtjen e pushtetit ndaj keqpërdorimeve të tija, apos e këtë e bënë për të mashtruar opinionin se ai lufton politikën diskriminuese. Sulejman Rexhepi më tepër qëndron me struktura politike dhe njerëz të politikës se sa me qytetarë të thjesht musliman për të dëgjuar problemet dhe nevojat e tyre fetare. Ajo që u vërejt se mungon në emisionin dhe nuk iu tha nga pjesëmarrësit në emision ishte tejet e vërtet, andaj për të njejtin reagon opinioni i gjerë lidhur me zhvillimin e debatit s’paku në këto çështje:
1) A nuk ishte bekimi i Kryeministrit, Gruevski nga ana e kreut të BFI për interese politike, ku me këtë veprim ai i shërbente politikës ditore. Ndërsa deri më tani asnjë lider shqiptar nuk është bekuar nga Sulejman Rexhepi dhe se për të njejtën akoma nuk ka dhënë sqarime deri te opinioni i gjërë;
2) Nëse Sulejman Rexhepi nuk është në shërbim të politikës dhe pushtetit atëherë si është e mundur të qëndron për 10 vite me rradhë në krye të BFI, dhe gjithashtu si mund të figuron emri i tij nëpër institucione shtetërore pa ndonjë intervenim ose të rrejshëm ose falco?;
3) Sulejman Rexhepi në emision fliste edhe për nështrimin e partive politike shqiptare ndaj VMRO- DPMNE-së, ndërsa haron faktin se pikërisht kreun e kësaj partie dhe njëherit të pushtetit realizonte takime më leht se partneri i tyre i koalicionit qeveritar;
4) Vlenë të potencohet edhe fakti se Sulejman Rexhepi çfarë bëri peë shtetin që të ngelet personi i vetëm që asnjëherë të mos lustrohet;
5) Nëse nuk është në shërbim të politikës, atëherë si do kishte suksese nëpër gjykatat më të larta të vendit;
6) Nëse Sulejman Rexhepi nuk është nën ndikim të politikës atëherë pse nuk ndiqet nga prokurorët për orën rolex 37.000 dollar, ku kjo tregon se korrupcioni është në kulm te ky njeri për gjëra të tilla edhe ambasadorët amerikan  dhe ato të BE flasin gjithandej;
7) Kujt i shërben Sulejman Rexhepi me kollumna javore? Ku kollumnat e tija kanë më tepër tematik politike se sa fetare; etj.

Mar 23, 2016

“Grupi i Kumanovës”, dëshmuan dëshmitarët e mbrojtur

Policët e plagosur gjatë aksionit në “Lagjen e Trimave” në Kumanovë kanë dëshmuar në seancën e sotme gjyqësore kundër grupit të armatosur, por dëgjimi i tyre në cilësinë e dëshmitarëve të mbrojtur është zhvilluar me dyer të mbyllura.
Ashtu sikur edhe rasteve tjera, seanca është duke u zhvilluar në masa të mëdha të sigurisë. Në këtë seancë nuk ka gazetarët por as edhe përfaqësues nga OSBE-ja.
Sipas avokatëve deri tani prokuroria ka paraqitur rreth 20 dëshmitarët tillë të mbrojtur të cilët do të duhet të dëshmojë gjatë seanca të radhë. Seanca e ardhshme për rastin e Kumanovës pritet që të zhvillohet me 30 mars.

ME SHKAS: TEZAT E MULLA SULËS SI PATARICA TË KALBURA

Ja tri tezat bajate të Mulla Sulës, përmes të cilave mundohet të mbahet si në pataricat e kalbura gjatë përpëlitjeve për të shkuar edhe paaaak më tutje: e para, politika të qëndrojë larg fesë, e dyta institucionet fetare, xhamitë, të mos merren me agjitacion e propagandë për asnjë politikë (shprehje kjo tipike komuniste) dhe, e treta, politikanët që bëjnë gafa të rënda fetare të amnistohen, sepse ata nuk janë ekspertë të fesë  

