Jul 21, 2015

Syzat e Gruevskit, qytetarët aspak të habitur nga çmimi

Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit duhet doemos të hetojë se me cilat para janë paguar syzet e diellit të markës “Majbah” dhe pushimi në Izrael i kryeministrit Nikol aGruevskit. Sipas ekspertëve, institucionet shtetërore, para se gjithash Drejtoria e të Ardhurave Publike duhet ta  zbulojnë prejardhjen e parave me të cilat janë blerë syzet e shtrenjta të diellit. Nëse për to është paguar doganë, nëse kryeministri ka paguar për to, si dhe pse nuk figurojnë në syzet në listën anketuese të kryeministrit.

“Mendojë se kjo nuk guxon të mbetet me kaq, që të publikohet vetëm në media, pa u interesuar dikush se sa është vlera dhe si mundet një person që ushtron post të këtillë, t’i lejojë vetes një luks të këtillë për të blerë sende kaq të shtrenjta. Nga vijnë ato para si janë përfituar, a janë paraqitur dhe aq më tepër unë do ta parashtroja edhe pyetjen edhe për pushimin? Institucionet tona duhet doemos ta  ushtrojnë funksiononin, t’i thërrasin zyrtarët në përgjegjësi para ligjeve tona, por edhe t’i përmbushin standardet ndërkombëtare, që ne i kemi pranuar dhe ratifikuar”, tha Sllagjana Taseva, ish anëtare e Komisionit për Parandalimin e Komisionit.

Taseva shprehet se nëse institucionet kompetente nuk e ushtrojnë detyrën për të cilën paguhen nga qytetarët atëherë të gjithë duhet të japin dorëheqje nga postet.

“Nëse nuk kanë kapacitet le të thonë se nuk kanë dhe pse nuk kanë. Drejtoria e të Ardhurave Publike është kompetente për ta kontrolluar këtë. Ajo gjithashtu, është një nga institucionet më të pajisura në shtet. Kanë shpenzuar aq shumë para evropiane për pajisje të kapacitetit të institucionit dhe tani nuk mund të thonë se nuk kemi kapacitet. Nëse nuk kanë kapacitet, le të japin dorëheqje”, u shpreh Sllagjana Taseva, ish anëtare e Komisionit për Parandalimin e Komisionit.

Pas makinës mercedes prej 600 mijë euro në të cilin vozitet kryeministri, qytetarët nuk janë të befasuar nga sjellja luksoze e Gruevskit dhe syzet e tij prej 60 mijë euro.

“Po janë më të shtrenjtat se të mijat. Por, kush punon ka për të ngrënë, kush nuk punon nuk ka për të ngrënë”.

“Nuk do të duhej të jetë kështu, duhet të ketë për të gjithë”.

“Nuk është në rregull, kuptohet se nuk është në rregull, por tani është ajo që është. E fundi do të shihet, do t’i vij fundi edhe atij luksi”.

“Shumë bukur. Ka ai para edhe për të nuk është problem, problem është për ne. Nuk mund t’i paguajmë faturat, pensioni është i vogël, nuk rritet, ndërsa ai vetëm na gënjen kurse ne gjithnjë e më shumë po varfërohemi”.

Lidhur me atë se s’kushtojnë syzet, nëse janë të dhuruar ose janë të blera nga kryeministri nuk morëm qëndrimin e Qeverisë. Përgjigje në pyetjet e njëjta nuk morëm edhe nga  Komisionit për Parandalimin e Komisionit i cili deri më tani ka shqyrtuar vetëm raste që kanë të bëjnë me opozitën./alsat/
Verica Pavlloska

No comments:

Post a Comment