Dec 14, 2015

Një rekomandim amerikan si selam edhe për Sulejman Rexhepin

“Nëse keni në dorë një orë më të shtrenjtë se makina që përdor unë, ka shumë mundësi që të jeni të korruptuar”.(Donald Lu)
Nga: Abaz Islami
Në diplomacinë amerikane ekziston një rregull i pashkruar: ora që e mbani në dorë flet për korruptimin apo moskorruptimin tuaj! Pra, nëse një diplomat, një personalitet me karrierë profesionale, një administrator, gjykatës apo punëtor i rendit publik dhe i sigurisë, reklamon orën e shtrenjtë të dorës, ai jep isharete të qarta! Prandaj, para mediave, në seanca të ndryshme apo në aksione konkrete, ora duhet të jetë sa më e thjeshtë apo të mos mbahet fare, sepse, ora e shetrenjtë përçon mesazhin se je jasht këtij konteksti kohor dhe se jeton në një kohë ku për ty paraja është “zoti” yt i vetëm! Shkurt e shqip, orfa e shtrenjtë është dëshmi konkrete e korruptimit.
Pa keqkuptime, ora e shtrenjtë mund të jetë vepër e ndonjëkoleksionisti të pasionuar, e ndonjë bisnesmeni miliarder, e ndonjë familje aristokrate që shquhet me sende të trashëguara nga aristorkacia e hershme familjare. Me punë të ndershme, me rroga të siguruara nga kjo punë, blerja e një ore super tështrenjtrë flet për budallallëk!
Diplomacia amerikane ka edhe një parim tjetër! Nëse has nëlider që krekoset me orë të shtrenjtë ndërsa masa të cilës i prinë ai është e vobekët, e varfër, me shumë halle e problem, atëherë le të injorohet ai lider dhe le të punohet për rrëzimin e tij nga froni! Sepse lidri me orë të shtrenjtë nuk e ka për turp të të gënjejë për zhvatje, sepse këtë turp e ka humbur duke e zhvatur popullin e vet, sepse, mbi të gjitha, ky lider është vetëkorrupsioni!
Këto postulate të diplomacisë amerikane (të cilat gjithësesi qëjanë të koduara nëpër margjina të rregullores e jo si tekst transparent) këto ditë, në mes të Tiranës, i nënvizoi edhe ambasadori amerikan në Shqipëri, zoti Donald Lu. Në njëkonferencë gjyqësore kombëtare, ambasadori Lu, duke iu drejtuar gjyqtarëve shqiptarë, tha: “Nëse keni në dorë një orë më të shtrenjtë se makina që përdor unë, ka shumë mundësi që të jeni të korruptuar”.
“Nëse ulni kokën dhe mbani një orë që kushton më shumë se makina ime, jeni të korruptuar. Nëse është ky rasti, ju rekomandoj që ta lini këtë profesion menjëherë”, theksoi Lu.
Vetëm nuk e dimë nëse ky rekomandim amerikan mund tëpranohet si selam edhe nga ana e Sulejman Rexhepit, i cili, pa kurrfarë turpi mbanë në dorë orën ROLEX të shtrenjtë sa disa makina të ambasadorëve amerikanë në do shtete ballkanike.
I korruptuar me vlerën e kësaj ore Sulejman Rexhepi duhet tëketë kryer ndonjë vepër të rëndë kriminale. Për njerëzit e këtillë, të korruptuar kaq rëndë, si puna e Mulla Sulës,ambasadori Lu pati këtë porosi “ju rekomandoj që ta lini këtë profesion menjëherë”! (Huazuar nga INA)

No comments:

Post a Comment