Shkruan Zeqie Veseli  
Gjatë emisionit televiziv “Programi 200”, të gazetarit të mirënjohur, Nazim Rashiti, e të emituar në televizionin kombëtar ALSAT M, në mesin e të ftuarve ishte edhe uzurpatori i postit të Reisul ulemasë së BFI-së, Sulejman Rexhepi, i cili, sa herë që flet, dëshmon se nuk është në tokë të bukës. Si asnjëherë më parë, njohësit e tij, njerëzit e afërt të tij, pas këtij emisioni pohuan se diçka nuk është në rregull me këtë njeri, thonë se diçka e madhe është duke e munduar. Dhe, ajo që po e mundon Mulla Sulën, më së miri u vërejt në këtë emision. Sa herë që i jepej fjala apo edhe që e merrte kot e kot, vërehej se vetes i kishte dhënë detyrë që t’i pështjellojë nja tri teza bajate por për Mulla Sulën mjaft domethënëse!
E para ishte, politika të qëndrojë larg fesë, e dyta ishte, institucionet fetare, në rastin e tij xhamitë, të mos merren me agjitacion e propagandë për asnjë politikë (shprehje kjo tipike komuniste) dhe, e treta, politikanët që bëjnë gafa të rënda fetare duhet të amnistohen, sepse ata nuk janë ekspertë të fesë. Pse Mulla Sula e sjell muhabetin rreth këtyre tezave? Ku gjuan ai, çfarë mesazhesh dëshiron të përcjellë përmes këtye tezave bajate. Ai, në fakt përcolli vetëm një mesazh: “punët i kam keq e më keq”! Mulla Sula nuk dëshiron që politika të merret me fe! Me këtë qëndrim ai në fakt dëshiron ta mjegullojë e ta mohojë një të vërtetë absolute, si Zoti që është Një! Nëse politika, sidomos politika shqiptare nuk do të merrej me fe, gjegjësisht me organizimin fetar islam në vend, Mulla Sula as që do të kishte shansin që të rikthehej në BFI e aq më pak ta uzurponte postin e Reisul ulemasë. Mulla Sula e ka peng të papërballueshëm faktin që, atë e riktheu në BFI pikërisht PDSH-ja, respektivisht, Refet Elmazi me urdhër të Menduh Thaçit. Këta dy aq shumë u lidhën sa Menduh Thaçi edhe vëllain e Mulla Sulës e nxori si kandidat i PDSH-së për kryetar të komunës së Sarajit. Menduh Thaçi, me kandidatin e tij për deputet në dysh, Komandant Agimin (Agim Krasniqin) ia pastruan terrenin dhe ia eliminuan të gjithë kërcënuesit nga oborri i BFI-së. Në momentin që po kulmonte kjo miqësi politiko-fetare, Mulla Sula do ta ndjejë rrezikun e kësaj përafërie të shëndoshë e të shëndetshme dhe, për ta nisur “pashallëkun e vet”, pikërisht në momentin kur po prishej koalicioni qeveritar i VMRO-PDSH-së, për shkak të tentativave për të zbatuar projekte antishqiptare, Mulla Sula do ta bekojë Nikolla Gruevskin me fjalët “E lus Allahun e Madhërishëm që ta bekoj kryeministrin e qeverisë së Maqedonisë, Nikolla Gruevski”! Mulla Sula e kuptoi fare mirë se të qenurit pranë politikës së Menduh Thaçit do ta ketë të pamundur vjedhjen, korrupsionin, nepotizmin dhe kriminalizimin e BFI-së. Dhe tani Mulla Sula kërkon që politika të qëndrojë larg fesë! Do me thënë që, institucionet politike të shtetit të mos merren fare me bashkësitë fetare edhe kur në këto bashkësi, siç është rasti në BFI, lulëzon kriminaliteti, korrupsioni, nepotizmi, shkelja e të drejtave të njeriut, hajnia, shkatërrimi.  Këtë hall ka Mulla Sula kur kërkon që politika të qëndrojë larg fesë, ndërsa, vetë ai, si fetar mund të zhytet thellë në ujërat e turbullta politike. Mulla Sula do të angazhohet për të penguar aktivitetet propagandistike politike nëpër xhami! Po pse tani e kërkon këtë gjë! Sepse, ç’ është e vërteta, nëpër disa xhami hoxhallarët haptazi thërrasin që të përkrahet BESA. Madje flitet se përmes një qarkore lëshuar deri te myftinitë, Mulla Sula është kërcënuar se do t’i largojë të gjithë ata hoxhallarë që do të propagojnë për BESËN! Po ky vetë që e ka gojën plotë me BDI? Po ky Mulla Sulë që shtron iftare të shtrenjta për udhëheqësit e BDI-së! Po ky Mulla Sula që krejt miqësinë e ngushtë e ka me funksionarë të BDI-së, sidomos me gjykatës e prokurorë të dështuar, me të cilët sikur më tepër e luan bisnesin se sa interesin fetar? Është shumë e qartë që Mulla Sula e ndërmerr këtë fushatë kundër BESËS nga frika se mund të “rrebelohen” këta të BDI-së dhe t’ia heqin pataricat që mezi e mbajnë “X faktorin” e Mulla Sulës. Mulla Sula është i vetmi “lider” fetar në rajon e më gjërë i cili me aq vullnet është marrur me politikë, i cili me aq transparencë ka involvuar politikën në BFI dhe, i cili, me aq lezet BFI-në e ka shndërruar në logjistikë të bisnesmenëve të BDI-së. Dhe, teza e tretë e çmendur e Mulla Sulës ishte amnestia tinzare e politikanëve që bëjnë gafa fetare! Në popull me të madhe po flitet se në mesin e „bombave” është edhe një bomë shumë e rëndë, një bombë e përmasave atomike, një bombë e cila, si e tillë, ka ditur të shkaktojë trazira e viktima pahesap në botë! Thuhet se në këtë bombë dëgjohet lideri i BDI-së, Ali Ahmeti se si e shanë Pejgamberin tonë, Muhamedin s.a.v.s. Sipas Mulla Sulës, ashtu siç mund të gabojë politikisht një hoxhë (siç ka gabuar me qindra herë vetë Mulla Sula) ashtu mund t’i lejohet një politikani që të gabojë fetarisht. Dredhija me firmë të Mulla Sulës! Të amnistohen të dy tipat e njerëzve që gabojnë, pavarësisht se ato gabime mund të jenë fatale për shoqërinë. Mulla Sula në fakt kërkon që të amnistohet nga politika për të gjitha ato krime, vjedhje e korrupsione që i ka bërë për këto vite në BFI. Dhe këtë amnisti e kërkon nga njeriu i cili ndonëse e shanë Muhamendin a.s. megjithatë amnistohet nga Mulla Sula! Nejse, njëri tjetrin mund ta amnistojnë por, a thua, a amniston kaq lehtë populli? Apo, Mulla Sula edhe më tej mendon se popullit edhe kashtë me i dhënë do të hajë, sepse, sipas tij, populli është bagëti! Gjithmonë ai që e kruan me popullin, i del gjak…/1klik/

Mar 21, 2016

Basha trondit PD-në: Nga Amerika paralajmëron ikjen e kastës së vjetër në zgjedhjet e 2017-ës

Lulzim Basha trondit ekuilibrat brenda Partisë Demokratike.
Një deklaratë e tij e dhënë nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka paralajmëruar një tronditje të madhe brenda PD-së dhe ndryshim të thuajse gjithë establishmentit.
Në një aktivitet që ka mbajtur me komunitetin shqiptar në Nju Jork, Basha deklaroi se më shumë se 35 përqind e kandidatëve për deputetë do të jenë të rinj.
Qëndrimi i Bashës erdhi pas një takimi në Institutin Republikan Amerikan.
“Një javë para se të udhëtoja në SHBA, unë shpalla vendimin për t’i propozuar Këshillit Kombëtar të Partisë Demokratike diçka që është e pazakontë jo vetëm për Shqipërinë dhe Ballkanin, por dhe për Europën; e  që është diçka që ju jeni mësuar këtu në SHBA: 35 për qind, që do të thotë 39 kandidatë për anëtarë Parlamenti nga Partia Demokratike e Shqipërisë në zgjedhjet e ardhshme do t’i përkasin një brezi vajzash e djemsh më të rinj se 35 vjeç të zgjedhur sipas stilit demokratik amerikan të primareve”, tha Basha.
Por çfarë do të thotë kjo deklaratë dhe pse u tha në kontekstin aktual?
Qëndrimi i Bashës i drejtohet grupit të parlamentarëve që kanë pasur qëndrime jo të koordinuara me të dhe që aktualisht janë jashtë strukturave të selisë blu. Zgjedhjet e 2017-s nuk janë larg dhe sipas të gjitha gjasave do të ketë një rinovim total. Pjesa më e madhe e deputetëve aktualë nuk do të jenë më.
E thjeshtë përkthimi i kësaj deklarate në kontekstin aktual, dhe pse u tha nga Amerika: Gjatë takimeve që lideri i opozitës zhvilloi në Uashington, ku më i rëndësishmi ishte ai me zyrtaren e lartë të DASH-it, Victoria Nuland, Bashës i është kërkuar në mënyrë ultimative të bashkojë votat me Edi Ramën për të miratuar reformën në drejtësi.
Por disa deputetë të Partisë Demokratike kanë mbajtur qëndrime të ndryshme me kryetarin Basha lidhur me këtë zhvillim.
Për shembull, kreu i grupit parlamentar të PD-së, Edi Paloka, tha reforma të miratohet pas zgjedhjeve, ndërkohë që kreu i selisë blu tha nga Uashingtoni “reformë pastaj zgjedhje”.
Ndërkaq, me deklaratën e fundit të Bashës nga Nju Jorku, konteksti dhe analiza është e qartë: ai deputet që do të votojë kundër reformës, nuk do të kandidohet në zgjedhjet e ardhshme.
Dhe e thënë nga SHBA, del se është një qëndrim që mbështetet nga partnerët që i kërkojnë Partisë Demokratike të mbajë angazhimin e marrë publikisht dhe diplomatikisht. Përgatiti Ylli Pata – /tesheshi.com/

Thaçi: Ne jemi gati t’i prijmë një ndryshimi të madh (VIDEO)

Partia Demokratike Shqiptare sot zbarkoj në rajonin e Gostivarit duke vijuar programin e saj “Dëgjesa publike” me ç’rast u realizuan takime të shumta me qytetarët dhe mbështetësit e PDSH-së të kësaj ane. Takimi qendror me qytetarët u mbajt në qytetin e Gostivarit ku ishte prezent edhe kryetari i PDSH-së, Menduh Thaçi.
Kryetari Thaçi potencoi se ne PDSH kane mbërritur me qindra ankesa lidhur me shkarkimet e padrejta nga puna, raste korrupsioni, ndërprerjen e energjisë elektrike si dhe ankesa për gjoba dhe tatime të majme. Ai më tej u shpreh “Ne jemi gati t’i prijmë një ndryshimi të madh, ndryshim i cili në thelb do të ketë për detyrë që paratë e shtetit tua kthejë qytetarëve shqiptarë”.
Kryetari Thaçi gjithashtu deklaroi se deputetët dhe anëtarët e Partisë Demokratike Shqiptare do të jenë në kontakt të vazhdueshëm me çdo qytetar, për t’i dëgjuar, por edhe ndihmuar ata. Në këto takimet banorët e rajonit të Gostivarit i dhanë mbështetje të plotë programit dhe platformës politike të PDSH-së./Ditari

Mar 15, 2016

Vesel Memedi dërgon në gjyq Rufi Osmanin & Co

Vesel Memedi, i cili ditë më parë u shkarkua nga posti i Kryetarit të RDK-së, paralajmëroi padi penale ndaj disa prej figurave të larta të kësaj partie, mes të cilëve Rufi Osmani, Zenun Ismaili, Artan Dika dhe Binas Pajaziti. Sipas Memedit, vendimi i Kuvendit të RDK-së është i kundërligjshëm. Ne një intervistë për emisionin “200” në Alsat thotë se në bazë të statusit, i vetmi organ partiak që mund të shkarkojë kryetarin e partisë është Kongresi. Shkarkimi i Memedit erdhi pas përplasjeve të fundit brenda RDK-së, për çka u akuzua edhe ish kryetari Rufi Osmani për të cilin Memedi thotë se po vepron për realizimin e politikave të lëvizjes Besa. Ndërkohë, pala tjetër akuzoi Memdit se ka penguar bashkimin e opozitës duke punuar në favor të politikave të BDI-së. Kuvendi i RDK-së , në vend të Vesel Memedit në postin e kryetarit të RDK-së emëroi Fadil Zendeli.
“Do të ngrejë padi penale ndaj gjithë këtyre njerëzve që kanë uzurpuar organet partiake dhe që në të njëjtën kohë kanë shkelur statutin e partisë dhe organeve partiake dhe në të njëjtën kohë do të kërkoj edhe dëmshpërblim për dëmtim shpirtëror që më kanë bërë këta njerëz në uljen e autoritetit tim si kryetar I RDK-së”, deklaroi Vesel Memedi, RDK.

BFI në injorim total të organizimeve me renome ndërkombëtare

Bashkësi Fetare Islame për muaj me rradhë po injorohet me të madhe nga institucione me relevancë shtetërore dhe ndërkombëtare. Pas shpalosjes së shumë skandaleve, keqpërdorimeve dhe akuzave drejtuar shteteve dhe qeverive të ndryshme nga ana e Sulejman Rexhepit është hasur se BFI po mungon në çdo organizim. Në fakt emri i BFI-së përmendet vetëm aty ku “merrë” mirënjohje Sulejman Rexhepi. BFI është bërë cak injorimi për shkak të sjelljeve jonjerëzore të Sulejman Rexhepit, si rezultat i atyre sjelljeve u vë në dukje me mos pjesëmarrje në organizimin e fundit ndërkombëtar të Dijanetit të Turqisë në Stamboll. Të dhënat të cilat vijnë nga po kjo qendër botërore janë se javë më parë Sulejman Rexhepi kishte akuzuar Qeverinë Turke për shitjen e Burmali xhamisë gjegjësisht shteti turk ka bërë pazarllëqe për këtë xhami me qeverinë e maqedonisë. Veprimet jonjerëzore që moti janë hasur te Sulejman Rexhepi po shkaktojn të injorohet BFI, por gjithashtu të mos respektohen muslimanët e këtij vendi. Në munges të ftesave të tilla ndërkombëtare Molla Sula manipulon opinionin me aktivitete të “marrjes” së një apo dy mirënjohjeve nga shoqata dhe institute të panjohura që mezi i zënë në gojë edhe vetë themeluesit e tyre. BFI është futur në një injorime total vendor dhe ndërkombëtar për shkak të krimit dhe hajnive të Molla Sulës, andaj ky i fundit  mundohet të blejë diku ndonjë mirënjohje dhe ta nxjerr në publik dhe për të njejtat detyron institucionet, shoqatat dhe shërbimet profesionale të BFI-së që të merren me urimin e tyre në mënyrë publike.


Mar 14, 2016

OPINION: PSE MUNGOI SULEJMAN REXHEPI NË AKADEMINË NDËRKOMBËTARE NË STAMBOLL

“Në një eveniment të këtillë humanitar, ku respektohen dhe çmohen njerëzit e humanizmit, nuk ka vend për Sulejman Rexhepin, antihumanistin më të madh të Ballkanit”, është shprehur Sheh Ahmad, kryetyar i rrjetit të shoqatave humanitare “Dora e mirësisë”, me seli në Xhede.    

Shkruan Ahmet Mutlluxhan  
Këto ditë, në Stamboll të Turqisë, nën  organizimin e Dijanet Vakëfit, u mbajt një akademi ndërkombëtare nën moton “Mirësia do ta ndryshojë botën”. Me këtë rast u ndanë shumë mirënjohje për personalitete të ndryshme të cilët gjatë vitit 2015 dhanë kontribut të çmueshëm në sferën e bamirësisë. Akademinë e bënë edhe më madhështore prezenca e kreut më të lartë shtetëror turk, më në krye Kryetarin e shtetit, Taip Rexhep Erdogan. Natyrisht, nuk munguan as liderët fetarë të shteteve ballkanike, si ai i Shqipërisë, Kosovës, Malit të Zi, Bosnjës. Çuditërisht, mungoi kreu i BFI-së në RM! Pikërisht, ky fakt shkaktoi interesim po aq me peshë sa vetë akademia! Pjesëmarrës të ndryshëm por edhe publik (nga Maqedonia) me kurreshtje interesoheshin të dijnë për mospjesëmarrjen e Sulejman Rexhepit në këtë akademi ndërkombëtare. Njëri nga punëtorët e protokolit dhe të çështjeve organizative pranë këshillit akademik të akademisë ndërkombëtare iu përgjegj disa gazetarëve se, Sulejman Rexhepi nuk përfaqëson më kreun e BFI-së së RM-së, pasi që për të është ngritur procedurë gjyqësore për falsifikim të procedurës si dhe për uzurpim të postit reisul ulema i BFI-së. “Përderisa nuk qartësohet dhe nuk jepet ndonjë vendim gjyqësor për sa i përket falsifikimit të procesit të “zgjedhjes” së Sulejman Rexhepit në postin e reisul ulemasë, ai nuk mund të pretendojë se përfaqëson myslimanët e Maqedonisë. Për më tepër, Sulejman Rexhepi tash e një kohë të gjatë është në thumb të kritikave të cilat madje edhe e kanë dekoduar nga nofka e tij konspirative dhe, si argat i shërbimeve sekrete, nuk mund të prezantojë nëpër akademi të këtilla. Ai tashmë gjendet në situatë të palakmueshme, duhet që të marrë vërtetim nga shërbimet përkatëse maqedonase që kurrë nuk ka qenë bashkëpunëtorë i shërbimeve sekrete dhe, të njëjtin dokument t’ua ofrojë të gjithë organizatave ndërkombëtare me karakter fetar islam”, është shprehur një prej shefave të protokolit. Ndërsa, përfaqësuesit arabë kanë thënë se, ka qenë një prej kushteve të pjesëmarrjes së tyre mosprezenca e Sulejman Rexhepit në këtë akademi ndërkombëtare. “Ne nuk mund të prezantojmë në atë forum ku do të marrë pjesë edhe Sulejman Rexhepi, grabitqari i ndihmave humanitare, përfituesi i tragjedisë së myslimanëve sirianë e irakianë. Kemi informata të sakta se, ai jo që nuk ka zhvilluar kurrfarë aktiviteti në ndihmë të refugjatëve nga vatrat e krizave, por edhe atë pak aktivitet humanitar që e ka ndërmarrë e ka pasur mirë të llogaritur për xhepin e vet personal. Prandaj, në një eveniment të këtillë humanitar, ku respektohen dhe çmohen njerëzit e humanizmit, nuk ka vend për Sulejman Rexhepin, antihumanistin më të madh të Ballkanit”, është shprehur Sheh Ahmad, kryetyar i rrjetit të shoqatave humanitare “Dora e mirësisë”, me seli në Xhede. Nga ana tjetër, burimet tona gjysëm zyrtare flasin për një ftohje të thellë të raporteve në mes të Sulejman Rexhepit dhe të gjithë organizatave turke. Këto ditë, Sulejman Rexhepi është parë tek është future në ambasadën turke në Shkup, pas një shpekulimi televiziv ku deklaroi se Turqia dhe Maqedonia janë në një pazar të madh për sa i përket Burmali Xhamisë. Sulejman Rexhepit i është thënë në Ambasadën turke se, pa kërkim faljesh publike për këto gënjeshtra e shpifje, as mos të shpresojë në bashkëpunim në mes tij dhe shtetit turk. Sulejman Rexhepi, nëpër ndeja të ndryshme, me plotë afsh flet se si desh e ka rrahur ambasadorin turk dhe si desh ia ka thyer tavolinën me grushta pas insistimit të ambasadorit për të kërkuar flaje. Po flitet se Sulejman Rexhepi po rrjedh gjithnjë e më shumë, prandaj edhe po margjinalizohet gjithandej!/Opinion/

Dijaneti turk: “Mirësia do të ndryshon botë”

Në Stamboll të Turqisë nën patronatin e Dijaneti i Turqisë u mbajtë akademi ndërkombëtare kushtuar bamirësisë me moton “Mirësia do të ndryshon botë” ku e njejta ishte e përkrahur nga kryetari i shtetit Turk, Rexhep T. Erdogan. Në këtë manifestim morrën pjesë organziatorët kreu i Dijanetit, Prof.dr. Mehmet Gormez, kryetari i shtetit, Rexhep T. Erdogan si dhe shumë perosnalitete të jetës fetare, politike dhe disa krerë fetar të Ballkanit. Kjo mbrëmje u realizua me qëllim që të dekorohen personalitetet që dhanë kontribut të madh gjithandej në sferën e bamirësisë. Ndryshe, botës t’i përcillen mesazhe për bamirësi dhe humanitet, të cilat kanë po atë potencial të edukojnë njerëzimin si dhe të ndryshojnë ecurinë e botës. Në këtë kohë të trishtuar moderne ku gjithandej në botë ka trazira, luftëra, migrim shumë njerëz përjetojnë tmerr dhe kahje dëshpruese në jetë, andaj është më se e domosdoshme të ndryshojmë botën. Bamirësia është çelsi i afërsisë dhe ndryshimit të botës ku jetojmë, me bamirësi ndryshojmë jetën e një fëmiu, një jetimi, një të sëmuri, një të pastrehë, etj. Kjo është vepra më e madhe më humane që i ofrohet njerëzimit andaj në shenjë mirënjohje dhe respekti ndaj promotorëve të veprave bamirëse u ndanë dekorata për bamirësi. Dekoratat në fjalë për personalitete që ishin shquar për projekte lidhur me bamirësi janë ndarë gjegjësisht dekoruar nga kreu i Dijanetit, kreu i shtetit dhe personalitete të mëdha të shtetit turk.

Dhjetëra të arrestuar në operacionin anti-terrorisit pas sulmit në Ankara

Dhjetëra persona të dyshuar kanë përfunduar në pranga gjatë natës së kaluar dhe mëngjesin e sotëm si rrjedhojë e një operacioni anti-terrosist të policisë turke, pas sulmit të mbrëmshëm terrorist në Ankara në të cilin 37 persona humbën jetën, raporton Anadolu Agency (AA).
Aksionet në Stamboll dhe Ankara po zbatohen nga policia speciale për luftën kundër terrorizmit, ku janë arrestuar dhjetëra pjesëtarë të organizatës terroriste PKK.
Aksioni po ndihmohet edhe nga helikopterë, ndërkohë që përveç arrestimeve janë bërë edhe shumë bastisje në adresa të ndryshme.
Ministri i Shëndetësisë së Turqisë, Mehmet Muezzinoglu, ka konfirmuar se sot në mëngjes numri i të vdekurve nga sulmi i mbrëmshëm është rritur në 37. Sipas të dhënave të fundit, 120 persona janë plagosur.
Ministri i Punëve të Brendshme të Turqisë, Efkan Ala, ka dënuar ashpër sulmin.
“Sulmi terrorist është kryer me aktivizimin të një automobil-bombe në lëvizje në stacionin e autobusëve në lagjen Kizilay në Ankara. Objektiv i sulmit kanë qenë civilët të cilët kanë qenë duke pritur në stacion. Dënojmë ashpër këtë vepër makabër. Edhe një herë porosisim ata të cilët qëndrojnë mbrapa tij se nuk do të kenë sukses në qëllimet e tyre. Ky popull ka tejkaluar shumë probleme” deklaroi Ala gjatë deklaratës së tij të mbrëmshme.

Sulejman Rexhepin po e çartin të vërtetat

Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë duhet të inkurajojë Agjencionin për mrbojtjen e të dhënave personale dhe të mos gabojë që të bie pre e presioneve jonjerëzore të Sulejman Rexhepit, kurse nëpunësit shqiptarë duhet ta denoncojnë menjëherë çdo përpjekje të tij të mëtejme për “të shitur” të dhëna që i përkasin poseduesve të së vërtetës kundër këtij personazhi kaq të dëmshëm e të urryeshëm

Nëse Nasradin Hoaxha, nisur nga fakti se në atë kohë profesioni nuk është përdorur si mbiemër, mund të ket qenë personazhi hoxhë më i përfolur në traditën gojore, në ditët e sotit tashmë kemi një tjetër personazh, hoxhë, i cili në të gjitha aspektet dukshëm ia tejkalon Nasradinit. Sot, Mulla Sula, është personazhi hoxhë, më i përfolur, emir i tij lakohet në barcaleta, në rrëfime, në shkrime publicistike, në ligjerata fetare, emri i tij është bërë shënjestër drejt së cilës fluturojnë mijëra shtigje të kritikës objektive. Mulla Sula është bërë sinonim i së keqes që duhet luftuar natë e ditë, është bërë sinonim i përçarjes, i korrupsionit, i vjedhjes, i krimit, i banditizmit, sinonim i shkatërrimit dhe i rrënimit të dinjitetit të teologut mysliman.
Megjithatë, këtu ekziston një dallim esencial në mes të Nasradin Hoxhës dhe Sulejman Hoxhës (Mulla Sulës)! I pari la namë, duke u ngritur në shembullin e njeriut të urtë, të shkathët, të personazhit pozitiv e të dashur. I dyti po lë namë duke u ngritur në shembullin e njeriut të rrezikshëm, të njeriut shkatërrimtarë, të rrënuesit të idealeve, të shkatërruesit të projekteve kombëtare, të shkatërruesit të vlerave fetare; duke u ngritur në shembullin e njeriut përçarës, të kusarit të pangopshëm, të banditit, të gënjeshtarit, të bekuesit të armiqve të shqiptarit e të fesë islame.
Natyrisht, ky njeri sot për sot është në top listën e njerëzve më të kritikuar në vend. Me mijëra shkrime, me mijëra kritika, tërë shoqëria civile e proviniencës islame në Maqedoni nuk ka raporte me të, mediat e përkrahin vetëm kur pranon që të vilet prej tyre si kalavesh rrushi në pjergull. Me mijëra reagime kundër tij, me qindra fakte e argumente të botuara të cilat pa mëshirë e zhveshin karakterin e tij si të hajnit, kriminelit, banditit.
I vetmi “lider” në historinë e njerëzimit që vullnetarisht rrezikon burgun duke e përvetësuar me falciditetin më të përkryer postin e “të parit”, duke bërë sallto e truqe palaçosh nëpër organet gjegjëse të drejtësisë; i vetmi “i parë” i cili vullnetarisht ia ngrit vetes një biruc në burgjet më të pamëshirshme, duke gllabëruar pasurinë e Institucionit fetar, duke qenë në kurorë me krimin dhe kriminelët, me banditizmin dhe banditët; i vetmi “i parë” në historinë shqiptare që karakterizohet me sabrin e pelës, madje do ta duronte edhe të padurueshmin vetëm e vetëm të ngelte në pozicionin e të parit prej nga nuk do të gjuante në financa me grrep por me rrjetë peshkimi!
Megjithatë, ky njeri nuk është edhe gjithëaq imun ndaj publikimit të të vërtetave të cilat e lakuriqësojnë deri në palcë. Mulla Sula i tëri çartet para së vërtetës. E vërteta e ngulfat këtë njeri. Këtij njeriu e vërteta i fanitet sidomos natën, pasi të mbyllen dritat, i ik gjumi dhe terrin nisë dhe e përcepton si vdekje. I druhet vdekjes, sepse, thellësisht e ka shumë të qartë se me veprimet e veta ku i ka bërë vend vetes në botën tjetër. Ndaj kërkon që në këtë botë t’ia kalojë ashtu siç di vetë, pa ia turbulluar askush, pa ia fërfëritur para syve të vërtetën askush, në asnjë vend e në asnjë kohë.
Janë dhjetra portale e adresa elektronike që pa rreshtur publikojnë shkrime e fakte, kritika e argumente, mbi këtë personazh kaq negativ në publicistikën shqiptare. I gjunjëzuar si humbës para kësaj beteje, ai kapet për “një fije kashte” duke shpresuar se sadopak do të frymojë edhe për pak kohë. Nga Agencioni për mbrojtjen e të dhënave personale vijnë habere të çuditshme! Sipas burimeve të brendshme, disa nëpunës shqiptar janë nën presion permanent nga “rezilul ulema” dhe nga njerëzit e tij duke kërkuar që t’i zbulojnë këto adresa dhe sa më parë t’i çkyqin nga sistemi i rrjetit social të gjithë ato portale, ato faqe elektronike që po e mbajnë në tapet “lart madhninë” e tij prej kusari e krimineli!
Ky presion duhet të jetë motiv për reagim dhe protestë edhe për Shoqatën e gazetarëve të Maqedonisë. Mulla Sula i korrupton ato portale që shkruajnë mirë për të, kurse përpiqet t’i mbyllë të gjitha ato portale që e tregojnë të vërtetën për të! Në portalet e Mulla Sulës kurrë nuk jepet hapësirë për të reaguar ajo palë e cila sulmohet në mënyrë të paskrupullt dhe shumë tendencioze nga Mulla Sula. Ndërsa në portalet e të vërtetave ai nuk reagon për t’i demantuar ato të vërteta por insiston, madje është shprehur i gatshëm të paguaj mijëra euro, vetëm e vetëm që t’i bllokojnë dhe t’i shlyejnë të gjitha ato portale.
Të vërtetën ai shumë lehtë mund ta plagosë apo ta varrosë! Jo me paratë e fitrit e të zeqatit, jo me banda e kriminelë, jo me presione e me korruspion mbi institucionet e shtetit, por përmes debatit. Le të zgjedhë Mulla Sula hapësirën, në cilëndo “media” të tij ku derdhë para të majme të myslimanëve të ngratë e le të zhvillohet një debat me ata që e pretendojnë të vërtetën në rastin “Mulla Sula”!
Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë duhet të inkurajojë Agjencionin për mrbojtjen e të dhënave personale dhe të mos gabojë që të bie pre e presioneve jonjerëzore të Sulejman Rexhepit, kurse nëpunësit shqiptarë duhet ta denoncojnë menjëherë çdo përpjekje të tij të mëtejme për “të shitur” të dhëna që i përkasin poseduesve të së vërtetës kundër këtij personazhi kaq të dëmshëm e të urryeshëm.


Shërbimi për informim i Nismës për reforma pranë BFI-së

Mar 11, 2016

Mos rrezikoni, sa më shpejt merrni fletpronësi për livadhet që i trashëgoni nga prindërit, sepse BFI-ja i jep të drejtë vetes, tokat e juaja t’i shndërron në varreza!

BFI dhe Muftinia e saj e Shkupit, më në fund pranuan se ka të varrosur dhjetra merhumë në tokë private të Ramadan Bardhit i cili që nga viti i kaluar ka dashur këtë problem ta zgjidh me BFI-në, por kishte hasur në vesh të shurdhur. Kuptohet, pasiqë përpjekjet e zotëriut në fjalë ishin të kota, ai pa të arsyeshme që përmes mediave ta hap këtë problem dhe të njoftoj mbi padrejtësinë që po i bëhej! Fill pas kësaj, tanimë të gjithë e kan të qartë se BFI në raport me Ramadan Bardhin u sollën në formë mospërfillëse! Ai dhe shumë besimtarë me të drejtë parashtrojnë pyetjen se si është e mundur që BFI t’u hyn nën hak njerëzve dhe pa pëlqimin e tyre të lejojnë të bëhen varrime arave të huaja, pastaj si lejon që edhe merhumëve tu hynë në hak, pse për së vdekuri i ngarkojnë me gjynahe! Vërte, sa mban fetarisht  që merhumin ta varrosësh në vend të huaj, aq më tepër kur këtë shërbim familjarët e merhumëve po paguajnë në arkën e BFI-së!?
BFI tani në vend se të angazhohet ta mbyll këtë problem samë shpejt që mundet, Ramadan Bardhit i kërkon fletpronësi në emrin e tij, sepse në emër të babait të tij, nuk qenka e mjaftueshme! Dmth. tani si duket, pasi morri vesh i mbarë opinioni, sikur duan që t’ia blejnë tokën z.Ramadan Bardhit, por ja nuk po munden sepse ajo vazhdon të jet në emër të babit të tij! Po çka nëse Ramadan Bardhi nuk dëshiron ta shes dhe kërkon dislokimin e varreve!? Kush mba përgjegjësi, a nuk bie përgjegjësia ndaj atyre që janë paguar nga familjarët e të varrosurve për shërbime!? Në fakt, çfar shërbimi paskan bërë!? A nuk po rezulton se dikush thjesht është paguar  për ti bërë sherr dikuj dhe për të krijuar një zingjirë problemesh, e jo për ndonjë shërbim!? Kjo sa i përket varreve në tokën private të Ramadan Bardhit, por kritikat drejtuar BFI-së janë të shumta edhe për tokën që u është falur, u është dhuruar për vakuf nga ana e bamirësve!
Kritikat, lidhur me tokën-varrezat që BFI i ka në posedim janë se bamirësit atë e lanë vakuf për varrimin e të varfërve kurse BFI po merr para për çdo varr! Ky problem ka filluar shumë më herët, por opinion ka ditur shumë pak. Tani mësohet se nga BFI është larguar nga puna një nga punëtorët që më së shumti kishte kritikuar këtë pagesë.  Halil Brahimi, deri në verën e kaluar punëtor në BFI, pastaj në transportin e xhenazeve, bën të ditur se problemet e tija në BFI kishin filluar pikërisht nga ky problem! Ai thotë se ka folur hapur, se u ka thënë se pse po i shitni kur njeriu pa pare e ka lënë vakuf, a keni rahmet në fukarat e shkretë!?
Lidhur me këtë nga BFI, si zakonisht mbrohen me atë se ata kërkojnë pagesa për shërbimet që bëjnë në varreza, porn ë praktikë doli në shesh se ata asgjë nuk kan kontrolluar, e si kan mundër të japin shërbime kur kan lejuar që dhjetra varreza të bëhet krejtësisht jasht vendit të paraparë për varre!

Ky është një skandal i madh, nga më të rëndët dhe fatkeqësisht nuk është i pari, skandale të këtilla kishte në Grupçin, Bukoviq, Dibër etj. 

Mar 10, 2016

Provokon partneri i BDI-së, kryqi do të ndriçojë në Butelin maqedonas

Ivica Konevski, nga radhët e VMRO-DPMNE-së, ka postuar një fotografi me kryq në facebook me porosinë : Me zotin para, sivjet do të ndriçojë në Butelin maqedonas.
Ai është funksionari i radhës në VMRO-DPMNE që thotë se BDI gënjeu kur tha se është arritur marrëveshje me VMRO-në që kryqi të mos ndërtohet dhe më pas u tërhoq nga shatorët prej te vendi ku ishte paraparë kryqi.
Kjo nuk është hera e parë që BDI të mashtrojë opinionin shqiptar, mirëpo deri tani funksionarë të kësaj partie nuk kanë dhënë përgjegjësi për këto mashtrime.
Edhe pse VMRO-DPMNE me nënçmim po sillet kohën e fundit ndaj BDI-së, partia e Ahmetit vazhdon t’i mbetet besnike VMRO-së edhe në nivel shtetëror edhe në nivel lokal.

Muslimanët e Manastirit dhe Prilepit: Molla Sula të tregoj kush është fajtor për Jeni xhaminë dhe Çarshi xhaminë

Një nga temat më të përfolura gjatë këtyre ditëve nëpër media ishte Burmali xhamia, varrosja e muslimanëve në pronë private në Bllacë, ngecja e punimeve në fushë Tophanë të Shkupit, etj. edhe përkundër asaj se BFI dhe kreu i saj Sulejman Rexhepi janë bartës të proceseve të zhvillimeve islame në vend pikërisht Sulejman Rexhepi fajson qeverinë turke për këto dhe shumë çështje tjera islame. Sulejman Rexhepi nuk ka dështime vetëm në Shkup për temat e shpalosura, por edhe më gjërë nëpër qytete të tjera të vendit. Në redaksinë tonë kanë arritur një sërë ankesash nga Manastiri, Prilepi, Kërçova, Kriva Palanka për problemet e muslimanëve lidhur me Jeni Xhaminë në Manstir, xhaminë në Llazhec, Çarshi xhaminë në Prilep, mesxhidin në Kriva Pallank, në Kërçovë për vakufin, etj. Në ankesat e tyre qëndrojnë reagime të ashpra duke fajsuar Sulejman Rexhepin të paaftë për organizimin e jetës fetare dhe të daljes në ndihmë të muslimanëve. Sipas tyre: “ Nëse Turqia është fajtore për Burmali xhaminë dhe xhaminë në Tophana të Shkupit, atëherë mos vallë është Turqia fajtore për Jeni xhaminë, xhaminë në Llazhec, Çarshi xhaminë, mesxhidin në Kriva Pallankë, vakufin, etj?! Andaj, ne kërkojmë nga Sulejman Rexhepi të kujdeset për muslimanët edhe jasht Shkupit dhe për xhamiat me vlerë historike dhe jo të justifikon dështimet e tija duke akuzu shtetin turk. Për fat të keq emrin e tij nuk e  dëgjojmë se u përgjigjet kërkesave të muslimanëve por për keqpërdorime dhe vjedhje”. Sulejman Rexhepi është bërë cak i sulmeve për uzurpim të postit në BFI, keqpërdorim të vakufit dhe pronave të BFI-së, keqpërdorim të pronave private, por gjithashtu gjatë ditëve në vazhdim priten të shpalosen edhe bomba të reja për atë lidhur me manipulime, mallverzime financiare, korrupcion dhe keqpërdorime./fokusinews/

Mar 9, 2016

Bllokohen bisedimet për reformat në media

Bisedimet për reformat në media si një nga kriteret kryesore për organizimin e zgjedhjeve të lira dhe demokratike në Maqedoni, janë ndërprerë që nga arritja e marrëveshjes për datën e re të zgjedhjeve, që janë paraparë të mbahen më 5 qershor.
Përfaqësuesit e partive të kyçura në negociata thonë se nga 24 shkurti kur edhe u arrit marrëveshja për anulimin e shpërndarjes së Kuvendit, nuk kanë zhvilluar as edhe një takim të ri, ndërkohë që të njëjtën ditë, kryetari i VMRO DPMNE-së, Nikolla Gruevskikishte deklaruar se ka marrë premtime nga ndërkombëtarët se nuk do të insistohet në miratimin e një ligji të ri për mediat.
Çështjet kryesore për të cilat partitë duhej të arrinin marrëveshje kanë të bëjnë me depolitizimin e agjencisë së mediave, reklamat qeveritare, punën e transmetuesit publik, e çështje të tjera. Nga Shoqata e Gazetarëve të Maqedonisë, thonë se ikje nga bisedimet për reformimin e mediave nuk mund të ketë, por ato shprehin shqetësimin nga, siç thonë, tendencat për ndryshimin e formatit të bisedimeve.
“Neve na shqetëson ajo se bisedimet barten nga ky format që funksiononte në një format tjetër në Kuvendin e Maqedonisë. Jo se Kuvendi është vendi ku nuk duhet të bisedohen këto reforma, por neve nga shqetëson mënyra, sistemi i vendimmarrjes”.
“Ju e dini se nëse braktiset sistemi i vendosjes me konsensus, atëherë dihet se kush i ka votat në Kuvend, andaj edhe është joserioze të pritet që kjo përbërje e Kuvendit të miratoj vendime pozitive për reformat në media“, thotë kryetar i Shoqatës së Gazetarëve,Naser Selmani, duke shtuar se zvarritja e bisedimeve dhe tendenca që ato të zhvendosen në Kuvend janë dëshmi se partitë nuk e kanë ndërmend të heqin dorë nga ndikimi dhe kontrolli sa më i fuqishëm mbi mediat.
“Reformat në media apo çlirimi i mediave nga kontrolli i politikës dhe biznesit është çështje që më së shumti i prek partitë politike dhe si duket ato nuk janë të gatshme që të braktisin këtë sistem jodemokratik të mediave sepse mendoj se pa kontroll të mediave kjo klasë politike dhe klasat politike të opozitës nuk mund të qeverisin me vendin“, thotë Selmani.
Nga Instituti për Studime të Komunikimit thonë se reformat në mediat janë shumë të rëndësishme për mbarëvajtjen e zgjedhjeve parlamentare.
“Në këtë moment të pasivizimit apo pezullimit të bisedimeve si duket mediumet kanë kaluar në plan të dytë ndërsa në plan të parë pastrimi i listës zgjedhore”, njofton Rel.
“Edhe lista zgjedhore është një problem shumë serioz për të pas zgjedhje të lira dhe demokratike, por pa mediume të pavarura, partitë nuk do të kenë kushtet e njëjta të prezantimit të programeve të tyre para elektoratit, e kështu me radhë“, thotë përfaqësuesja e Institutit, Zhaneta Trajkovska.
Bisedimet për mediat deri më tani janë zhvilluar me ndërmjetësimin e ekspertit belg,Piter Vanhojte, por ai shpesh herë është kritikuar nga VMRO-ja e Nikolla Gruevskit se mban anën e partive opozitare, prandaj edhe ka marrë vendim që të mos marrë pjesë në bisedimet që ka ndërlikuar edhe për shumë fatin e negociatave. (INA)

Dehari edhe një shuplakë BDI-së, nuk e njeh Bekim Nezirin si kryetar shtabi

Kryetari i komunës së Kërçovës Fatmir Dehari, ka bojkotuar aktivitetin e sotëm gjatë të cilit në Zonën e Lirë Ekonomike në Kërçovë është promovuar investimi i kompanisë Key Safеty Systems. Bojkoti ka marrë karakter ndërpartiak për shkak se në delegacionin qeveritar që merr pjesë në promovimin e këtij investimi është edhe ministri i ekonomisë, Bekim Neziri (aty do të jetë edhe kryetari i VMRO-DPMNE-së, Nikolla Gruevski).
Pikërisht prezenca e tij ka qenë shkak për bojkotin që e ka bë Dehari, thonë për “Lajm” burime të afërta me të.
“Bekim Neziri nuk është zgjedhur kryetar shtabi në pajtim me statutin e partisë, prandaj Dehari nuk e njeh atë si kryetar legjitim të shtabit zgjedhor partiak. Poashtu Dehari nuk e ka të qartë se pse në këtë promovim është ftuar Gruevski, kur ai tani është vetëm kryetar i një partie”, thonë këto burime.
Dehari bashkë me Hazbi Likën udhëheqin krahun partiak në BDI që kërkon reformat të thella dhe rrënëjësore në parti. Ata insistojnë të largohen kuadrot partiake që gjjatë koalicionimit me VMRO-PDMNE-në janë future në afera korruptive duke dëmtuar imazhin e partisë.

Sulejman Rexhepi përsëri mashtron qytetarët e Tophanës

Kreu i BFI, Sulejman Rexhepi pas akuzave ndaj Turqisë për Burmali xhaminë tani akuzat po i drejton edhe për xhaminë në Tophanë. Në mungesë të aftësive për të ndërtuar këtë xhami tani si duket ska asnjë alibi që të mbron veten dhe akuzon të tjerët. Reagimet janë të ashpra përësri nga qytetarët e fushës së Tophanës të cilët për muaj me rradhë nuk kanë mundësi as të fallen e as të përdorin hapsirën ku është caktaur të ndërtohet xhamia. Besimtarët mysliman që jetojnë në këtë lagje, thonë se ndërtimi i xhamisë së re është një domosdoshmëri për ta, ndërkaq në mungesë të xhamisë, rritet fetare i realizojnë në një objekt të improvizuar.
“Xhami, vetëm t’i thuash xhami ajo nuk është xhami. Obligimet aty i kryejmë. Këtu në fushë Tophanë nuk ka xhami tjetër. Shkojmë deri në Butel, nuk është afër ajo, duhet 2-3 km të udhëtojë që të falë namazin”.
“Ne kërkojmë në emër të myslimanëve, që të fillojë sa më shpejtë të ndërtohet, meqë është nevojë obligative, ne kemi shumë nevojë, ne duam të jemi si lagjet tjera, të gjitha lagjet kanë xhami por vetëm kjo është në stagnim”, tha Senat Ramadani, imam i Xhamisë.
Sulejman Rexhepi përsëri është paraqitur me retorike skandaloze edhe për Xhaminë e Tophanes në Komunën e Çairit, duke theksuar që ndërtimin e kësaj Xhamie e ka marrë përsipër një kompani Turke! Por çka do bëhet me fatin e kësaj Xhamije mbetet që ta shohim!Shpresojmë që nuk do të ketë fatin e Xhamisë Burmali!/fokusinews/


Mar 7, 2016

Gjyqi për Kumanovën, me avokatë të gjobitur

Avokatët e rastit të Kumanovës kërkojnë nga Gjykata që të plotësohen kushtet për mbarëvajtje të procesit gjyqësorë. Sipas tyre është e pamundshme në kushtet aktuale të zhvillohet procesi, sepse ato gjithnjë po mbetën larg klientëve të tyre. Ndërkohë që edhe familjarët e të akuzuarve mbeten jashtë dyerve të gjykatës. 
“Nuk ka kushte për të vazhduar në këtë sallë momentalisht ku vazhdohet, bëhet fjalë për 29 të akuzuar, masat e policisë dhe sigurisë janë të mëdha , ne si avokat nuk mund të jemi me klientët tanë, i kemi bukur larg nga vendi ku jemi, ku i kemi për ti dëgjuar klientët. Nuk kërkoj asgjë tjetër ne kërkojmë vetëm kushte që për momentin në këtë gjykatë nuk i kemi”, deklaroi Mefail Arslani, avokat.
Sipas Arslanit akoma mbetet në fuqi vendimi për dënimin avokatëve, edhe pse ata janë ankuar në të gjithë instancat gjyqësore për shlyerjen e një vendimi të tillë, të cilin e vlerësojnë si të pabazë.
“Ne kemi bërë ankesa ku mendojmë se janë të pabaza ato vendimi për dënime, ne kemi kërkuar edhe nga Këshilli gjykatësve që të sigurohen kushte edhe tek kryetari themelore , kryetari i gjykatës apelit dhe kryetari i gjykatës supreme , por deri më tash nuk kemi asnjë përgjigje”, tha Mefail Arslani, avokat.
Gjatë ditë së nesërme pritet që të vazhdojë rasti për seancën e Kumanovës, ku janë të akuzuar 29 presona për terrorizëm, vepër që është e pa papranueshme për palën mbrojtëse.
Senat Zylbehari